Helyi közélet

2016.10.19. 11:27

Építményadó Miskolcon - Máshol kedvezmény van, nem pedig pluszadó

Miskolc - Az ingatlantulajdonos, aki életvitelszerűen nem él Miskolcon, fizetni fog.

Miskolc - Az ingatlantulajdonos, aki életvitelszerűen nem él Miskolcon, fizetni fog.Bálint a Miskolci Egyetemen tanul, másodéves. A szülei, akik a megyeszékhelytől 40 kilométerre laknak, tavaly vásároltak neki egy avasi garzont, hogy a 20 éves fiúnak ne kelljen mindennap bejárnia vidékről. Az ingatlan a szülők nevén van, ők viszont a kistelepülésre vannak bejelentve. Mindezt azért mesélte el lapunknak Ágnes, az édesanya, mert megdöbbenve értesült arról, hogy a miskolci garzon után, január elsejétől építményadót kell fizetniük.

Az októberi ülésen ugyanis döntött a miskolci testület, akiknek van miskolci ingatlanjuk, de életvitelszerűen nem tartózkodnak a városban, év elejétől építményadó-kötelesek.

Nem lokálpatrióta

Zoltán is felháborodva értesült a miskolci testület döntéséről, amit – fogalmazott – egyáltalán nem tart lokálpatrióta intézkedésnek.

„Másfél éve költöztem el a családommal vidékre, mert kinőttük az avasi lakást. Családi házat szerettünk volna, de Miskolcon ez drága lett volna, így vidéken kerestünk ingatlant. Megtaláltuk és kiköltöztünk. Akkoriban gondoltuk, eladjuk a miskolci lakást, ami 57 négyzetméteres, de olyan alacsonyak voltak az ingatlanárak, hogy az nem fedezte volna a lakáshitelt. Most persze más a helyzet, nőtt a lakás értéke, és a rendeletmódosítás miatt erősen gondolkodunk az eladáson. Kiszámoltam ugyanis,

57 négyzetméter után 68 ezer forint építményadót kellene fizetnünk éves szinten.

Most ki van adva a lakás, az után is adózom, így nem értem, miért kell még egyszer…” – vélekedett Zoltán.

Csak pozitív…

Gondolt arra, hogy visszaköltöznek Miskolcra, az építményadó bevezetése után nem érné meg a családnak, ha újra itt élnének? – kérdeztük.

„Ez fel sem merült. Amikor beköltöztünk a Miskolc közeli településre, az önkormányzat megkeresett minket, és kaptunk 300 ezer forint életkezdési támogatást. Azaz a helyi vezetés többletjuttatásokkal, kedvezményekkel csábítja a fiatalokat, nem pluszadókkal” – válaszolta.

Az előterjesztésnek azonban csak pozitív hatásai lesznek, legalábbis az önkormányzat szerint. A javaslatba ugyanis azt írták: a miskolci állandó lakóhely a vállalkozások székhelyének Miskolcra települését is eredményezheti, mivel sok esetben megegyezik a lakóhely és a központi ügyintézés helyszíne, de tervezett módosítás az ingatlanforgalmazásra is előnyös lehet.

(Azt fontos megjegyezni, a városban élő magánszemélyeknek továbbra sem kell adózniuk az építményük után – A szerk.)

Minden információ

A miskolci önkormányzatnál is érdeklődtünk, miért volt szükség a rendelet módosítására. Mit vár ettől a város? Felmérte az önkormányzat, hogy ez hány embert érint, hány ingatlant, és ebből mennyi lesz a bevétele a városnak? Számoltak azzal, hogy akinek ingatlanja van, de nem él itt életvitelszerűen, az inkább eladja a miskolci lakását, házát, hogy ne kelljen utána fizetnie? És persze Ágnesék esetére is rákérdeztünk az önkormányzatnál. A válasz az volt: az építményadóval kapcsolatban minden információ megtalálható a város honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában