Helyi közélet

2016.11.07. 19:25

„Ha kormányváltás lesz, csak akkor változik meg az oktatási rendszer”

Miskolc - Összefogással készül az MSZP választási programja. Interjú: Hiller Istvánnal, a Magyar Szocialista Párt választmányának elnökével.

Miskolc - Összefogással készül az MSZP választási programja. Interjú: Hiller Istvánnal, a Magyar Szocialista Párt választmányának elnökével.

Országjáró körútja során Miskolcra látogatott nemrégiben Hiller István, a Magyar Szocialista Párt választmányának elnöke, az országgyűlés alelnöke. Szerkesztőségünkben interjúvoltuk arról, hol tartanak a választási programjukkal.

Milyen céllal látogatja végig az ország nagyobb településeit?

Hiller István: Egy párt ellenzékben kell, hogy építkezzen, és ennek az építkezésnek vagyok az egyik választott irányítója. A kongresszus ugyanis úgy döntött, külön választja a napi politika intézését, ezt csinálja a frakció és az elnökség, de szükségesnek gondolta, hogy a hosszú távú gondolkodásnak is legyen centruma, ez a választmány. Így a stratégiai tervezés felelőse vagyok. Én azt vállaltam, hogy arról beszélek, milyen Magyarországot akarunk, milyen az MSZP viszonya a magyar emberekhez, hogyan gondolkodunk országról, nemzetről, Európáról. A cél nagyon egyszerű: demokratikus módszerekkel kormányváltást szeretnénk elérni.

Miről tud beszámolni most?

Hiller István: Az ország politikai élete ma olyan, mint egy étterem, amiben egy menü van és vagy eszed vagy nem eszel semmit. Ennél színesebbé szeretném tenni a palettát. Ebben a törekvésben a borsodi szocialistákban jó szövetségesekre találtam. Nem valaminek a végéről jöttem beszámolni, ez sokkal inkább egy út közbeni eszmecsere arról, hogy gondolkodom, milyen irányokra van szükség. Ahhoz a munkához, amit most elvégzünk, nagyjából egy évre van szükség, időt kell biztosítani arra, hogy mire készen vagyunk a gondolatainkkal, azt a választópolgárok megismerjék. Nem az a cél, hogy papírokat teleírjunk programokkal, hanem hogy a készítés fázisában a baloldalról minél többen részt vegyenek kritikával, ötletekkel. Ez egy új kapcsolat kiépítésére is alkalmas az értelmiséggel.

Azt mondja, kormányváltást szeretnének. Ez reális cél?

Hiller István: A Fidesz leváltható. Az embereknek jó orra van, látniuk kell, hogy nem csak ez a Magyarország van. Érdemi kormányzás nincs, plakátokat látok, sajtótájékoztatókat látok, de az egészségügyben a nagy fogadkozások után csak az államtitkárok változnak, az oktatás színvonala zuhan. Az elszegényedéssel nem is foglalkoznak. De azt is meg kell értenie a demokratikus oldalnak, hogy nem az az ambíció, ha 12 százalékon állunk, akkor lehorgasztjuk a fejünket, ha 17 százalékon, akkor generációnkra miénk a jövő. Kell, hogy legyen a másik Magyarországról világos elképzelésünk, ajánlatunk. Kizárólag ezzel nem lehet nyerni, de nélküle sem.

Hogyan készülnek a kormányváltásra?

Hiller István: Először meg kell csinálnunk a saját menünket, majd személyekben is kell gondolkodnunk, egy olyan miniszterelnök-jelöltet és csapatot összeállítani, amely hitelesen tudja bemutatni azt a stratégiát, amelyet összeállítunk. A folyamat elindult, ennek az elején vagyunk, azt a típusú egyeztetést, amit 2013-14-ben csináltunk, nem támogatom. Akkor beszámoltunk róla, hogy több párt és harmincegynéhány civil szervezet egyet ért a tervekben, a politikai ellenfeleink meg azt mondták, rezsicsökkentés. Az emberek pedig eldöntötték, hogy a kevesebb rezsi vagy az egyeztetett terv kell nekik. Nem azzal kell kiállni a kirakatba, hogy megvan az egységes politika, nem a folyamatot kell bemutatni, hanem majd az egészet, ha kész vagyunk vele.

Lehet egy megfelelő, mindenki által támogatott ellenzéki miniszterelnök-jelölt?

Hiller István: Olyat, akit mindenki elfogad és támogat, nem láttam még. Olyan személy, aki a döntő többség számára elfogadható, a többiek meg eldöntik, hogy mögé állnak vagy sem, olyan jelölt lesz. Hasonló gondolkodású, de különböző súlyú pártok vannak a demokratikus oldalon. Az MSZP a demokratikus ellenzék legnagyobb és legszervezettebb ereje. Felkészült, izgalmas, más utakat járó baloldali társaink a 2,5 százalék és a mérhetetlen támogatottság között vannak. Ez persze egy alap csak, de azt szokták mondani, kell harmónia ahhoz, hogy mindenki részt vehessen a koncerten, de tudni kell, hogy ki milyen hangerővel játszhat, mert különben csak zsivaj lesz belőle. Jövő nyár vége, ősz lehet az az időpont, amikor bemutatjuk majd a személyeket.

Mi az, amiről leginkább érdemes a miskolciaknak beszélni?

Hiller István: Az oktatásügy például. Minden akkori problémájával együtt is a magyar közoktatás jobb állapotban volt 2010-ben, mint most. Ez objektív felmérésekben is kimutatható, de a napi tapasztalatban is ezt jelzik a szülők, pedagógusok. Az, amit a Herman Ottó Gimnázium tanárai elkezdtek, nemcsak politikai, hanem szakmai, társadalmi értelemben is bátor és meggondolt cselekedet volt. Elképesztő gyorsasággal csatlakoztak iskolák százai egy jól megfogalmazott és igazságot tartalmazó levélhez. Néhány héten belül a kockás ing az ellenállás országos szimbólumává vált. A bátor kiállás azonban nem hozta meg az eredményét. Itt, ahol ez a kezdeményezés elindult, a tisztelet hangján, de fel kell hívnom a figyelmet: az az elképzelés, hogy a kormány politikáját jobbítani akarjuk, de a kormányt nem megváltoztatni, abban olyan ellentmondás van, ami csak kudarcot hozhat. A rendszeren belüli változtatás esélye nulla, vagy kormányváltás van és akkor változik meg az oktatási rendszer, vagy a felszín karcolgatása marad, ami ezeknek a felelősséggel rendelkező embereknek nem volt célja. Látszatintézkedések történtek, tárgyalások, ahol nem dőlt el semmi. Nem hiszem, hogy bárkinek az lett volna a célja, hogy ne egy nagy Klik legyen, hanem 58 kicsi.

Korábban azt mondta, be kell vallani, hogy nem sikerült jól elérni azokat az embereket, akik a baloldalt támogatják, van erre már tervük?

Hiller István: Sokkal többen vannak, akik kormányváltást akarnak vagy jól működő baloldalt támogatnának, mint akik jelenleg az összes demokratikus pártot a felmérések alapján támogatják. Én akkor is szociáldemokrata lennék, ha ennyi követőnk lenne, mint amennyi most az MSZP-nek van. De sokkal többen vagyunk, van egy jelentős, velünk szimpatizáló réteg, akinek a tényleges bizalmát, s majdani szavazatát is el kell nyerni. Ez a jelenlegi, biztos pártválasztók közötti 15–17 százalékos eredményünket 25–30 százalék közé tudja emelni. Ezt reálisnak tartom, persze nem egy nagy látványos akció keretében, de mire belemegyünk a kampányba, ha jól csináljuk, ez a cél elérhető.

A rezsicsökkentéshez hasonló egyszerű és célt érő üzenetei voltak a kormánynak a népszavazás kapcsán is, amivel sikerült a támogatottságukat növelni. Hogyan tudnak majd a jövőben az ilyen üzenetekkel szemben alternatívát nyújtani?

Hiller István: Az, hogy érvénytelen, az a magyar jogban, nyelvben és a politikában is azt jelenti, hogy érvénytelen. Az eredménytelen, ez a szép fosztóképzővel ellátott magyar szó nem azt jelenti, hogy elsöprő siker. Lehet ezt irtózatos pénzzel megspékelt kormányzati propagandává tenni, de ez szerintem már nem hoz, hanem visz. A 39 százalék nem ötven plusz egy, erre alkotmánymódosítást építeni elég síkos pálya. Ami történt, a kormány számára negatív, ez sehol a világon a kezdeményezőnek nem siker. De nekem nem az a dolgom, hogy a Fidesz sikereivel, kudarcaival foglalkozzam, engem jobban érdekel a mi oldalunk, azoknak az embereknek a problémái, gondjai és tervei, akikkel lehetséges a kormányváltás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában