Helyi közélet

2016.10.04. 10:39

Korszerű szemműtét, gyorsabb gyógyulás Miskolcon

Miskolc - Márciustól már a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Szemészeti Osztályán is alkalmazzák az új módszert, a vitrectomiát, mely a szemészeti progresszív műtéti ellátás csúcsa.

Miskolc - Márciustól már a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Szemészeti Osztályán is alkalmazzák az új módszert, a vitrectomiát, mely a szemészeti progresszív műtéti ellátás csúcsa.

Nagy előnye, hogy a betegek sokkal hamarabb meggyógyulnak a beavatkozás során, mint a hagyományos operációk után. Hétfőn nyilvános műtéten ismerkedhettek meg a sajtó munkatársai az új eljárással. A 78 éves gesztelyi Kovács Imre szemét műtötte dr. Németh Gábor osztályvezető főorvos, aki elmondta, az új eljárással sokféle betegség orvosolható: cukorbetegség okozta szövődmények, látóhártya-betegségek, látóhártya-leválás, szürkehályog-műtétek szövődményei, de egy-egy gyulladásos betegség is. Hozzátette: évi 200 műtétet terveznek az új eljárással.

Szemműtét új módszerrel

A gesztelyi 78 éves Kovács Imre nyugodtan fekszik kórházi ágyán. Pedig nem volt könnyű számára a hétfői nap, hiszen szemműtéten esett át úgy, hogy annak a sajtó is tanúja volt.

Három pici nyíláson keresztül végezzük a műtétet. Dr. Németh Gábor

– Mondhatni nagyon kellemes volt a műtét, semmi fájdalmat nem éreztem és nem érzek most sem. Jó a köz­érzetem – számol be a beteg az állapotáról. – Szerencsés helyzetben vagyok, és a sors­nak köszönöm, hogy ilyen becsületes, jó szakemberhez kerültem, mint a főorvos úr.

Kovács Imre elmeséli, már homályos volt a látása, az újságban a nagy betűket sem igen látta. Most azonban bizakodó, mert a főorvos azt mondta neki, pár hét múlva javul a látása. Kedvenc lapja egyébként az Észak-Magyarország, mindig ezzel kezdte a napot, amíg jól látott. Először átböngészte a gyászhíreket, mert bizony sokszor talált ott egy-egy régi munkatársat, majd jött a sport és az egyéb hírek.

Nem véletlenül volt hétfőn nyilvános a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Szemészeti Osztályán folyó műtét. Márciustól ugyanis már itt is alkalmazzák az új módszert, a vitrectomiát, mely a szemészeti progresszív műtéti ellátás csúcsa. Nagy előnye, hogy a betegek sokkal hamarabb meggyógyulnak a beavatkozás után, mint a hagyományos operációk után.

A műtétet dr. Németh Gábor osztályvezető főorvos végezte, aki a sajtó munkatársai számára elmagyarázta: a beavatkozás lényege, hogy a szem belsejében, az üvegtesti állományban vagy a látóhártyán lévő számos betegség kezelhető ezzel a műtéti megoldással. Sokféle betegségről van szó: cukorbetegség okozta szövődmények, látóhártya-betegségek, látóhártya-leválás, szürkehályog-műtétek szövődményei, de egy-egy gyulladásos betegség is orvosolható az új módszerrel. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végzik, a beteg tehát ébren van, és a műtét teljesen fájdalommentes. Az orvos a szemen három apró nyílást ejt, ezeken keresztül zajlik a beavatkozás, speciális mikrosebészeti eszközökkel, mikroszkóp alatt. A nyílások varrat nélkül záródnak.

Évi 200

– A mai betegen egy kombinált műtétet végeztünk, ami egyrészt szürkehályog-műtétet jelentett, másrészt a látóhártyafelszínen egy igen vékony hártya alakult ki, ami zárta, torzította a látását. Így a hártya és a szürkehályog eltávolítását egyben végeztük. A műtét után nem azonnal történik a látásjavulás, de egy pár héten belül bizonyos mértékű javulást mindenképpen várunk. Korábban az ilyen műtéteket legközelebb Debrecenben, Nyíregyházán vagy Budapesten tudták elvégezni – fűzte hozzá az osztályvezető főorvos. Elmondta azt is: évente 200 műtétet szeretnének elvégezni az új módszerrel.

Új orvos

Dr. Csiba Gábor, a megyei kórház főigazgatója jelezte: ezentúl a miskolci és a megyében élő betegek számára elérhető az új műtéti módszer. Ez annak köszönhető, hogy dr. Németh Gábor főorvos a kórház munkatársa lett, és annak, hogy sikerült beszerezni a beavatkozásokhoz szükséges gépet, kézi műszereket és a mikroszkópra szerelhető optikarendszert. Ezek közel 50 millió forintba kerültek.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában