Helyi közélet

2016.09.24. 12:34

"Fogta a kezem, és csak azt kiabálta, anya, nagyon fáj!"

Miskolc - Épp egy éve, hogy Zsófira rádőlt egy fa. Az ügyet lezárták, nincs felelős. A szülők ebbe nem törődnek bele.

Miskolc - Épp egy éve, hogy Zsófira rádőlt egy fa. Az ügyet lezárták, nincs felelős. A szülők ebbe nem törődnek bele.

A Miskolci Rendőrkapitányság szerint senki sem felelős azért, hogy épp egy éve, tavaly szeptemberben rádőlt egy fa az akkor első osztályos Zsófira a Kazinczy Ferenc Általános Iskola udvarán.

Azt mondták, ha nem ülök, üljek le, mert baj történt a kislányommal. Zsófi anyukája

A súlyosan megsérült kislány édesanyja (aki kérte, nevét ne írjuk meg) így emlékszik a történtekre.

– Épp itthon voltam azon a borzalmas napon. A lakásunk ablakából láttam, hogy mentő- és tűzoltóautó áll az iskola mellett, de arra gondoltam, hogy valakit elütöttek a zebrán. Egyszer csak megszólalt a telefonom. Az iskolából hívtak. Azt mondták, ha nem ülök, üljek le, mert baj történt a kislányommal. De akkor már rohantam is az iskolába. Szinte sokkot kaptam, amikor megláttam a gyereket a hordágyon vérbe fagyva. Nem tudtam meg, mi történt, mert betették a kislányomat a mentőbe, én is beszálltam, és már indultunk is a kórházba. A mentőben derült ki, hogy Zsófira rádőlt az udvaron egy fa. Szegény, ő is sokkos állapotban volt, azt kiabálta csak, hogy „anya, anya, nagyon fáj”. Megfogtam a kezét, akkor érezte, hogy ott vagyok mellette, de beszélgetni nem lehetett vele.

Koponyatörés

A kórházban teljes koponya­röntgent készítettek. Kiderült, súlyos sérülése van, a koponyacsontja ipszilon alakban tört el. Agyödémája, vérömlenye is keletkezett, a sebet pedig össze kellett varrni. Nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Zsófi az intenzív osztályra került. Szerencsére szépen javult az állapota, de az orvosok közölték, nem biztos, hogy megúszta maradandó károsodás nélkül, mert előfordulhat, hogy öt év elteltével epilepsziás roham jelentkezik nála. Zsófin a baleset után súlyos dührohamok törtek ki, pszichológushoz kellett vinni. A mozgáskoordinációja sokat romlott. Újra kellett tanulnia járni, és nem tudott színezni, de kitartó gyakorlással és akaraterővel végül visszamehetett az iskolába. Sokáig hordtuk a kórházba fejlesztésre, gyógytornára, vízi tornára. Aztán kiderült, hogy a baleset következtében a gerinccsigolyái is elcsúsztak. Így fizikoterápiára és mágnesterápiára is járnia kellett – emlékszik vissza a nehéz napokra az édesanya.

Többen is jelezték

A rendőrségi nyomozás eredményébe azonban a szülők nem tudnak beletörődni. Az édesanya azt mondja, hogy az iskolából és az iskola közeli társasházból is jelezték a katasztrófavédelemnek, hogy az udvaron magasodó fa nem úgy áll, ahogy annak állnia kellene, félő, hogy ki fog dőlni. Mégsem történt semmi. A fa közelében hetekig szivárgott a víz, de ebben az ügyben sem történt semmi. A határozatban az áll, hogy ennek a fának az élettartama 20–30 év, az iskola viszont 40 éves. Gondolom, a fákat akkor ültették, amikor az intézményt átadták. Tehát már rég itt lett volna az ideje a favágásnak. Akkor mégiscsak lehet felelőse a történteknek – érvel az édesanya.

– Az nem lehet, hogy a kislányom komoly sérüléseket szenvedett, az egész család kikészült idegileg, és egy év elteltével lezárják az ügyet úgy, hogy nem találnak felelőst.

Elmondta: ügyvédhez fordultak, és panasszal éltek a határozat ellen. Ha kell, továbbviszik az ügyet.

Rendőrség: Nincs személyi mulasztás

Mi van a rendőrségi határozatban? A baleset után a Miskolci Rendőrkapitányság foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Mivel az összegyűjtött adatok alapján nem állapítottak meg bűncselekményt, a nyomozást ez év augusztus 29-én megszüntették. Pedig a határozatban szerepel az igazságügyi, erdészeti szakértő véleménye, aki megállapította, „a kidőlt fa oszlopos kínai nyár volt, melynek élettartama 20–30 év, azután hajlamos a meglepetésszerű pusztulásra. A fa gyökerei a kedvezőtlen termőhely és a gombafertőzések miatt javarészt elkorhadtak, nem bírták a fára nehezedő szélnyomást. A fa átfogó vizsgálata indokolt lett volna”. Hozzátette: a fa mellett elfolyó víz nem játszott szerepet a kidőlésben.

A munkabiztonsági szakértő viszont úgy nyilatkozott: a fák állapotának időszakos és ciklikus felülvizsgálatára jogszabályi előírás nem lelhető fel, a jogszabály csak gondoskodási kötelezettséget ír elő.

Ezek alapján a rendőrség szerint a fa kidőlésében személyi mulasztás nem állapítható meg.

Gazdátlanul folyik el a víz a Kazinczy iskolánál

Miskolc - Az MKMK szerint nem hozzájuk tartozik, a MIVÍZ szerint de.

Miskolc - Felázott talajból még az egészségesnek látszó fa is kidőlhet.

Miskolc - Kikerült az intenzív osztályról és a Gyermek-egészségügyi Központ neurológiai osztályára helyezték át pénteken azt a kislányt, akire rádőlt egy tizenöt méteres fa hétfőn Miskolcon, a Kazinczy iskola udvarán.

Miskolc - Nem találták betegnek, sérültnek a hétfőn délután egy kisdiákra dőlő fát.

Miskolc - Koponyasérüléssel szállították kórházba a miskolci Kazinczy iskola kisdiákját.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában