Helyi közélet

2016.10.10. 18:29

Még olvasni sem tudott, de imádta a könyveket

Miskolc - A miskolci Géniusz Könyváruházban rendezték meg az Olvasás Éjszakáját.

Miskolc - A miskolci Géniusz Könyváruházban rendezték meg az Olvasás Éjszakáját.

Ismert és amatőr költők, írók mutatkoztak be, színészek olvasták fel kedvenc verseiket, novelláikat. Majd ének, zene és fiatalok színielőadása színesítette a programot szombaton a Géniusz Könyváruházban megrendezett Olvasás Éjszakája rendezvényen.

A könyvet el kell képzelni, ott kell lenni a történetben." Fecske Csaba

Több ezer könyv között

Mindehhez több ezer könyv szolgáltatta a díszletet, de meg kell említenünk az áruházat belengő, frissen nyomtatott könyvek illatát is, ami a könyves emberek számára igazi „parfümkülönlegesség”.

Az Olvasás Éjszakáját Miskolcon Fecske Csaba, József-Attila-díjas költő nyitotta meg, akit elsőként arról kérdeztünk, nála hogy kezdődött az olvasás szeretete.

– Még a betűket sem ismertem, de már imádtam a könyveket – árulta el Fecske Csaba. – Egészen kicsi voltam, amikor édesanyám – aki imádott olvasni – gyakran felolvasott nekem, és így rákaptam az olvasásra. Mindig küldött a szögligeti könyvtárba, ami nem volt más, mint egy kétajtós, rozoga szekrény, hogy kölcsönözzek neki regényeket. Amikor már én is tudtam olvasni, hamar rákaptam a könyvekre, de az első szerelem, ami miatt mai napig falom a könyveket, az Tatay Sándor: Kinizsi Pál ifjúsági regénye volt.

„Öt unokám van, de csak egyikük szeret olvasni” – árulta el a költő. Aki annak ellenére, hogy könyvszerető ember, megérti a fiatalokat, akik nem szeretnek olvasni: „Fiatalkoromban én nem voltam kitéve annak a kísértésnek, amit manapság a számítógép, tévé jelent a fiatalok számára. Persze jó lenne, ha megismernék a könyvek okozta izgalmakat, de számukra a mai technika érdekesebb.”

– A könyvet el kell képzelni, ott kell lenni a történetben, míg a televíziótól készen kapjuk a képeket – tette hozzá Fecske Csaba.

Színes program

Arról is kérdeztük, hogy unokájával, aki szeret olvasni, hogyan lehetett megszerettetni a könyveket. „Volt egy. A Nagy Könyv verseny, amin Gárdonyi Géza: Egri csillagok regénye lett a legkedveltebb könyv. Az unokám megkérdezte, megvan-e ez nekem, mert szeretné elolvasni. Elolvasta, tetszett neki, ez indította el a könyvek felé. Persze remélem, némileg hatott rá az is, hogy nálunk mindennapos az olvasás” – válaszolta.

Az Olvasás Éjszakája rendezvényen a Miskolci Nemzeti Színház művészei – Somhegyi György, Tenki Dalma, Harsányi Attila és Bodoky Márk – is felolvasták kedvenc verseiket, novellarészleteiket. És a A Ne csak a fióknak írj, avagy reflektorban az új generáció címmel amatőr írók, költők, slam poetrysek is bemutatkoztak a Géniuszban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában