Helyi közélet

2016.10.05. 16:21

Tarcalon járt a Magyar Hollywood Túra

Tarcal - A tarcali zsinagógában egy beszélgetés keretein belül mutatták be az érdeklődőknek a Magyar Hollywood Túra Projektet. A kezdeményezés lényege, hogy az álomgyár magyarjait ismertetik meg a nagyközönséggel. Hegyaljának több kötődése is van Hollywoodhoz.

Tarcal - A tarcali zsinagógában egy beszélgetés keretein belül mutatták be az érdeklődőknek a Magyar Hollywood Túra Projektet. A kezdeményezés lényege, hogy az álomgyár magyarjait ismertetik meg a nagyközönséggel. Hegyaljának több kötődése is van Hollywoodhoz.

William Fox a 20th Century Fox alapítója volt. Nevét sokan ismerhetik, s ha a filmstúdiót nem is ő maga hozta létre, mégis kellett hozzá ő is, hogy azzá váljon, ami. A magyar származású filmgyáros és producer ugyanis tönkrement 1936-ban, érdekeltségeit pedig eladta. De ő hívta életre a Fox Film Corporation és a Fox West Coast Theatres mozihálózatokat, neve pedig a későbbiekben is megmaradt a cégben.

Fried Vilmos 1879-ben született Tolcsván. 9 hónapos volt, amikor a család az Egyesült Államokba emigrált, a gyerek nevét pedig Fuchs családnevű édesanyja után William Foxra változtatták.

De nem is olyan messze innen egy másik neves producer is itt látta meg a napvilágot. Zukor Adolf Ricsén, a Bodrogközben született. Mátészalkán tanult, majd egy abaújszántói vegyeskereskedés inasa lett. 15 évesen ő is az Államokba vándorolt, és az élet úgy hozta, hogy ő is film­vállalatot alapított, a Paramount Pictures-t.

Róluk és számos más magyar szülöttről esett szó a Magyar Hollywood Túra tarcali állomásán. A volt Los Angeles-i főkonzul, Bokor Balázs könyvet is írt Az én Hollywoodom címmel. A kötet magyar filmesekkel, színészekkel foglalkozik, olyanokkal, akik vagy Oscar-díjat nyertek Hollywoodban, vagy kimagasló sikereket értek el, netán csillagot kaptak a Walk of Fame soron.

Ő azt mondja, fontos lenne, hogy ezeknek az embereknek méltó emléket állítsanak. Egyfajta mítoszépítésre is szükség lenne, mert ez a turizmuson is lendítene. Szerinte ezek alapjaiban már megvannak, de még nagyon sokat kell fejleszteni az idegenforgalomtól a kulturális kampányokig.

– Mítoszteremtés kell, az alapja ennek megvan. Hiszen számos településen születtek filmes, tudományos és egyéb háttérrel rendelkező emberek, de valahogy ezt visszafogottan használjuk – mondta Bokor Balázs. – Emléktúrákat lehetne csinálni a Hegyalján és a környező településeken. Egy házért nem fognak eljönni, de ha a többi települést is összekötjük akár Miskolctól Tolcsván, Ricsén és Kisvárdán keresztül egészen Mátészalkáig, fantasztikus dolgokat lehetne tenni.

ÉM-EJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában