Helyi közélet

2016.11.25. 14:54

Interjú: Izé mega hogyishíjják

Miskolc - Béres Szabi beszélgető partnere,az "Izé mega hogyishíjják" zenekar három oszlopos tagja, ifj. Szegedi Attila, Szegedi Kristóf és Szegedi Attila voltak, akik meséltek a kezdetekről és jövőbeli terveikről is az olvasóknak.

Miskolc - Béres Szabi beszélgető partnere,az "Izé mega hogyishíjják" zenekar három oszlopos tagja, ifj. Szegedi Attila, Szegedi Kristóf és Szegedi Attila voltak, akik meséltek a kezdetekről és jövőbeli terveikről is az olvasóknak.

Béres Szabi: Nem egy átlagos neve van a zenekarnak, hogyan jött ez össze?

Izé mega hogyishíjják: (id. Szegedi Attila): Biztosak voltunk benne, hogy meg fogod kérdezni.

Mindenki másképp emlékszik ennek a történetére. Egy próbán született, és a próbákra mindenki másként emlékszik. Főleg, olyankor, ha már jó hangulat (is) uralkodik...:) Az előző basszusgitárosunk, akit nagyon-nagyon szerettünk, sajnos tovább állt egy egészen neves formációban, ő találta ki ezt a történetet. Sokat tanakodtunk, hogy mi legyen a nevünk. Nem tudtunk kitalálni semmilyen ütőképes nevet,aztán ő mondta, ahogy álltunk a próbaterembe, én mint énekes és körülöttem a srácok, hogy te legyél izé, ők meg hogyishíjjákok, és ezt így magunkévá tettük. Mindenhol megkapjuk a kérdést, nem tudunk úgy színpadra állni, hogy ez ne merüljön fel. Elkezdtük használni rövidítve, IMH-ként posztolunk, így talán egyszerűbb, de nagyon szeretjük, megszerettük, plakáton nagyon jól mutat.

Béres Szabi: Mikor és,hogyan alakult meg a csapat?

Izé mega hogyishíjják: (id. Szegedi Attila): Meglepően fiatal formáció vagyunk, ebben a felállásban alig több, mint egy éve muzsikálunk. Voltak tagcserék a zenekarban. Nem Kristóffal, és nem Mikivel kezdtük, a bőgős és a dobos nem ők voltak az alap felállásban, és a szólógitáros is később érkezett hozzánk, tehát Attikával vagyunk gyakorlatilag alapító tagok. De azt gondolom, hogy a mostani formáció, az ami az Izé mega hogyishíjják, előtte próbálgattuk egymást, remek muzsikusokkal,nagyszerű zenészekkel játszhattunk együtt. A zenekarnak az összetétele így tökéletes, így teljes. Öten vagyunk a csapatban, mi hárman és van még egy bőgősünk, és egy szólógitárosunk. A basszusgitárosunk Brém "Májki" Miki, ő kazincbarcikai illetőségű úriember, egy iszonyatosan jó muzsikus, egy nagyon jó fej srác,aki korban inkább hozzám van közelebb, mint a srácokhoz, bár ő ezt bizonyára kikérné magának. Egyben a zenekar szövegírója is ő. Egy nagyon nagyszerű humorú, sajátos, de kiváló figura. Szólógitáron pedig Simon Sándor "Csucsu", aki szintén később került a zenekarba, mint mi, de vele zenéltem már együtt egy régebbi formációban, aki szintén egy nagyszerű ember és barát. A fiaim pedig már a zenében nőttek fel. Négy gyermekem van, van egy nagy lányom, a két fiú, és egy kicsi lányom, aki most öt éves. Ő mondta nekem azt nemrég,hogy táncosnő lesz a zenekarban. A srácok jártak velem próbálni a régebbi formációmban is, illetve nálunk otthon mindig szól(t) a zene, így hamar magukba szívták és megszerették. Egyébként nem mondanám, hogy közös a zenei ízlésünk, tehát Attika inkább alternatív punkosabb történet, Kristóf teljesen mindenevő, ő abszolút hangulatzenét hallgató emberke. Én nagyon-nagyon szeretem a rockot, bár azt mondják a fiúk, hogy néha teljesen el tudok butulni zeneileg...:) A formációba egyébként úgy kerültek bele, hogy Attikáéknak közösen már volt egy régi csapatuk, ahol szerintem szenzációs zenék születtek,amit egyébként fejben még viszik is tovább. Ez a "High 5" formáció amely még nincs lefutva. Attila így került hozzánk. Kristóf pedig egy tagcserénél, amikor a dobosunknak egyéb jellegű elfoglaltsága miatt távoznia kellett a zenekarból, kézenfekvő volt, hogy teljesüljön az az álmom, hogy egyszer majd a fiaimmal együtt zenéljek.

Béres Szabi: Milyen Édesapátokkal együtt zenélni?

Izé mega hogyishíjják (ifj. Szegedi Attila): Mi hárman nagyon karakterek vagyunk, nagyon konkrét véleményünk van mindenről. Pont ezért nehéz is elképzelni magamról, hogy egy másik zenekarba játsszak, mert egy zenekarban olyan kompromisszumok vannak, amire alapból alkalmatlan lennék. Így, hogy mi hárman ott vagyunk, egy kicsit könnyebb. Van, hogy otthon is erről vitatkozunk, megbeszéljük ezeket a dolgokat. Jobban tudunk így alkalmazkodni egymáshoz, mint mondjuk idegen emberekhez. Van előnye, és hátránya is ennek a dolognak a családon belül.

Szegedi Kristóf: Én nagyon szeretek Attilával vitatkozni mindenről, és már apa is becsatlakozott ezekbe a vitákba. Szerintem megpróbáljuk megoldani zenekaron belül, hogy ez ne egy családi zenekar legyen, hanem ott tényleg bandatagok.

Béres Szabi: Zenei frontom mi a helyzet,ha jól tudom sok feldolgozást is csináltok?

Izé mega hogyishíjják: (Attila,Kristóf): Rockzenei ruhát adtunk a régi populáris slágerekre, ez volt az alap, amit megpróbáltunk. Nem fogjuk elengedni, mert nem szabad elengedni, ami jó úgy gondolom, hiszen ezt mi is nagyon szeretjük, és a közönség is, de szeretnénk most már megmutatni még jobban a saját zenei világunkat is, ezért dolgozunk jelenleg stúdióban. Egy saját zenét előadni is sokkal jobb. Az a folyamat nincs benne a feldolgozásokban, amikor megszületik egy dal. Ott hozzányúlunk egy kész valamihez, persze, önmagunk arcára formáljuk, és mindenki hozzáteszi önmagát, és szerintem hallható is, hogy mit lehet kihozni egy populáris dalból, hogyha ráteszünk egy olyan ruhát, amit mi magunk is szívesen viselünk, de egy saját dal, az a saját gyerekünk. Nekünk saját dalaink vannak, a zenét teljesen együtt csináljuk, a szövegeket általában "Májki" összerakja, megírja csodálatos módon már-már verseket kapunk tőle, amiket nagyon szeretünk. kollégák, barátok vagyunk, és nem apa, fia, család. Ez nagyon fontos, és nagyon nehéz. Nekem főleg, nekik meg pláne, de mindenféleképpen az a koncepció, hogy egy egységet képvisel a zenekar. Folyamatosan jövünk a saját számokkal,jelenleg is három nótán dolgozunk jelen pillanatban, ami igazából meg fog minket mutatni... Most Pénteken a Cornerben már kettőt játszunk ebből a háromból, ott már hallható lesz a közönség számára. Attika a kreatív felelős. Volt néhány próbálkozásunk, ezek elérhetők a YouTubon, ezek demo stádiumban készültek el, de ehhez csináltunk szövegvideót, és van egy videóklippünk is. Nem nagyon szeretnénk kiengedni a kezünkből olyat, amit meg tudunk csinálni magunknak, azt megcsináljuk, sok mindenhez értünk így személyenként is, és a zenekar is.

Béres Szabi: Albumban gondolkoztok?

Izé mega hogyishíjják: (ifj. Szegedi Attila): Nagyon szerettem volna egy albumot, de egyre inkább meggyőznek a barátaim, és a zenekar, hogy nem feltétlenül koncepció. Mindenféleképpen fogunk csinálni egy olyan lemezt, amin 6-7 nagyon-nagyon jó kis nóta lesz. Azt, hogy egy elérhető albumot készítsünk, több összetevő szükséges. Jelenleg azt képviseli a zenekar, hogy jobb koncepció számunkra, ha egyesével tesszük elérhetővé a dalainkat. Egyébként most ezt látni a mainstream médiában, hogy sokkal jobban működik az a koncepció, hogy egy két hónapos különbségekkel jönnek dalok. Van ideje az embereknek megismerni, megszeretni a nótákat, valamennyire jobban működik, mintha egyszerre rázúdítunk az emberekre 10-12 számot.

Béres Szabi: Ha jól tudom van egy tiszteletbeli tagotok is?

Izé mega hogyishíjják: (id. Szegedi Attila): Bódi Leventének hívják a mi kis zenekari tagunkat. Oszlopos tagja a zenekarnak, nagyon sokat gondolunk rá. Levi most kórházban van, de mi és ő így is velünk van, és mi vele vagyunk. Az a tervünk, hogy Leventével, (akit nemrég ismertünk meg egy jótékonysági fellépésen, mivel ő már zenekari tag, így készítettünk neki egy demo videót, ami megtanítja neki az egyik nótánkat, egy feldolgozás dalunkat.) tavasszal, amikor megerősödik és már nevetve fog velünk énekelni, akkor egy közös koncerten ezt a formációt meg is fogjuk mutatni. Akkor végre hatan teljes zenekarként tudunk színpadra lépni. Nekünk nagyon fontos.

Béres Szabi: Tervek?

Izé mega hogyishíjják: (id. Szegedi Attila): Ez a nyár nagyon erős volt, és azt szeretnénk, ha a jövő nyarunk is legalább ilyen erős lenne. Nekem, illetve a srácoknak is nagyon nagy álma Erdélybe eljutni egy koncert turnéra, ezt nagyon szeretnénk megvalósítani,amiért sokat dolgozunk és fogunk dolgozni. A Facebookon az Izé mega hogyishíjják név alatt megtalálgatnak minket, igyekszünk sokat posztolni, figyelünk, hogy az új nóták mindig ott jelenjenek meg először, illetve a YouTubon, ha keresgéltek fogtok találni videókat. Péntek este Corner Stage- ben 21-30-tól. Egy nagyszerű ír kocsmazenét játszó csapat előtt játszunk. December 2-án a Zsiráf Sörözőben leszünk egy nagy-nagy zenenapon a Blues Company előtt. Nagyszerű buli lesz. A szilveszterünk még képlékeny, de tartok tőle, hogy nem otthon fogunk ünnepelni.

Béres Szabi: Köszönöm a beszélgetést!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában