Helyi közélet

2016.11.09. 14:13

A fejedelemre emlékeztek Taktaharkányban

Taktaharkány - Fáklyás megemlékezést tartottak Taktaharkányban.

Taktaharkány - Fáklyás megemlékezést tartottak Taktaharkányban.Rákóczi utolsó diadalútja Magyarországon 1906-ban címmel id. Juhász Károly 1986-ban, az akkor 80. évfordulóra összeállított anyagát kapta kézhez a taktaharkányi önkormányzat a szerző fiától. Az iratokat átolvasván rengeteg évszám, dátum, név, hetilap és térkép tárta szemük elé a hamvak hazahozatalának útját.

Rákóczi népe

II. Rákóczi Ferenc, Magyar- és Erdélyország választott fejedelme, a magyar szabadságharc dicső vezére mindig eszménykép volt a magyar nemzet, a nép fiai előtt. A taktaharkányi lakosok számára ez azért is fontos, mert az akkori Magyarország legnagyobb földbirtokkal rendelkezett főúrja volt, akinek testvére, Rákóczi Julianna örökölte az elkobzás után megmaradt itteni földjeit. A község így nyilván Rákóczi népének érzi magát, s máig őrzi és ápolja emlékét.

Évforduló

A megemlékezést az tette érdekessé, hogy a hamvak hazahozatalának most volt a 110. évfordulója és ebben a diadalmenetnek Taktaharkány is részese volt.

1906. október 20-án az országgyűlés eltörölte a Rákóczit és a szabadságharcot megbélyegző 1715-ös határozatot, továbbá megszavazta az újratemetésről és a felállítandó síremlék költségeiről rendelkező 1906. évi XX. törvényt.

1906. október 28-án 8.30-ra ért be a vonat a Keleti pályaudvarra, ahol a koporsók gyászhintókra kerültek, majd díszmenet a Kerepesi úton és a Károly körúton át a Deák térre vonult. Ezt követően Rákóczit és társait a Szent István Bazilikában ravatalozták fel. Este a hamvakat újabb díszmenet kísérte vissza a pályaudvarra.

A hamvakat hozó vonat 1906. október 28-án éjféltájban hagyta el a miskolci pályaudvart, és Taktaharkány határában 29-én 0 óra 30 perckor robogott át.

A község lakossága az állomásnál 70 fáklyafény mellett néma hódolattal üdvözölte a hazatért dicső hősök hamvait, a toronyban pedig zúgtak egyházunk harangjai, míg a vonat a település határán áthaladt. Október 29-én reggelre ért a különvonat a Felvidékre. Rákóczi, Bercsényi és a többiek temetése még aznap lezajlott a kassai dómban.

1906-ban tehát országos ünnepség keretében Taktaharkányban is megtartották a hálaünnepet.

Az ősök, a hősök tisztelete azt kívánta, hogy most, 110 év után is megemlékezzenek a hamvak hazahozataláról még akkor is, ha a nyugvóhelyet ma országhatár választja el tőlük.

2016. október 28-án így fáklyás felvonulás kíséretében az önkormányzat kisebb műsor keretén belül a Taktaharkányi Népdalkörrel együtt tisztelgett II. Rákóczi Ferenc emléktáblájánál, amely alá dr. Szemán Ákos polgármester koszorút helyezett el.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában