Helyi közélet

2016.09.13. 18:40

Másodszor kell megküzdenie a kórral Alcsikának

Mezőkövesd - Másodszor száll szembe a leukémiával a hatéves mezőkövesdi kislány, de sokan drukkolnak a győzelméért.

Mezőkövesd - Másodszor száll szembe a leukémiával a hatéves mezőkövesdi kislány, de sokan drukkolnak a győzelméért.

Kézilabda-barátok, autóőrültek és a zene szerelmesei is drukkolnak egy mezőkövesdi kislány gyógyulásáért. A hatéves Nyeste Aletta egyszer már megküzdött a leukémiával, de idén nyáron kiderült, kiújult nála a betegség. Édesanyja, Turóczi Aletta lapunknak elmondta, a betegség ezen típusa, az akut lymphoblastos leukémia vagy ALL a vérképzőrendszerből kiinduló rosszindulatú betegség, melyben a fehérvérsejtek éretlen, normális védekező működésre még nem képes formái felszaporodnak, és a csontvelőben a normális véralkotó sejteket termelő sejtek működését visszaszorítják. Ezért a vérben a normálisan jelenlévő sejtek eltűnnek és helyüket leukémiás sejtek foglalják el.

Hosszú út vezet még ahhoz, hogy a kezeléseket befejezzük." Turóczi Aletta

Jól viseli a kezeléseket

– Még a kezelések elején járunk, hiszen egy komplett kemoterápiasorozatot kell végigcsinálnia Alcsikának. Ezt követi a csontvelő-transz­plantáció, ami szintén hosszabb folyamat, hiszen a kondicionálókezelések után kapja meg a kishúga őssejtjeit, aminek van tapadási időszaka, azután pedig az új csontvelő elfogadásával is meg kell küzdenie a szervezetének. Hosszú út vezet még ahhoz, hogy a kórházi kezeléseket befejezzük, mi még nagyon benne vagyunk ebben a „történetben” – mondta az édesanya, hozzátéve, hogy a kislány egész jól viseli a kezeléseket.

– Fontos, hogy Alcsikával ne szakadjunk ki a családunk életéből, rendszeresen találkozhassunk a családtagokkal, ezek a naponkénti látogatások nagyon sokba kerülnek, lelkileg viszont nagyon fontosak. Többfelé szakadt a családunk, a kicsi napközben bölcsődében van, vagy valamelyik nagymama vigyáz rá, a párom dolgozik, munka után jön hozzánk látogatóba, este pedig ő van a kicsivel – árulta el az édesanya.

Amikor végre otthon lesz

Közben lassan elkészül Alcsika saját birodalma, az úgynevezett „steril szobája”, az eddigi támogatásból és önerőből jól haladnak a munkálatok – tette hozzá az édesanya. Elárulta, nagyobbik kislányuk köré szervezik az életüket és ez az elkövetkezendő egy évben ez várható.

– A transzplantáció után, amikor végre már otthon lehetünk, még egy év lesz az az időszak, amíg nem mehet közösségbe, ekkor nagyon szigorúak a higiénés és étkezési feltételek, a szobáját naponta kell fertőtleníteni, minden étkezésre frissen elkészíteni az ételét. Összességében ezek azok a kritériumok, amiket teljesítenünk kell, hogy Aletta gyógyulásának körülményeit elősegítsük és újból egészséges életet élhessen – tudtuk meg Turóczi Alettától, aki párjával, Nyeste Gáborral mindent megtesz azért, hogy ezt biztosíthassák.


Köszönik a segítséget

A házat, amelybe költözni szerettek volna, felújítják, s Alcsika betegsége miatt egy időre megakadtak a munkák, valamint immár speciális szobát is ki kell alakítaniuk. Ehhez kértek segítséget a Kosztyu Ádám Alapítvány Tégy Jót! oldalán is, ahol bárki felajánlást tehet számukra. Közben a kövesdi, a veszprémi és más kézilabdacsapatok és szurkolók is szerveztek már adománygyűjtő akciót. Egy aláírt mez elárverezésével a kövesdi futballcsapat, egy edzőterem, a vasárnapi találkozóval az autók szerelmesei (de a szeptember 24-i, kövesdi Tour de Racen is lesz gyűjtés), valamint Nyikes Linda énekesnő (szeptember 24-i koncertjén) is jótékonysági akcióval igyekezett hozzájárulni a kövesdi kislány mihamarabbi gyógyulásához.

A család nagyon köszöni minden támogatónak a segítséget, az édesanya példaértékűnek nevezte az összefogást, amelyet Mezőkövesden tapasztaltak. Sok teher lekerül a vállukról az összefogásnak és a segítő szándékú emberek önzetlenségének köszönhetően.


Mezőkövesd - Vasárnap délután adománygyűjtéssel egybekötött jótékonysági autós találkozót rendeznek a mezőkövesdi autóőrültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában