Helyi közélet

2016.09.05. 09:09

Színházünnep Miskolcon - Az utcára ment a színház

Miskolc - Zenével, tánccal, gulyással csalogatta a közönséget a Miskolci Nemzeti Színház társulata.

Miskolc - Zenével, tánccal, gulyással csalogatta a közönséget a Miskolci Nemzeti Színház társulata.

„Húzzad csak, kivilágos virradatig!” – zengett a jól ismert dal a Csárdáskirálynőből vasárnap Miskolc belvárosában. A színház művészeivel pedig sokan énekelték együtt a refrént, mire Béres Attila direktor mosolyogva csettintett: „na ezért érdemes volt megcsinálni ezt a rendezvényt!”.

A színház egy csoda, amit együtt él meg 700 ember. Béres Attila

Mert, hogy Színházünnep kivilágos kivirradtig címmel tartották meg az évadcsalogató rendezvényt a színház épülete előtt, amelyen a teátrum minden művésze és munkatársa sokat dolgozott, erre az igazgató különösen büszke. Nem mintha Béres Attila nem tett volna meg mindent a sikerért, hiszen irányított, szervezett, főzött, sőt fejelőpárbajra invitálta a DVTK focistáját, Georges Griffithst. A kérdésünkre, hogy egy direktornak kell-e kicsit mindenhez értenie manapság a sikerért, azért megrázza a fejét.

Sokan eljöttek

– Nem kell, de mindent el kell követnie azért, hogy bevonzza a közönséget. És nem csak maga miatt, hanem mert a színház egy csoda, amit együtt él meg egy előadás alkalmával hétszáz ember. Megnyugtató, hogy ilyen sokan eljöttek, vannak még jó helyre szóló bérleteink, amit a következő három hétben árusítunk – mondta el.

Persze az évadcsalogató alkalmával is volt lehetőség bérletet váltani, amelyhez ezen a napon nem akármilyen ajándék járt: egy darab a világot jelentő deszkákból, vagyis a színház 1986 és 2016 között használt színpadából.

A csalogató rendezvény során pedig színpadra léptek sorban a színház művészei, zenekara, énekkara, balettműhelye, volt zene, ének, opera, balett kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Így az emlegetett Csárdáskirálynő mellett jól megfért a Kacsa­mesék zenéje is. A zenekar karmesteri pálcáját pedig bárki átvehette ezen a napon Cser Ádámtól, így például Griffiths is kipróbálta magát, ami igencsak tetszett a labdarúgónak. Ahogy a fejelőpárbaj is, amelyben végül méltó ellenfélnek bizonyult Béres Attila.

– Ha gyakoroltam volna, akkor 17 helyett 25–30-at is tudtam volna fejelni, persze Griffiths ennek a háromszorosára is képes. De tekintve, hogy fele annyi idős mint én, így egálban vagyunk – vont mérleget a direktor mosolyogva. A műsor végére elkészült a gulyás is, amit meg lehetett kóstolni, este pedig a nyári színházban mutatkoztak be a társulat új tagjai.

Gulyás, kis titokkal

„Vegyes lesz, mint az évad” – mondta a gulyásról Béres Attila, mielőtt nekiláttak a főzéshez, amelyből a közönség is kivette a részét.

Hamar összevágták a hozzávalókat a serény kezek, és rövidesen rotyogott is a hús. A főzést Rusznyák Gábor felügyelte, de a direktor ízesített. Annyit elárult, hogy titkos ízesítés is kerül az ételbe, méghozzá egy otthonról, Marosvásárhelyről hozott házi ételízesítő.

– Minden összetevője házilag termett, majd kiszárították és ledarálták. Ez egy, a szülőföldemre jellemző ízharmónia, ami egy kicsit csípős, hiszen szárított csilipaprika is van beledarálva.

ÉM-HI


Miskolc - A színházünnep alkalmából tartott program keretében vasárnap délelőtt különlegességre is sor került.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában