Helyi közélet

2016.10.03. 22:35

Népszavazás 2016 - Voltak, akik motorozás után húzták az ikszet

Miskolc - Mit gondolnak az emberek a népszavazásról? Szavaztak-e? Mentek-e?

Miskolc - Mit gondolnak az emberek a népszavazásról? Szavaztak-e? Mentek-e?

Egyáltalán: foglalkoztatta-e őket? Ilyen és ehhez hasonló kérdéséket igyekeztünk feltenni vasárnap délelőtt Miskolc belvárosában.

Természetesen szavazok, hiszen egy állampolgár mindig köteles szavazni.”  Magyar Tamás

– Lehet, hogy valakinek fontos, de én olyan dolgokat hallottam erről, hogy igazából semmi jelentősége nincs, mert már el van döntve – ezt egy 50 év körüli férfi mondta munkatársunknak, akit a Régiségvásáron szólítottunk meg és aki kérte, nevét ne írjuk le. – Akármit is fognak mondani az emberek, akkor is az van, és úgy akarják kihozni a dolgokat, hogy a nem legyen az érvényes szavazat. Amennyiben Brüsszel azt akarja, hogy legyen ilyen, akkor biztos, hogy lesz. Tehát nem mi döntünk erről addig, ameddig az unióban Brüsszel döntésétől függnek a dolgok. Szóval addig itt bárki bármit is mondhat és szavazhat.

„Élmények” Röszkénél

Magyar Tamás vállalta a nevét és az arcát is.

– Természetesen szavazok, hiszen egy állampolgár mindig köteles szavazni, ez a demokrácia egyik alapfeltétele – hangsúlyozta. – Előtte kimotorozzuk magunkat a csapattal, utána együttesen elmegyünk és zárás előtt leszavazunk. Nemmel fogunk szavazni! Van egy nagyon jó baráti társaság, akik szintén nemmel fognak szavazni, mi már ezt napokkal ezelőtt megbeszéltük, hiszen motorostéma volt a kétkerekűek körében. Egy tegnapi motoros találkozón szintén erről volt szó. Gyűjtjük a nemre az energiát és egy nagy x-et fogunk húzni a nem rubrikába.

Magyar Tamás egy idei nyári „élményét” is megosztotta velünk. Bulgáriából tartottak haza Szerbián keresztül, ám Röszkénél két és fél órát kellett állniuk.

– Hajnali kettő és három óra között óriási volt a török vendégmunkásoknak a visszaáramlása és a szerb oldalon „ragadtunk” – mesélte Magyar Tamás. – Kiszálltunk az autóból, miközben araszolt a kocsisor, ám egy rendőr azonnal ránk fogta a géppisztolyt azzal, hogy azonnal szálljunk vissza, mert bármi megtörténhet. Nem tudom, hogy szerb rendőr vagy katona volt-e, de ugyanúgy fel voltak fegyverezve, mint a magyar oldalon. A magyar oldalon aztán sokkal nagyobb volt a készültség és szó szerint háborús helyzetet láttunk a kerítésnél. Magyar rendszámú autót nem is láttam, csak kimondottan török vendégmunkások voltak. Ahogy átértünk a határon, kérdezte tőlem a vámos, hogy mennyit álltunk sorban. Mondtam, hogy durván kettő és fél órát. A többit nem számoltam… Azt mondta, hogy ami most itt van, az bolondok háza: se alvás, se étkezés, semmi nincs számukra. Talpon kell lenniük. Láttam a kerítés vonalát… Ami ott volt… Ott nem száz ember van, hanem ezrek! A szerb oldalon migránsok mászkálnak az autók között. Félelmetes volt.

Nem sokkal később már a nyékládházi Fekete Viviennel beszélgettünk. Miközben a család férfi tagjai nézelődtek (és sajnálatunkra nem akartak nyilatkozni), a hölgy elmondta, hogy örül neki, hogy „vége lesz ennek a mizériának”.

Reméli, nyugodtabb lesz

– Elmegyünk szavazni, de nem akarom megmondani mire – fogalmazott. – Hónapok óta ezzel van tele minden. Nem lehetett úgy a televíziót bekapcsolni, az interneten bárhová kattintani, hogy ne ezt a bevándorlásos kampányt kaptuk volna. Örültem is, hogy legalább kijöttünk egy kicsit ide, a régiségvásárra. Remélem, hogy a jövő héten már egy kicsit nyugodtabb lesz az ország.


Csendesen telt a nap

Oldalzártánkig lapunk nem értesült kirívó esetekről, esetleges jogsértésekről megyénkben. Mindössze egy lakcímkártyával nem rendelkező, de Miskolcon élő férfiról értesített bennünket olvasónk, aki nehezményezte, hogy nem szavazhat. A szavazókörökből kikísérték, atrocitás a hírek szerint nem történt.


Borsod-Abaúj-Zemplén - Magyarország dönt, hogy akar-e bevándorlókat fogadni országunkba. Kövesse velünk az eseményeket, a megye több helyszínéről jelentkezünk tudósításokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában