Helyi közélet

2016.10.02. 14:48

Egy igazán yo szendvics Borsodból

Miskolc - Batta Róbert szerint manapság már külön tudományág a szendvics, mint gasztronómiai témakör.

Miskolc - Batta Róbert szerint manapság már külön tudományág a szendvics, mint gasztronómiai témakör.

Batta Róbert korábbi zenei projektek (Sandwich, Syland, Liquid Limbs, The Power) okán lehet ismerős olvasóinknak, de a Yo East gasztrobulik kapcsán is. Szendvics és receptek volt a szerkesztői kérés ezeken a hasábokon: meg is kerestük a zenész-gasztrobloggert! „Jó régen volt egy Sandwich zenekar, aminek tagja voltál. Hogy is volt?” – kérdeztük.

– A nyolcvanas évek közepén, három miskolci szakácsgyerek, Farkas Tamás, Baris Zsolt és Batta Róbert Sand­wich néven szinti-pop formációt alakított – mondta lapunknak Batta Róbert. – Miskolcon, ahol akkoriban szinte csak rockzenekarok nyomultak, elég érdekes színfoltja lett a három szintisből álló trió. Később új tagokkal demo kazi is készült és jó pár évig üzemelt a zenekar.

A Yo East gaszroblog „motorja” szerint nehéz megfogalmazni azt, hogy milyen a jó szendvics, hiszen ez erősen szubjektív témakör.

– Általában egy jó szendvicsben megtalálható sokféle íz és textúra, a roppanós zöldségek, a karakteres grillezett, füstölt, főtt húsfélék, halak, pástétomok, sonkák, felvágottak, sajtok, tojás sülve-főve és természetesen a végtelenségig variálható szószok, öntetek – fogalmazott a Yo East házibulik vendéglátója, aki Judcsival kápráztatja el a „hasérdeműt” hétről hétre. – De akár kerülhetnek bele gyümölcsök, olajos, pörkölt magvak, friss csírák és a vegák kedvence, a tofu is. Mindezek belekerülnek egy kedvenc péksüteménybe vagy kenyérszeletek tetejére, amit akár meg is piríthatunk. Egy jó szendvics állhat kevés összetevőből és akkor is ütős tud lenni, de manapság már külön tudományág a szendvics, mint gasztronómiai témakör.

Fontos a kül és a bel

Fontos a külcsín és a belbecs is: ha magunknak készítjük, akkor az íz a legfontosabb, viszont ha eladásra szánjuk, akkor mindkét tényező nagyon fontos, illetve elsőre mindenképp a látvány, ami megfogja az embert egy szendvicsnél is.

– Nagyon komoly internetes oldalak foglalkoznak a szendvics témakörével, érdemes szétnézni, ötleteket meríteni, akár a hétköznapokra szánt szendvicseinkhez is kiváló inspirációkat találhatunk itt – tette hozzá Batta Róbert, akinek arra a kérdésre, hogy léteznek-e kimondottan magyaros szendvicsek, elsőre a zsíros kenyér hagymával, a kemencés lángos és a különböző töltött krumplilángosok jutottak eszébe, amelyek valószínűleg a szendvicsek elődei lehettek és sok ősmagyar jóllakott vele pár száz évvel ezelőtt is. Megjegyezte: ma már csak a fantázia szabhat határt, hogy milyen magyaros összetevőkkel kreálunk szendvicseket.

– A Yo East házibuli alkalmával terítékre került egy saját szendvicskreáció, ami a Hot Dog a’la Borsod nevet kapta – árulta el a Yo East szendvicset. – Házi készítésű hot dog kifli, saját fűszerezésű sertés-marha kolbászkák, mézes mustár, remoulade mártás és pirított hagyma. A receptet itt és most közzé is tesszük!

- ÉM-JLI -


Hot Dog a la Borsod

Hozzávalók: 4 db hot dog kifli (Ha a nagyi tud, süssön házilag, de a szupermarketben kapható is megteszi.)

A kolbászkákhoz:

250 g darált marhahús, 250 g darált sertéshús, 100 g füstölt csemegeszalonna ledarálva, kb. 4 tk só (először inkább 3, majd kóstolás után eldől kell-e még), 1 ek őrölt koriandermag, 1 tk gyömbér por, 1 kk őrölt bors, 1 ek pirospaprika, kevés reszelt szerecsendió.

Az alapanyagokat jól összekeverjük és lezárt edényben, hűtőbe téve pár óráig pihentetjük.

Vizes kézzel hosszúkás, nem túl vastag kolbászkákat formázunk és kevés forró zsiradékban kisütjük.

Remoulade mártás:

250 ml majonéz, 2db csemege uborka apróra vágva, 1 tk szárított tárkony, 1 ek aprított kapribogyó, 1 ek apróra vágott újhagyma, citromlé, kevés cukor ízlés szerint.

Az alapanyagokat jól összekeverjük és lezárt edényben, hűtőbe téve felhasználásig tároljuk.

Mézes mustár:

1 ek akácméz, 2 ek dijoni mustár.

Összekeverjük, tálalásig félretesszük.

A hot dog összeállítása: A hot dog kifliket hosszanti irányban mélyen bemetsszük, de semmiképp ne vágjuk ketté, majd külső oldalukat száraz serpenyőben aranybarnára megpirítjuk. A forró kiflik bemetszését megkenjük mézes mustárral, belehelyezünk egy-két sült kolbászkát, bőségesen halmozunk rá a remoulade mártásból és megszórjuk pirított hagymával (szupermarketben kapható) és finomra vágott zöldpetrezselyemmel.

(Forrás: Yo East/Judcsi és Robi)

Mi is az a szendvics?

A szendvics jellemzően két szelet kenyeret vagy kettévágott péksüteményt jelent, ami közé húst, sajtot, zöldségfélét vagy lekvárt töltenek.

A szeleteket ízlés szerint vajjal, szendvicskrémmel vagy olívaolajjal kenik meg. A szendvics John Montagu Sandwich grófja révén vált ismertté 1768-ban, aki a kártya iránti szenvedélye miatt vonult be a gasztronómiatörténelembe, mivel szenvedélyes játékosként nem akart felállni az asztaltól, amely mellett kártyázott. Azért, hogy egyen valamit, azt kérte a szolgáitól, hogy tegyenek neki egy szelet húst két szelet kenyér közé. Így lett aztán ő a világon mindenki által ismert szendvics feltalálója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában