Helyi közélet

2016.10.03. 20:53

Népszavazás 2016 - Igenek és a nemek, vagy inkább a szerelem

Emőd, Nyékládháza - Voksolás után jólesett egy kávé, de volt, akinek a szavazás nem fért bele a napjába.

Emőd, Nyékládháza - Voksolás után jólesett egy kávé, de volt, akinek a szavazás nem fért bele a napjába.

A településtáblával csaknem szemben a Kétfarkú Kutya Párt óriásplakátja fogadta az Emődre érkezőket vasárnap. Kifelé a kormánypropaganda buzdított arra, mondjunk nemet a népszavazáson. Hogy végül melyik győzte meg az emődieket, nem lehet tudni, de vasárnap délelőtt csendesek voltak a település utcái. Tíz óra körül alig találkoztunk emberrel, végül a parkban láttunk meg egy szerelmespárt, akik sokkal inkább egymással voltak elfoglalva, mint a voksolással.

Azért megszólítottuk őket, igaz, nevüket nem akarták elárulni, de azt igen, hogy a lány még nincs 18 éves, így ő nem szavazhat. A fiú már 22, ő már leadhatná a voksát, de mint mondta, őt meg nem érdekli a politika. „Olyan ritkán találkozunk, örülünk, ha együtt lehetünk, így biztos nem megyek szavazni” – mondta a fiú.

– Éppen szavazni megyek és természetesen nemmel – ezt már Katalin válaszolta, akit épp a park melletti zebránál szólítottunk meg. Szívesen állt meg néhány szóra, elmondva, ő az unokái jövőjére gondol, miattuk vesz részt a szavazáson. „Nehezen mozgok, de ma nem maradhattam otthon. Azokat a borzalmakat, amiket a terroristák elkövettek a világban, itthon nem akarom” – érvelt a nem mellett Katalin.

Családostól

Emődről Nyékládházára mentünk, ahol már forgalmasabb volt a főutca. Sokan mentek szavazni, többnyire nem egyedül, hanem a családdal. A szavazókör közelében lévő parkolóban beszélgettünk Lászlóval, akit felesége kísért el a szavazásra.

„Az elmúlt hónapokban sok mindent lehetett hallani arról, mi a helyes döntés ma. Mi is körbejártuk a témát, és döntöttünk, eljövünk szavazni” – mondta László. Felesége annyit tett hozzá, hogy szerinte ez állampolgári kötelességük is. Azt is megtudtuk, miután szavaztak, beülnek a cukrászdába. „Ráérünk, kávézunk, vagy eszünk egy finom sütit” – mondták.

– Van nekem jobb dolgom is a szavazásnál – ezt már egy idős úr mondta, amikor érdeklődtünk, mi a vasárnapi programja. – A kertben nem csinálja meg helyettem senki az őszi munkákat.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában