Helyi közélet

2016.11.29. 13:41

Emődnek soha nem volt bölcsődéje, de januárban minivel indulhatnak

Emőd - A megyeszékhelyhez közeli város utaztatással, képzéssel kapcsolódna be a miskolci ipari parkba.

Emőd - A megyeszékhelyhez közeli város utaztatással, képzéssel kapcsolódna be a miskolci ipari parkba.

Rhédey-kastély, pince­gyep, templomok, Balázs-kút. Csak néhány azon látnivalók közül, amelyek Miskolctól 22 kilométerre, Emődön várják a turistákat. Mióta megépült az autópálya, sokan elkerülik ezt a kisvárost. Jómagam is csak ritkán járok arra, így egy-két hónappal ezelőtt, amikor arra tévedtem, meglepődtem, mennyit változott – persze előnyére – Emőd. Parkok, virágos utcák látványa, rendezett közterek, leginkább így jellemezhetném. A közelmúltban pedig azt is megtudhattam, mi a változás oka. Fekete Tibor polgármester – akit kilenc hónapja választottak meg – volt ugyanis szerkesztőségünk vendége. A városvezető arról is beszélt miben és hogyan látja Emőd jövőjét.

Egyre több fiatal gondolkodik abban, hogy a városban marad. Fekete Tibor

A legnagyobb foglalkoztatók

– Először is szeretném megköszönni a közmunkások és a városgondnokság munkáját, mert ami Emődön az elmúlt időszakban történt, az legfőképp az ő munkájuk eredménye – kezdte Fekete Tibor. – Emődön a legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat: amikor február 28-án megválasztottak, 150 közmunkásunk volt, ma 185-en vannak. Ezek az emberek, ha nem is nagy összegű, de rendszeres jövedelmet kapnak, tudják, hó elején biztosan megérkezik a fizetésük. Éppen ezért fontosnak tartottam, hogy minden családból legalább egy ember dolgozzon.

Mi a feladatuk? – kérdeztük.

– Elsődleges volt, hogy a település arculatán változtassunk. Ezért a közmunkások a parkosítást, a közterületek rendbetételét végzik. Valamint járólapok, díszburkolatok gyártásával foglalkoznak, majd ezeket lerakják a közterületeken. Vitatkozom, azokkal, akik azt mondják, a közmunka haszontalan, hiszen a legtöbb településen, ha ők nem lennének, elhanyagoltabb lenne a környezet.

Miskolc közelében

Fekete Tibor hangsúlyozta, a közeli Miskolc foglalkoztatási viszonyai meghatározóak Emőd számára.

– Itt helyben nem igazán tudunk munkahelyteremtésben gondolkodni. De azt gondolom, most, hogy napirenden van a miskolci, déli ipari park létesítése, esztelenség lenne azon törnöm a fejem, hogy Emőd is nyit egy ipari parkot. Igazából nem is lenne erre önkormányzati terület. De ebben egyébként sem tudok és nincs is értelme versenyezni Miskolccal. Éppen ezért abban gondolkodom, ha elkészül a miskolci új ipari park, akkor képzéssel, utaztatással bekapcsolódunk mi is a programba – sorolta a polgármester.

Maradjanak a fiatalok!

A jövőbeni tervekről is kérdeztük Fekete Tibort, aki legfontosabb feladatként a fiatalok helyben tartását említette.

– Annak örülök, hogy ma már egyre többen abban gondolkodnak – a fiaim baráti körében tapasztalom –, hogy Emődön keressenek lakást. Ezt eddig az önkormányzat nem nagyon tudta támogatni, de a jövőben igyekszem megtalálni a módját annak, hogy a fiatalok itthon maradását segítsük, hiszen nagyon sok üres lakás van Emődön. Az elmúlt években 500–600 emberrel csökkent a város lakossága, de ez nem csupán emődi probléma, sajnos az egész megyére, országra jellemző – fogalmazott Fekete Tibor.

Minibölcsőde hét kicsinek

A fiatal családok Emődön tartását szolgálná a bölcsőde­építés, amelyet egyrészt pályázatból, valamint saját erőből is szeretne megvalósítani az önkormányzat. Az óvoda jelenleg a kastélyban működik, 153 gyerek jár oda, bölcsőde azonban soha nem volt Emődön. Éppen ezért a polgármester elsőként egy minibölcsődét hozna létre, ide hét gyermek járhat majd januártól. „Ezt saját erőből indítjuk el, arra mindenképp jó, hogy a beindításban, működtetésben tapasztalatot szerezzünk” – ismertette Fekete Tibor.

Pályázatok sora

De van egy pályázata is az önkormányzatnak, amit várhatóan decemberben bírálnak el, ez egy 300 millió forintos beruházáshoz nyújthat segítséget.

– Ha megnyerjük, a kastélyt felszabadítjuk, az az óvoda kiköltözne onnan és egy kétcsoportos – 30 fős bölcsődével működne. Valamint egy 500 adagos konyhát is kialakítanánk, úgy, hogy a mostani két konyhánkat összevonnánk – sorolta a polgármester.

Számos pályázata van Emődnek, ezek közül még egy 180 millió forintos projektet emelt ki Fekete Tibor: a hivatal környékén lévő parkot szabadidőparkká alakítanák, ahol a sportolás mellett családi rendezvényekre is lenne mód. Valamint egy piacot is kialakítanának a helyieknek.

– De van egy közös pályázatunk Királyhelmeccel is, ennek célja a turisztika, a borturizmus közös fejlesztése, ebből 125 millió forintot kaphatna Emőd – mondta Fekete Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában