Helyi közélet

2016.10.13. 13:50

Miskolcnak hangja van, emellett ételt oszt…

Miskolc - Saját zsebből vesznek ki, hogy segíthessenek a szegényeknek.

Miskolc - Saját zsebből vesznek ki, hogy segíthessenek a szegényeknek.

Az ételosztás szombat délután három órakor kezdődött, de már egy órától sorra érkeztek a rászorulók. Az elbontott Szondi telep ma már üres, gazos területén egy nagyobb kondérban kétszáz adag töltött káposzta készült. A segítők kenyeret, zsemlét, kiflit porcióztak zacskókba, hogy a káposzta mellé jusson pékáru is. A rászorulók türelmesen ácsorogtak, közben meleg teát is kaptak, hogy könnyebb legyen a várakozás. A sor pedig egyre nőtt, volt, akik ételhordóval érkeztek, hogy otthonra is vigyenek a töltött káposztából. A hajléktalanok pedig hátizsákjukban kutattak: összes vagyonukat kipakolták – törölközőt, váltás pulcsit, szakadt plédet –, hogy a táska aljáról előkerüljön egy műanyag tányér és evőeszköz.

Meleg étellel próbálunk segíteni havonta egyszer. Tyetyák Zoltán

Tanácsot adnak

Amíg a csaknem félszáz ember várakozott, Csikós Mariann és Tyetyák Zoltán folyamatosan szóval tartotta őket. Meghallgatták a problémáikat, tanácsot adtak nekik. Na meg persze jó szót…

„Két évvel ezelőtt alakult meg a Miskolcnak Hangja Van! civil csoport. Az internetes adó elleni tüntetésre szerveződtünk össze, de az idő során egészen más irányt vett a tevékenységünk” – mesélte Tyetyák Zoltán, a csoport egyik tagja. Felelevenítette a legnagyobb vihart kavart rendezvényüket, amikor is a miskolci Szent István téren ételt osztottak a szegényeknek.

– Azóta folyamatosan próbálunk segíteni a rászorulóknak havonta egyszer, általában hó elején vagy végén, amikor a legnagyobb szükség van rá, megtartjuk az Egy tányér a szeretetért közösségi ételosztásunkat. Mindig meleg étellel segítjük az embereket, azt gondoljuk, zsíros kenyér, tea máshol is jut nekik – mondta Tyetyák Zoltán.

Félszáznál is többen

A Miskolcnak Hangja Van! csoport mindezt saját pénzből és adományokból szervezi. Leginkább olyan helyekre mennek, ahol sok a rászoruló, hajléktalan, szegény ember. Ételosztásaikon félszáznál mindig többen vannak. „Azért közösségi ételosztást szervezünk, mert szeretnénk, ha ezek az emberek megértenék, együtt, közösen sokkal többet tudnak elérni, sokkal inkább tudják képviselni az érdekeiket. Most először, a szombati eseményen éreztük azt, hogy végre már nem csak velünk, hanem egymással is beszélgettek” – tette hozzá a csoport képviselője.

Megtudtuk, nem csak ételt adnak az embereknek, Mariann például ügyintézésben is próbál segítséget nyújtani.

„Ezek egyszerű ügyek, de sokaknak, akik alulképzettek, nem tudnak írni, olvasni, sokszor megoldhatatlan feladatok” – sorolta Tyetyák Zoltán. – Minden csoporttagnak van állása, átlagfizetést kapunk, de nem szeretném felsorolni, hogy mennyit adunk ebből a szegényeknek – felelte Tyetyák Zoltán, amikor arról kérdeztük, hogyan tudják finanszírozni akcióikat.

– Ez olyan segítség, amiért az ember nem vár ellenszolgáltatást. A fizetésünkből elveszünk annyit, hogy azoknak adjunk, akiknek ennyiük sincs.


Megfestették az álomutcát Miskolcon


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában