Helyi közélet

2016.11.09. 14:49

Gutman József emlékére

Miskolc - Elhunyt a diósgyőri és a magyar birkózás legendás személyisége, Gutman József egykori versenyző, edző, sportvezető.

Miskolc - Elhunyt a diósgyőri és a magyar birkózás legendás személyisége, Gutman József egykori versenyző, edző, sportvezető.

A sportember a Somogy megyei Kötcsén 1936. április 14-én született, 1951-ben Kaposvárott ismerkedett meg a birkózással, majd 1954-ben – miután felvették a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemre – a borsodi megyeszékhelyre költözött, ahol évtizedeket töltött el, miközben maradandót alkotott a szőnyegen, valamint társadalmi tevékenységével köztiszteletben álló polgára lett szűkebb pátriánknak. Sportolói pályafutása során ifjúsági, majd felnőtt magyar bajnokságokat nyert, sőt az olimpiai arany- és négyszeres ezüstérmes klasszis, Polyák Imre „árnyékában” súlycsoportjában válogatott lett, nemzetközi versenyeket nyert. Új fogásokkal, például a híres „vasgyárival”, gazdagította sportága technikai repertoárját, amelyeket tanítványainak is megtanított hosszú diósgyőri munkássága alatt. Diósgyőrben edzőként, majd ügyvezető elnökként, később klubalapítóként szolgálta a birkózást. Munkásságának következtében Miskolc a nyolcvanas években a sportág vidéki fellegvárának számított, kiváló versenyzők egész sora került ki a keze alól. A legtöbbre, egészen az olimpiai bajnoki címig, 1992-ben Repka Attila vitte. Gutman József – aki kiérdemelte a mesteredzői címet – két cikluson át a Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként és a Magyar Birkózó Szövetség szakfelügyelőjeként is dolgozott. Idén tavasszal, nyolcvanadik életéve betöltése után, több évtizedes kiváló versenyzői, edzői és sportvezetői pályafutása, továbbá egész életműve elismeréseként a Magyar Sport Napja alkalmából átvehette a Bay Béla-díjat és kitüntetésben részesült Miskolc Város Napján is. Az elhunyt kiváló sportember híres volt bölcs mondásairól, sajátos humoráról és kapcsolatteremtő képességéről, a karfiolfülűek között mindenki ismerte és kedvelte. Gutman Józsefet a Magyar Birkózó Szövetség és a Diósgyőri BC saját halottjának tekinti.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában