Helyi közélet

2016.09.17. 19:20

Eric Fournier és egy kisfilm: „Miskolc különös boldogsága…”

Miskolc - Eric Fournier francia nagykövet szívesen forgatna egy filmet a miskolci létről.

Miskolc - Eric Fournier francia nagykövet szívesen forgatna egy filmet a miskolci létről.

Eric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete nyitotta meg a CineFest Filmfesztivált. A vezető diplomata ebből az alkalomból ellátogatott szerkesztőségünkbe is, ahol az újságíró kollégákkal – többek között – a magyar-francia filmes kapcsolatokról, a francia kultúra miskolci jelenlétéről folyt a beszélgetés. Kiderült a nagykövet úrról, hogy fiatalabb korában maga is készített filmeket, és ha tehetné, Miskolcról is forgatna egyet.

Magas színvonalú filmfesztivál a miskolci CineFest.” Eric Fournier

Magyar filmkiválóságok

A CineFest és a francia filmkultúra szorosabb kapcsolata már csak abból is leszűrhető, hogy két nagyszerű francia színésznő – tavaly Claudia Cardinale, idén Juliette Binoche – a díszvendége a seregszemlének. Eric Fournier nagykövet látogatása pedig tovább erősíti ezt a vonalat. A diplomata magas színvonalúnak és nemzetközi hírűnek nevezte a CineFestet, olyan fesztiválnak, amelyen megtiszteltetés részt venni, támogatója lenni. „Közös jellemzőnk, hogy mindkét országban nagyon fontos helyet tölt be a kultúrában a filmművészet. Magyarország nagyon sok igazi alkotást, alkotót adott a világnak, Franciaország pedig mindenkinél elszántabban támogatja az értékes filmalkotásokat” – fogalmazott a nagykövet. Az Oscar-díjas Saul fiát, valamint Makk Károly, Tarr Béla alkotásait emelte ki a teljesség igénye nélkül.

Mindössze kilenc perc

Mint mondta, a nagy művészfilmeken túl az animációs filmek érdeklik igazán. A CineFest ilyen tárgyú versenyprogramját alaposabban át is tanulmányozta. Egy magyar alkotás, a mindössze 9 perces A nyalintás nesze címet viselő, Andrasev Nadja által készített film keltette fel a figyelmét. Bodor Ádám Megbocsátás című novellája alapján készült film arról szól, hogy egy, a különleges növényeit nagy gonddal ápoló nőt nap mint nap figyeli a szomszédasszony macskája. Perverz játékuk egészen addig fajul, amíg egy nap a macska eltűnik. A következő tavasszal különös vendég érkezik látogatóba… „A többi pedig kiderül magából a filmből…”

Hogy miért éppen egy rövidfilm iránt tanúsít ilyen nagy érdeklődést? Erről Eric Fournier elmondta, hogy mielőtt diplomata lett – persze ezen kívül még nagyon sok mindent csinált, mondhatni színes és kalandos életpályát mondhat magáénak – maga is foglalkozott filmezéssel, és éppen egy 9 perces filmje szerepelt 1981-ben a Cannes-i filmfesztiválon. Az ő filmje lényegében egy íróról szólt, aki megpróbált dolgozni, de két gyerek állandóan megzavarta ebben. Ez aztán mindenféle bonyodalmakhoz vezet. Később a Locarnói Filmfesztiválon is szerepelt két dokumentumfilmmel. Az egyikben például a pszichiátriai problémákkal kórházban kezelt gyerekek mindennapjait ábrázolta.

Miskolc és az ő titka

Miskolc természetesen a filmen túl a kultúra más területein is szoros kapcsolatot ápol a francia kultúrával. Gondoljunk csak az Alliance Francaise intézet miskolci központjára és Raymond Lardeierre, aki évtizedek óta motorja annak. A nagykövet megfogalmazása szerint „Raymond ma már tősgyökeres miskolcinak tekinthető”. „Szeretném is megérteni, hogy mik az okok, amelyek mentén beleszeretett ebbe a városba”. Ugyanezt a város iránti szeretetet, ragaszkodást tapasztalta a diákok körében akkor, amikor a Zrínyi Ilona Gimnáziumba látogatott.

„Nagyon érdekel a miskolci életforma titka – mondta Eric Fournier. – Erről például szívesen forgatnék egy filmet, amelynek azt a címet adnám, hogy Miskolc különös boldogsága”.


Mozgalmas hivatáspálya

„Mielőtt 1987-ben elkezdtem volna a Külügyminisztériumnál dolgozni, közgazdaságtant, irodalmat, történelmet és keleti nyelveket tanultam. Az orosz volt a második idegennyelvem az angol után az iskolában. Iszlámábádban, Párizsban, New Yorkban szolgáltam. Voltan nagykövet Grúziában, majd 2011 októberétől 2015 szeptemberéig a párizsi külügyminisztérium teljes kontinentális Európáért felelős igazgatójaként behatóan foglalkozhattam az ukrán és orosz ügyekkel. Tavaly ősszel neveztek ki budapesti nagykövetté, amely a pályafutásom alatt érintett konfliktusok sújtotta térségekhez képest inkább nyugodt ország”.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában