Helyi közélet

2016.10.23. 22:36

A katonák nem vállalták a kivégzést - könyvbemutató Miskolcon

Miskolc - „Nem a teljességre törekszik, ez a könyv maga a teljesség” – értékelte a Miskolc 1956 kötetet Somorjai Lehel.

Miskolc - „Nem a teljességre törekszik, ez a könyv maga a teljesség” – értékelte a Miskolc 1956 kötetet Somorjai Lehel.

Az ’56-os megtorlás első kivégzése december 15-én volt a miskolci lőtéren. Soltész Józsefet azzal vádolták, a bükki ellenállókhoz próbált csatlakozni. A tárgyalás során halálra ítélték, de a sorkatonák nem vállalták a kivégzését. Ezért pártmunkásokból toboroztak karhatalmi alakulatot, ők fejenként 200 forintot kaptak, hogy sortűzzel végezzék ki az elítéltet. „Munkájuk” végén pedig egy liter pálinka is járt nekik, mert rosszul érezték magukat. Mindezt Kis József levéltáros, történész mesélte, akit a Miskolc 1956 című kötetének keddi bemutatóján kérdeztünk.

Tíz éve megjelent egy rövidebb változata a kötetnek." Kis József

A fenti esemény a könyvben is megtalálható, és ezenkívül még négyszáz miskolci történetét, a forradalom és szabadságharc utáni megtorlások periratait, jegyzőkönyveit, valamint a miskolci események dokumentált történéseit tartalmazza.

„Tíz éve megjelent egy rövidebb változata a kötetnek, amivel szemben az volt a kritika, hogy nemcsak tömegeket kell látni az eseményekben, hanem az embert is. Éppen ezért a mostani könyvben sokkal inkább a személyi adattár feldolgozására törekedtem. Olyan emberek történeteit gyűjtöttem össze, olyanokkal beszélgettem, akik dokumentáltan részt vettek az ’56-os eseményekben” – sorolta a történész.

Azt is elmondta, a könyv nemcsak a miskolci perek történéseit tartalmazza, hanem minden olyan bírósági tárgyalást, ítéletet dokumentál, amelynek miskolci kötődése volt.

Ugyanolyan srácok

„A kutatómunkát 1999-ben kezdtem, először a miskolci sortűz történetét dolgoztam fel, majd folyamatosan bővült a téma. De minden esetben igyekeztem tárgyszerűen leírni a forradalom, szabadságharc Miskolchoz köthető mozzanatait” – hangsúlyozta.

A Miskolc 1956 című kötetnek köszönhetően a mai fiatalok pontos képet kaphatnak a hatvan évvel ezelőtti eseményekről – ezt már Kiss Gábor alpolgármester mondta a könyvbemutatón. Hangsúlyozta: „Fontos, hogy a mai srácok a fekete-fehér képek mögött meglássák, hogy az 56-os fiatal hősök ugyanolyan srácok voltak, mint ők.”

Az alpolgármestertől megtudtuk, a könyveket az iskolák, könyvtárak is megkapják, hogy a mostani generációhoz eljussanak a dokumentált történetek.

Érdemes volt várni

– Ez a könyv nem a teljességre törekszik, hanem benne van a teljesség – fogalmazott Somorjai Lehel, a megyei levéltár igazgatója. Aki úgy véli, a kötet megjelentetésével érdemes volt kivárni a hatvan évet, hiszen a könyv anyagának köszönhetően Miskolc a vidéki események feldolgozásában az élre ugrott.

A levéltár igazgatója szerint ritka, amikor ennyire tökéletes munkát tarthat kezében az olvasó.

– A Rákosi-diktatúra szinte mindenétől megfosztotta az embereket, ezért volt lehetséges, hogy 1956 októberében az egész ország egy emberként lázadt fel ellene – vélekedett az igazgató. – Ez történelmi pillanat volt, kevés ilyen adatik meg.

- ÉM-NSZR -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában