Helyi közélet

2016.09.14. 21:56

Múzeumi együttműködés állami gondozottakkal Miskolcon

Miskolc - Együttműködést kötött a szociális és gyermekvédelmi rendszerben, állami gondoskodásban élő gyermekek érdekeiért a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a Herman Ottó Múzeummal szerdán Miskolcon.

Miskolc - Együttműködést kötött a szociális és gyermekvédelmi rendszerben, állami gondoskodásban élő gyermekek érdekeiért a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a Herman Ottó Múzeummal szerdán Miskolcon.

Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára különleges napnak nevezte az eseményt, amelyhez hasonló még nem történt az országban.

Azt mondta: mindez lehetőség a gyerekeknek, akik a múzeumokban olyan izgalmas világot ismerhetnek meg, amelyet a mai digitális világban sehol máshol nem láthatnak. Ilyen kézzel fogható élményt máshol nem lehet átélni, és ez a világ közösséget is teremt - tette hozzá.

A múzeum Elit alakulat - a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című kiállításához kapcsolódóan két éven át tartott egy múzeumpedagógiai program. Ennek keretében a miskolci önkormányzat a Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola, Óvoda, Szakképző Iskola, Középiskola és Kollégiummal összefogva, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoztak az intézmény munkatársai.

Az év kiállítása 2015 címet is elnyerő tárlathoz szervezett program egyre sikeresebb lett, a híre is egyre messzebbre ért, a közreműködő gyerekek az elmúlt évben a Múzeumok Majálisán, a miskolci múzeum sátrában is bemutatták a projekt főbb eredményeit, amelyről a projektben dolgozó múzeumi munkatársak a XIII. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón is beszámoltak a Budapesti Történeti Múzeumban.

Nyitrai Imre a munka folytatására biztatta a múzeumot, a szerdai rendezvényen úgy fogalmazott: ez a program a felzárkózási politikában is jelentős szerep vállal.

Az együttműködés célja, hogy minél több állami gondoskodásban élő gyermek és fiatal ismerhesse meg a múzeum szolgáltatásait, részt vehetnek nemcsak tárlatvezetéseken vagy a Múzeum 7 csodája elnevezésű, az idei tanévben induló programban, hanem megtapasztalhatják azt is, milyen az, amikor a múzeum a mindennapok szerves része, amikor a múzeumi foglalkozás igazi élményprogrammá válik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában