Helyi közélet

2016.10.10. 09:12

Megfestették az álomutcát Miskolcon

Miskolc - A lakhatási jogokért vonultak civilek és hajléktalanok Miskolcon is.

Miskolc - A lakhatási jogokért vonultak civilek és hajléktalanok Miskolcon is.

Évekkel ezelőtt, amikor még a családjával élt, akkor evett utoljára töltött káposztát. Válása után utcára került, hajléktalan. Most, hogy jön a hideg, egy ismerőse befogadta, a kamrában meghúzhatja magát. Mesélte Nótár Sándor, akivel szombaton találkoztunk, a Miskolcnak Hangja Van civil csoport által rendezett, ételosztással egybekötött demonstráción. A civilek és a hajléktalanok ugyanis szombat este Miskolcon is felvonultak, így csatlakozva a Menet a lakhatási jogokért országos rendezvényhez.

A Szondi-telepen lévő volt általános iskolától indultak, és több helyen megálltak, ahol önkormányzati lakások vannak. Így próbálták felhívni a figyelmet arra, hogy az önkormányzat az üres lakások bérbeadásával segíthetné a város hajléktalanjainak életét.

Az ételosztást délután tartották, közel kétszáz adag töltött káposztát osztottak ki, de kenyér, sütemény és forró tea is jutott a rászorulóknak. Tyetyák Zoltán, a civil csoport vezetője hangsúlyozta: az ételosztás csupán tűzoltás, nem megoldás a létbizonytalanságban élők számára.

A mára lerombolt Szondi-­telepen tartották az ételosztást, ahol már kora délután gyülekeztek a rászorulók. „Nem csak hajléktalanok vannak itt, sok a nyugdíjas, akiknek van ugyan lakásuk, de ételre már nem telik” – mondta Tyetyák Zoltán.

Az esti felvonulásra transzparenseket is készítettek, arra kérték a hajléktalanokat, írják le, mit szeretnének elérni, mi a legnagyobb gond a számukra. Végül egy óriás plakát is készült, amire álomutcát festettek.

„Mi az álma egy hajléktalannak? A lakás… ezért álom­utca, mert itt sok-sok lakás van” – mutatta a kézzel festett utcarészletet a csoport vezetője.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában