Helyi közélet

2016.09.01. 08:50

Számozott utcák: beköltöznek a kiköltöztetettek

Miskolc - Szociális lakásügynökség létrehozásáról döntött még áprilisban a miskolci testület. Az ebbe tartozó harminc ingatlant a Máltai Szeretetszolgálat kezeli. Négy házat már kapott a szolgálat, hamarosan be is költöznek a bérlők. A többi ingatlant egy év alatt kapják meg a máltaiak. A szolgálat alelnökét a folyamatban lévő munkáról kérdeztük.

Miskolc - Szociális lakásügynökség létrehozásáról döntött még áprilisban a miskolci testület. Az ebbe tartozó harminc ingatlant a Máltai Szeretetszolgálat kezeli. Négy házat már kapott a szolgálat, hamarosan be is költöznek a bérlők. A többi ingatlant egy év alatt kapják meg a máltaiak. A szolgálat alelnökét a folyamatban lévő munkáról kérdeztük.

Sokan szeretnének beköltözni ezekbe a lakásokba, „százszoros” a túljelentkezés.

Annyit fogyaszthat majd, amennyit kifizet

„Eddig az volt a kérdés, kit lakoltatnak ki, most az, ki költözhet be, ez óriási előrelépés” – fogalmazott Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, amikor a szociális lakásügynökségről kérdeztük.

A komfort nélküli lakások félkomfortosak lesznek. Vecsei Miklós

Az előzmények

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a miskolci testület még áprilisban döntött arról, létrehozza a szociális lakásügynökséget, amelyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működtet. Az elfogadott intézkedés szerint 30 lakás kerül a szeretetszolgálat kezelésébe, négyről már tudni, ezek a számozott utcán vannak. Most azért kerestük meg újra a szeretetszolgálat alelnökét, hogy megtudjuk, hol tart a munka.

– Az előzményekkel kezdeném… …A veszprémi önkormányzat tavasszal az összes önkormányzati bérlakás üzemeltetését átadta nekünk. Korábban ugyanis együttműködtünk az önkormányzattal a veszprémi „pokoli torony” rehabilitációjában, ahol hatalmas adósságállományt sikerült ledolgoznunk. Ezután gondolta úgy Veszprém vezetése, hogy a teljes bérlakás­állományt ránk bízza. Úgy gondolom, ez is közrejátszhatott abban, hogy Miskolc önkormányzata egy szociális lakásügynökség létrehozásáról döntött – tudtuk meg Vecsei Miklóstól.

Hamarosan szerződés

Miskolcon szociális bérlakásokat kap a szeretetszolgálat, olyanokat, amelyek félkomfortosak, illetve komfort nélküliek. Négy lakás esetében – ezek a számozott utcákban vannak – hamarosan szerződést is kötnek a bérlőkkel. Az alelnök fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a számozott utcai ingatlanok esetében egy évre kötik meg a bérleti szerződést, hiszen a telep elbontásának szándéka továbbra is fennáll.

– Sokan szeretnének beköltözni ezekbe a lakásokba, mondhatni százszoros a túljelentkezés. Fájdalom és türelmetlenség jellemzi most az ott élőket, de ennek ellenére a közelmúltban megtartott lakossági fórumon tudomásul vették, hogy sajnos nem jut mindenkinek a bérlakásokból. Azt tervezzük, hogy a következő időszakban már a roma önkormányzat és a családsegítő is szerepet kap a bérlők kiválasztásában – sorolta Vecsei Miklós.

Nem szabadulhat el az adósság

Azt is elmondta, a komfort nélküli lakásokat felújítják, annyira, hogy félkomfortosak legyenek, hiszen ez a kategória, ami még megfizethető a bérlők számára. A fizetés kapcsán hangsúlyozta, a bérlőknek előre kell fizetniük a közüzemi szolgáltatásokért, azaz annyi vizet, áramot fogyaszthatnak, amennyit kifizetnek. A lakbérre pedig úgynevezett hárompluszos szerződést kötnek, azaz három hónap tartozás után a bérleti szerződés automatikusan megszűnik, a helyreállítására pedig csak akkor nyílik lehetőség, ha reális esély van a törlesztésre. Ez a konstrukció nem engedi, hogy a családok kezelhetetlen nagyságú adósságot halmozzanak fel – tette hozzá az alelnök. Hangsúlyozta: a fizetési kötelezettség mellett arra is odafigyelünk, hogy a családfő dolgozni tudjon, és a munkájából tartsa el a családot.

Családokhoz a lakhatást

„Ez a program jelentősen különbözik a szociálislakás-­pályázatoktól, hiszen mi a családhoz keressük a lakhatási lehetőségeket. Éppen ezért minden esetben tisztában kell lennünk a család valós jövedelmével, a családi háttérrel, azzal, hogy ténylegesen mennyien laknak együtt egy ingatlanban. Azaz egyéni diagnózis alapján ítéljük meg egy-egy bérlőnek a lakást” – fogalmazott Vecsei Miklós.

Az alelnök szerint a lakásügynökségnél kellő figyelmet fordíthatnak az adósságkezelésre, több idő jut a bérlők problémáira, folyamatos lehet a kontroll. „Akkor működhet jól, akkor fenntartható ez a rendszer, ha a bérlők megértik, mindenkinek fizetni kell” – tette hozzá az alelnök.

Egy év alatt a teljes

A további 26 ingatlanról is kérdeztük Vecsei Miklóst, aki elmondta, az önkormányzat ingatlanportfóliójából kapják majd meg a fennmaradó lakásokat. „A szeretetszolgálat arra törekszik, hogy többféle élethelyzetnek megfelelő lakások álljanak majd rendelkezésre. Ahol például kisgyerek van, iskolához közeli lakást kaphasson a család, vagy, ha valaki mondjuk gazdálkodni szeretne, akár Lyukóvölgyben kaphasson kertes ingatlant” – tudtuk meg. Vecsei Miklós szerint egy év alatt juthatnak a harmincas lakásállományhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában