Helyi közélet

2016.11.23. 09:28

Dr. Csiszár Miklós: „Itt volt az ideje, hogy továbblépjek”

Miskolc - Utazásra, sportolásra, olvasásra készül a nyugdíjba vonuló jegyző. Interjú: dr. Csiszár Miklóssal, Miskolc nyugállományba vonuló jegyzőjével.

Miskolc - Utazásra, sportolásra, olvasásra készül a nyugdíjba vonuló jegyző. Interjú: dr. Csiszár Miklóssal, Miskolc nyugállományba vonuló jegyzőjével.

Dr. Csiszár Miklós jegyző – hirdeti a réztábla a miskolci városháza első emeleti folyosóján. Hamarosan azonban új név kerül a jegyzői titkárság ajtajára, hiszen dr. Csiszár Miklós nyugdíjba vonul. A szobájában már érzékelhető, hogy távozik posztjáról, több személyes tárgyát bedobozolta. Elárulta, nem akarta a pakolást az utolsó munkanapjára, december 2-ára hagyni.

Sikerként említeném, hogy Miskolc elindult a fejlődés útján. dr. Csiszár Miklós

Az elmúlt öt évben nem volt felhőtlen a jegyző és lapunk viszonya. Közérdekű adatigénylés megtagadása miatt többször kellett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulnunk. Most is folyamatban van egy ügyünk, dr. Csiszár Miklós szerint ezt már az utódjával kell „megharcolnunk”. De azért a múltról szívesen beszélt lapunknak a leköszönő jegyző.

- Hogyan kezdődött, hogyan került a közigazgatásba?

Dr. Csiszár Miklós: Amikor elvégeztem a jogot, akkor még kevés jogász dolgozott a közigazgatásban, éppen ezért nagyobb esély volt karriert elérni ezen a területen. Diploma után gondolkoztam, milyen irányba induljak el. Talán fellengzősen hangzik, de engem nem érdekeltek a tyúkperek, nem tudtak lekötni, nagyobb kihívásnak gondoltam, hogy települések ügyeivel foglalkozzam, több fantáziát láttam benne. Nyilván a jogászkodásnak is megvan az egyedisége, szépsége, de engem más vonzott.

- Hol kezdte a pályáját?

Dr. Csiszár Miklós: A ’80-as évek elején egy gyárban dolgoztam minőségellenőrként. Érdekes volt a gyári világ, és mindenképp adott összehasonlítási alapot számomra. De az egyik ismerősöm a kazincbarcikai hivatalba hívott – ez 1981-ben, a tanácsi időszakban volt –, és itt kezdtem el dolgozni. Végigjártam a ranglétrát, voltam ügyintéző, csoportvezető. Kazincbarcikáról hívtak át osztályvezetőnek Ózdra, itt ért a rendszerváltás, és 1990-ben felkértek a jegyzőségre.

- Akkor több mint negyedszázada dolgozik jegyzőként.

Dr. Csiszár Miklós: Igen, nem sokan vagyunk az országban, akik a rendszerváltás óta ezt a hivatalt töltik be, talán tucatnyian.

- Miskolcra azonban Edelényből érkezett…

Dr. Csiszár Miklós: Igen, 2009-ig dolgoztam Ózdon, majd Edelénybe kerültem jegyzőnek. Míg az előbbi egy 36 ezres város, addig Edelény 10 ezres. Ebben az az érdekes, hogy volt szerencsém kisvárosban, közepesben és végül nagyvárosban is kipróbálni magam jegyzőként.

- Hogyan került Miskolcra?

Dr. Csiszár Miklós: Polgármester úr kérdezte meg, hogy érdekel-e az állás… …persze megvan ennek a jogi eljárása, pályáztam és nyertem.

- Amikor Kriza Ákos megkereste, nem volt kérdéses ön számára, hogy Miskolcra jöjjön?

Dr. Csiszár Miklós: Kicsit volt csak kérdés, mert Edelényben jól éreztem magam. Jó kis város, kiváló, kellemes emberekkel, jó polgármesterrel. De tudtam, ha nemet mondok Miskolcra, egész életemben kísérteni fog, miért nem mentem, amikor hívtak. Persze voltak kétségeim, de Miskolc mégis Magyarország egyik legnagyobb városa, és ha egy jegyző szereti a munkáját, és kap egy ilyen lehetőséget, akkor ki kell próbálnia magát.

- Nem bánta meg?

Dr. Csiszár Miklós: Nem, egyáltalán nem.

- Az elmúlt 26 évben jelentősen átalakult a közigazgatás. Ön hogy látja?

Dr. Csiszár Miklós: Valóban nagyon sokat változott. A rendszerváltás ideje volt a hőskor, sok álommal, sok nehéz, fárasztó vitával és rendkívül széles – Európában is egyedülálló – jegyzői jogkörrel. Az önkormányzati mellett az állami feladatokat is a jegyzőkre bízták. Ez annyira széles jogkör volt, hogy abban az időben nekünk kellett kitalálni, hogyan lehet ezeket ellátni. Éppen ezért – hogy találjuk meg, találjuk fel magunkat – sorra alakultak a jegyzői szervezetek, amelyek létrehozásában, alapításában magam is szerepet vállaltam. Ilyen volt a Jegyzők Országos Szövetsége, a Városi Jegyzők Egyesülete, később pedig a Köztisztviselők Szövetsége. Ezek egy részében az akkori miskolci jegyzők, dr. Szádeczki Zoltán és dr. Mészáros Miklós is alapítók voltak. Ma már azt mondhatom, sikeresen elláttuk a feladatainkat. Majd más irányt kapott a közigazgatás, kezdett kiépülni a mai verzió, azaz egyre több feladat kerül át az államhoz. Valójában ezek az állam feladatai, így joggal veszi magához.

- Ezáltal könnyebb lett a jegyzők feladata?

Dr. Csiszár Miklós: Kisebb városokban igen, Miskolcon nem. Itt akkor is van elég feladat, ha az állam elviszi az ő részét. De a feladatok átvállalását sok helyen nehezen élik meg, mert nemcsak azzal jár, hogy munkát, hanem embereket is visznek, éppen ezért a gondolkodásnak is át kell alakulnia.

- Két évvel ezelőtt életbe lépett az a változás is, hogy nem a testület, hanem a polgármester nevezi ki a jegyzőt. Ez mit jelent a hétköznapokban?

Dr. Csiszár Miklós: A hivatal működéséért továbbra is a jegyző felel. Korábban a jegyzőt valóban a közgyűlés nevezte ki, de az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester látta el. Így két főnökünk volt, a testület és a polgármester. Most ezen annyit igazított a jogalkotó, hogy csak a polgármester a jegyzők főnöke.

- Melyik a jobb?

Dr. Csiszár Miklós: Nem jelentős a különbség, hiszen korábban is az volt, hogy ha a polgármester és a jegyző nem tudott együttműködni, akkor nyilvánvaló, a jegyzőnek kellett mennie, hiszen a polgármestert a nép választotta. Talán annyiban más, hogy – szakmai körök véleménye szerint – a mostani helyzet az állás presztízsét kisebbítette. Jegyzői körökben jobbnak tartanánk, ha visszahelyeznék ezeket a jogokat a testülethez.

- A polgármesterrel való együttműködést említette… Emiatt sokszor támadta az ellenzék – akár nyomdafestéket nem tűrő szavakkal is. Azzal vádolták, hogy a kelleténél talán jobban is együttműködik a városvezetéssel.

Dr. Csiszár Miklós: Én ezt nem éreztem, nem is gondolom így. De az ellenzék dolga, hogy problémát, hibát keressen, így természetes, hogy teszik a dolgukat. A jegyzőnek, ha már elvállalta ezt az állást, kötelessége, hogy együttműködjön a polgármesterrel. Ez az együttműködés természetesen nem kritikátlan, nyilván jeleznie kell, ha problémát tapasztal. Az ellenzék persze nem tudhatja, hogy a városvezetés vagy éppen a várost vezető frakció felé is tettem szakmai jellegű jelzést. A jegyzőnek a szakmai munkáját minden irányba ugyanazon a szinten kell végeznie, és én ezt el is végeztem.

- Ezek szerint házon belül is szükség volt figyelmeztetésre?

Dr. Csiszár Miklós: Igen, csak ezeknél még abban az előkészítő szakaszban tudtunk szólni, amikor még nem jutott el a testületig az ügy. De fontos megjegyeznem, a polgármesteri hivatalban csapatmunka zajlik, a munkatársaimmal együtt teszünk javaslatokat, észrevételeket. Nyilván én fogadom el a végleges döntést, de a vélemény a szakmai csapat véleménye.

- A novemberi testületi ülés volt az utolsó, amin jegyzőként részt vett. A városvezetés és a Fidesz-KDNP képviselői elbúcsúztatták, de az ellenzék ülve maradt, nem tapsolták meg, az ő soraikból csak egy ember mondott önnek köszönetet a munkájáért. Mit gondol erről?

Dr. Csiszár Miklós: Nem esett rosszul, mivel nekem tiszta a lelkiismeretem, cseppet sem zavart, elfogadom a véleményüket.

- Az elmúlt öt évéből mit emelne ki?

Dr. Csiszár Miklós: Talán a választások időszaka volt a legemlékezetesebb számomra, izgalmas, felfokozott pillanatok voltak. De sikerként említeném azt is, hogy az elmúlt években Miskolc látványosan elindult a fejlődés útján, és úgy gondolom, ebben egy kicsit az én és kollégáim munkája is benne van.

- A nyugdíjkorhatárt elérve maradhatott volna a posztjában?

Dr. Csiszár Miklós: Igazából nem gondolkodtam ezen, eldöntöttem, nyugdíjba megyek, itt volt az ideje, hogy továbblépjek.

- Mit tervez a nyugdíjas évekre?

Dr. Csiszár Miklós: Szeretek utazni, sokat járok külföldre, de az utazásokra eddig nem volt elég időm. Szeretek túrázni is, de arra sem volt időm, remélem, most lesz ezekre is. Mostanra hobbim, szenvedélyem lett a kocogás, erre is több időt szánok majd. Valamint gyerekkorom óta szeretek olvasni, hatalmas polcnyi könyvet gyűjtöttem össze, hogy majd ha lesz időm rájuk, kiolvasom. Most eljött az ideje ennek is.

- Hova szeretne elutazni?

Dr. Csiszár Miklós: Már eddig is rengeteg helyen voltam, most oda szeretnék menni, ahol még nem jártam. Izland is szóba jöhet. A Kanári-szigeteken fiatalkoromban voltam ugyan, de a vágyam, hogy télen, amikor ott késő tavaszi az idő, elutazhassam oda.

- Az utódjáról már pletykálnak, tud valamit arról, hogy kire számít a polgármester?

Dr. Csiszár Miklós: A hivatalos eljárás az, amit a közgyűlési ülésen is elmondtam, a polgármester pályázatot írt ki, ez november 14-én lejárt, hónap végén kell döntenie a polgármesternek az új jegyző személyéről.

- Diplomatikus válasz… Van olyan, akit szívesen látna utódjaként?

Dr. Csiszár Miklós: Persze, vannak fiatal, tehetséges kollégák. Nevet nem mondok, nem lenne helyénvaló.


Névjegy: dr. Csiszár Miklós

  • családi állapot: egyedülálló
  • gyermeke: nincs
  • iskolai végzettség: ELTE Jogi Egyetem, jogi szakvizsga, Európai Uniós jogi szakvizsga
  • hobbi: utazás, sportolás (kocogás, túrázás), olvasás
  • diploma megszerzésének éve: 1985. Budapest ELTE
  • 1981-től dolgozik a közigazgatásban

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában