Helyi közélet

2016.10.10. 18:25

Fókuszban a gyártörténelem Ózdon

Ózd - Az egykori szakestek hangulatát és a buca­kemencés vaskinyerés folyamatát idézték fel Ózdon.

Ózd - Az egykori szakestek hangulatát és a buca­kemencés vaskinyerés folyamatát idézték fel Ózdon.

Az észak-borsodi település is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja elnevezésű programsorozathoz. Az Ózdi Muzeális Gyűjteményben egy időszaki kiállítás nyílt, amelyet több kapcsolódó, változatos programmal színesítettek. A közelmúltban átadott skanzen területén az érdeklődők megtekinthették az egykori bucakemencés vaskinyerést, amely az időseb­bekre nosztalgikus hatást gyakorolt, a fiatalok pedig újdonságként figyelték a folyamatot.

A múzeumban

Ezután a múzeumba visszatérve Farkas Péter Barnabás köszöntette a meghívott vendégeket, az érdeklődőket. Ózd kultúráért felelős alpolgármestere elmondta: az időszaki kiállítás középpontjába a gyár történetét helyezték. Az előkészületek során komoly segítséget kaptak az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körétől, akik a bemutatott tárgyak gyűjtésében is partnerei voltak a múzeumnak.

Dr. Grega Oszkár, címzetes egyetemi tanár az előadásában a hagyományos szakestélyek menetét igyekezett bemutatni. Előadásához több selmecbányai dalbetét kapcsolódott, amelyet a Miskolci Egyetem Cantusok Köre Baráti Társaság tagjai adtak, valamint a József Attila Gimnázium énekkara adta elő. Az időszakos kiállítás anyagát a Miskolci Egyetem és az Ózdi Kohászati Üzemek szakestélyeinek emléktárgyaiból válogatták össze. A régi, korabeli fényképek mellett regula rendet, daloskönyveket és sörös kupákat is megtekinthettek az érdeklődők.

- ÉM-ME -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában