Helyi közélet

2016.09.04. 19:44

Filmre vették a traszankát

Kány - Az egyetemisták érdeklődését is felkeltették a csereháti ételek.

Kány - Az egyetemisták érdeklődését is felkeltették a csereháti ételek.

Eddig még nem hallottunk róla, de Kányban különleges étellel ismerkedtünk meg, a traszankával. Mások is felfigyeltek erre a különlegességre.

Nemrég zárult a település és a budapesti Corvinus Egyetem közös programja, meséli Vaszily Szilárd polgármester. A kányi asszonyok három helyi ételt készítettek el, az egyetemisták pedig filmre vették. Úgyhogy ma már a fővárosban is bárki elkészítheti a szilvalekváros derelyét, a soros laksát, valamint a traszankát. Az egyetemi filmen a polgármester édesanyja, Vaszily Györgyné főzte meg az utóbbit. Lapunknak azt mesélte, kiváló böjti étel, de nemcsak böjt idején érdemes fogyasztani, hanem akkor is, amikor túl sok zsíros és laktató ételt ettünk. Egyszerű alapanyagokból készül, így régen, az ínséges időkben gyakran került az asztalra.

- ÉM-HE -


Traszanka

Hozzávalók (4 fő részére): 1 kilogramm krumpli, 0,5 kilogramm savanyú káposzta, kevés olaj, kevés só

Elkészítése: A krumplit héjában megfőzöm. Ha megfőtt, lehúzom a héját, majd kockákra vágom. A savanyú káposztát kimosom vízben, hogy ne legyen túlságosan savanyú. Ha szükséges, többször is ki lehet mosni. Az edénybe teszek egy kis krumplit, arra egy kis káposztát, sót és egy kevés olajat. Az edényt megrázogatom, hogy az alapanyagok összekeveredjenek , majd kezdem a műveletet elölről, amíg a krumpli és a káposzta el nem fogy. Van, aki borsot is szór rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában