Helyi közélet

2016.10.26. 17:48

Vona Gábor: uniós béreket kapjanak a magyar munkavállalók

Miskolc - Európai munkáért európai uniós munkabér megadását sürgette Vona Gábor Miskolcon, sajtótájékoztatón szerdán. A Jobbik elnöke azt mondta: a bérszínvonal emelése a Jobbiknak fontos, meghatározó.

Miskolc - Európai munkáért európai uniós munkabér megadását sürgette Vona Gábor Miskolcon, sajtótájékoztatón szerdán. A Jobbik elnöke azt mondta: a bérszínvonal emelése a Jobbiknak fontos, meghatározó.

A politikus úgy fogalmazott: amennyiben a Jobbik 2018-ban megnyeri a választást, abban az esetben a kormány elsődleges feladata lesz a béremelés. Mint mondta, az alacsony bérszínvonal "minden fizikai, anyagi nyomorunk a meghatározó forrása". Véleménye szerint: az alacsony bérek miatt "menekülnek el Magyarországról sokan, vagy Észak-Kelet Magyarországról a Dunántúlra, a kistelepülésekről a városokba.

Vona Gábor kitért arra, hogy az alacsony bérek a családok mindennapi megélhetését nehezíti, sokan kényszerülnek arra, hogy élelmiszert vásároljanak, a gyerekek taníttatását fizessék, könyvet vegyenek.

Abból a bérből, amelyet a magyarok kapnak "minőségi, polgári középosztálybeli életet nem lehet élni Magyarországon" - szögezte le, hozzátéve: a magyar gazdaságpolitika sokszor azzal érvel, hogy az olcsó munkaerő vállalkozásokat csábít Magyarországra, "ez hamis érv", a vállalkozásoknak ugyanis nemcsak olcsó munkaerőre van szükségük, hanem megfelelő vásárlóerővel rendelkező piacra is.

A Jobbik elnöke szerint nemcsak Magyarország, hanem a környező országok problémája is az alacsony bérszínvonal, ezért szükséges felvetni Magyarországnak a regionális együttműködést, ezt az "igaztalanságot" akár az uniós színtereken is, hiszen az uniós csatlakozáskor az árak tekintetében a Közép-Kelet európai országok felzárkóztak az uniós szinthez, de a bérek tekintetében ez nem történt meg. A nyugat-európai vállalkozásoknak, befektetőknek ugyanekkor ez üzleti érdek.

Vona Gábor megjegyezte: nem érti, hogy a kelet-európai politikusoknak miért jó, ha ezt elfogadják, beletörődnek, és Brüsszelben miért nem foglalkoznak ezzel a "teljesen igazságtalan" mércével.

Ha megkaptuk az európai uniós árakat, akkor követelni kell az európai uniós béreket is - szögezte le.

Jakab Péter a Jobbik szóvivője, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei sajtófőnöke a sajtótájékoztatón példával illusztrálva azt mondta: Miskolcon és a megyében sokan már annak is örülnének, ha nyugat-magyarországi béreket kapnának, ugyanis míg Győrben 180 ezer, Budapesten 220 ezer forint az átlag havi jövedelem, addig ebben a térségben 132 ezer forint, ha ebben nem történik változás, akkor ez a régió még jobban leszakad.

A Jobbik szerint a leggyorsabban az állami szférában lehet a béreket felzárkóztatni, ez politikai akarat kérdése - mondta, hozzátéve: a Jobbikban ez az akarat megvan, ezért a párt törvénymódosítást nyújtott be, és kezdeményezik, hogy törvény kötelezze az állami többségű vállalatokat arra, hogy egyenlő munkáért egyenlő bért fizessenek.

Ebben a Fidesz ugyanakkor nem partner - tette hozzá Jakab Péter.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában