Helyi közélet

2016.09.18. 21:25

Ivartalanítással is óvjuk kedvencünk egészségét

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hazánkban a kijáró macskák alig néhány százalékát ivartalanítják csupán, ezért becslések szerint 5000 és 10000 közé tehető a naponta megszületett nem kívánt szaporulat.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hazánkban a kijáró macskák alig néhány százalékát ivartalanítják csupán, ezért becslések szerint 5000 és 10000 közé tehető a naponta megszületett nem kívánt szaporulat.

A kóbor állatok nagy része segítség nélkül elpusztul, vagy egész élete során súlyos, fertőző betegségek hordozójává válik. Zsákmányszerzése miatt kártékony a környezet számára, és az emberi egészséget is veszélyezteti. Kutyáknál rendkívül gyakoriak az ivartalanítással megelőzhető betegségek, amelyek főleg idősebb állatokban alakulnak ki, még inkább károsítva egészségüket – hívja fel gondos gazdik figyelmét lapunkon keresztül is ifj. dr. Puskás Gábor, a Miskolci Állatkórház Kft. kisállatgyógyász szakállatorvosa.

Kedvenceink ivartalanítására különböző okokból kerülhet sor. Kankutyáknál elsősorban a csavargási hajlam, kandúroknál a kellemetlen szaggal járó „jelölgetés” megszüntetése miatt, nőstényeknél pedig a nem kívánt szaporulat megelőzése céljából. Az ivartalanítás alapkövetelmény, ha a jó gazda gondosságával akarjuk tartani kedvencünket.

Az ivartalanítás műtéti úton történik, nőstényeknél a petefészkek (egyes esetekben a méh is), hímeknél a herék kerülnek eltávolításra. A műtét 1–2 órát vesz igénybe és altatásban történik. A műtét utáni lábadozás 14 napig tart. A beavatkozás állatorvosunknál elérhető, de sokszor kampányszerű akciók is rendelkezésre állnak, hogy minél több állattartó éljen a lehetőséggel.

Az ivartalanítás kockázatokkal jár, ezért minden esetben érdemes előtte állatorvosunkkal konzultálni.

ÉM


Érdemes tudni!

Egyes esetekben az ivartalanítás a gyógykezelés része. Ilyen például a szukák gennyes méhgyulladása, a kanok prosztata-hiperpláziája vagy heredaganata. A szukák ivartalanításával megelőzhető a cukorbetegség, jelentősen csökkenthető az emlődaganatok kialakulásának esélye, látványos javulás érhető el egyes szőrhullással járó betegségekben. Bizonyos viselkedési problémák megoldása is ivartalanítással érhető csak el. A nőstény vadászgörények hormonális eredetű szőrhullása is csak az állatok ivartalanításával szüntethető meg.

Súlyos tévhit, hogy a nőstény állatoknak legalább egyszer szülniük kell életük során. Épp ellenkezőleg, a minél korábbi ivartalanítást javasolják, kutyáknál célszerűen még az első tüzelés előtt. Így biztosak lehetünk benne, hogy nem születik nem kívánt szaporulat, az ivarzó nőstény nem vonzza a házhoz a környék hímjeit, és kedvencünk egészséges, fiatal állatként ebben az életkorban viseli legjobban az orvosi beavatkozást. Ráadásul az ivartalanított állatok mentesülnek az ebadó alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában