Helyi közélet

2016.11.11. 11:47

Balkáni állapotok közt él négyezer ember Miskolcon?

Miskolc - „Tarthatatlan a helyzet, sok a rablás, a betörés, egyre több a lézengő, kába fiatal.”

Miskolc - „Tarthatatlan a helyzet, sok a rablás, a betörés, egyre több a lézengő, kába fiatal.”

Förtelmes, ami a dombokon, utcákon, lakásokban van – kezdte felszólalását Németh Borbála a Lyukóvölgyben szerdán megtartott lakossági fórumon, amelyet a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat (MRNÖ) szervezett. Felháborítónak nevezte, hogy az épülő új stadiontól két kilométerre senki nem törődik a nyomornegyeddel.

Bár nyomorultak a körülmények, örülnek, van hol lakniuk. Váradi Gábor

Németh Borbála a lyukói állapotok közül elsősorban a közbiztonságot emelte ki:

„Tarthatatlan a helyzet, sok a rablás, a betörés, egyre több a lézengő, kába fiatal. Állatokat mérgeznek, házakat bontanak el. Nem beszélve arról, hogy sokan felvásárolják olcsón az ingatlanokat, majd drágán kiadják a rászoruló családoknak. Szegény a szegényt rabolja ki” – jelentette ki. Úgy véli, az önkormányzatnak a jogcím nélküli lakókat ki kellene szűrnie, de – mint mondta – a gyermekvédelemnek is lenne dolga a területen.

Váradi Gábor, a MRNÖ elnöke a felszólalásra reagálva arról beszélt, hogy a számozott utcáról kiköltöztetett családok egy része Kanadába ment, egy részük pedig a Lyukóvölgyben keresett lakhatást.

Mindegy, hol

„Aki menekül, annak mindegy, hogy hol, csak valahol meghúzhassa magát. Akármilyen nyomorultak is a körülmények – a Lyukóvölgyben 18. századi állapotok uralkodnak –, örül, hogy van hol laknia” – hangsúlyozta az elnök. Hozzátette: a kilakoltatások miatt az önkormányzat látóköréből pont azok az emberek tűnnek el, akik leginkább segítségre szorulnának.

Ezt erősítette meg Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom miskolci elnöke is, aki szerint a probléma nemhogy megoldódna, folyamatosan nő. „A Lyukóban négyezer ember él nyomorúságos, balkáni körülmények közt” – mondta. Úgy véli, az ottani fiataloknak esélyük sincs a kitörésre. A jogvédő szerint sok a csellengő fiatal a területen, akik – elmondása szerint – kábítószereznek, és bármire képesek, hogy megszerezzék a rávalót.

A lakossági fórumon dr. Varga László, a terület országgyűlési képviselője is jelen volt, és kérdésre elmondta, a Parlamentben többször felszólalt Lyukó ügyében.

„Egyik ilyen felvetésemre volt Pintér Sándor belügyminiszter válasza az, hogy a terület egy ékszerdoboz” – mondta el a képviselő.

A szocialista országgyűlési képviselő úgy véli, esélyteremtő állam kellene, hogy a szegények, roma emberek, lyukóiak gondja megoldódjon. „Miközben azt látjuk, az állam kivonult ezekről a területekről, így Lyukóból is” – emelte ki dr. Varga László.


Hova megy a kilakoltatott?

Miskolc - Lakossági fórum Lyukóban: többször elhangzott, a terület nem ékszerdoboz.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában