Helyi közélet

2016.11.11. 13:51

Felújított emlékmű Felsődobszán

Felsődobsza - Idén az október 23-ai megemlékezés többszörös ünnep volt a felsődobszaiak számára.

Felsődobsza - Idén az október 23-ai megemlékezés többszörös ünnep volt a felsődobszaiak számára.

A résztvevők nemcsak a forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját ünnepelték, hanem a települési emlékmű felújítását is.

Luterán András, Felsődobsza község polgármestere 1956 eseményeinek, eszméinek felidézése mellett az összefogásra, a közös akarat erejére hívta föl a figyelmet a római katolikus templomban megtartott ünnepi szentmisét követően, hiszen a mai kor emberének nemcsak az a feladata, hogy emlékezzen, hanem az is, hogy emlékeztesse a felnövekvő nemzedéket mindazokra, akik életüket és vérüket adták a hazáért, szabadságáért.

A polgármesteri ünnepi beszédet követően a helyi általános iskolás diákok, valamint a települési asszonykórus és a felvidéki Péderi Vegyeskar biztosította a település lakosságának a lelket felmelegítő műsort.

Az ünnepi megemlékezés a felújított emlékműnél koszorúzással zárult.

A környezetét is

A korábbiakban társadalmi összefogással épült települési emlékmű az idő múlásával erős kémiai és biológiai szennyezést szenvedett, a dísz­fal és az azon lévő – hősök neveit felsoroló – márvány emléktáblák erőteljesen, több helyen összerepedeztek, emiatt az egész díszfalat gránittal burkolták – az új dísz­falat újrafeliratozták –, és a három emléktábla helyett jelenleg négy darab emléktábla található rajta, ezáltal magába foglalva a magyar történelem legjelentősebb eseményeit. A díszfalhoz hasonlóan megtörtént a talapzat burkolása is, valamint az emlékmű felújításához hozzátartozott a környezetének rendbetétele is.

Az emlékmű-felújítást az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatta.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában