Helyi közélet

2016.09.21. 17:57

Kapcsolódások: apa és fia a City Art Galériában Miskolcon

Miskolc - Pénteken 16 órától Tóth Ernő és Tóth Kristóf Kapcsolódások című közös kiállítása látható a City Art Galériában, a City Hotelben. A kiállítást Csöbör Katalin országgyűlési képviselő nyitja meg a Sámán dobosok közreműködésével.

Miskolc - Pénteken 16 órától Tóth Ernő és Tóth Kristóf Kapcsolódások című közös kiállítása látható a City Art Galériában, a City Hotelben. A kiállítást Csöbör Katalin országgyűlési képviselő nyitja meg a Sámán dobosok közreműködésével.

Nem véletlenül találta ki a tárlatot rendező Tóth-Szabó István művészeti vezető a Kapcsolódások címet, hiszen a világot megjárt és mindenhol elismert Ernő és a művészeti munka elején járó Kristóf között elég erős a családi kapcsolódás, lévén apáról és fiáról van szó. De a kapcsolódás ott van Miskolccal, a megyével, de felfedezhető a nyoma a két művész munkáiban is.

Kollektív tevékenység

– Örülök neki, ha észrevehető a kapcsolat a kettőnk munkájában és ezt más is felfedezi. Érdekes lenne, ha nem így lenne, hiszen Kristóf ott nőtt fel a műtermemben – mondta az alkotásaira is jellemző mosollyal Tóth Ernő. – Óhatatlanul hatottam hát az ő alkotásaira, de a művészet egyébként is egy kollektív tevékenység, amelyben mindenki hat mindenkire. Fontos és lényeges, hogy önmagunkból tudjunk hozzátenni minél többet, így válik egy nagy kerek egésszé – tette hozzá hitvallását. – Minden kiállítás egy megmérettetés, amely során a művész kicsit külső szemmel is láthatja a munkáit, így készülünk a péntekre is – emelte ki a megnyitó kapcsán.

Festmények, szobrok

Apa és fia is fest és szobrászkodik is, így mindkettőjüktől láthatunk a City Art Galériában két- és háromdimenziós munkákat is. Bár Tóth Ernőről elmondható, hogy a bronzszobrait is térbeli rajzoknak tekinti. A kissé groteszk, de a művész által fontosnak tartott humort, szatírát nem nélkülöző festmények főhősei bohócok, zenészek csepűrágók, akik nem hibátlanok, de ettől cseppet sem el- vagy megkeseredettek.

– Kristóf munkáiban megjelenik a sebesség, a sport és biológiai tanulmányainak köszönhetően az állatábrázolások is. Míg az én munkáim kubisztikusak, letisztultabbak, addig Kristófé zizegő, mozgó – mondta el a kiállításra kerülő alkotásokról Tóth Ernő.

A galéria sorozatában ez a sokadik megnyitó. Az alapító dr. Barkóczi István azzal a szándékkal hozta létre a sajátos szálloda-galériát, hogy a vendégek vigyék jó hírüket a világban, és legyen új, hangulatos kiállítóhelye is Miskolcnak, ahova bárki betérhet. A megnyitó nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában