Helyi közélet

2016.09.09. 14:14

CineFest: a bulis zene a főszereplő a szabadtéri koncerteken Miskolcon

Miskolc - A ska műfaj szerelmeseinek: ma két zenekar is ezt a műfajt űzi a fellépők közül a Szent István téren.

Miskolc - A ska műfaj szerelmeseinek: ma két zenekar is ezt a műfajt űzi a fellépők közül a Szent István téren.

Ha CineFest, akkor koncertek is. Immár hagyomány, hogy a miskolci nemzetközi filmfesztivál első hétvégéjén szabadtéri koncertekkel „kedveskednek” a szervezők a zenerajongóknak. Így lesz ez most is. A Jameson színpadon (Szent István tér) egymást váltják majd a zenekarok.

Pénteken 5-től a Sky Fanatic kezdi a sort: Bereznay Andrást (trombita, vokál) épp próbára tartva értük el csütörtökön. Mint fogalmazott, a CineFest (és minden miskolci koncert) nagyon fontos számukra, hiszen itt alakultak, itt vannak itthon. A pénteki koncertet már csak azért is nagyon várják, mert egy fél éve nem léptek fel a városban.

Első lemezük dalai

– Sok koncertet lemondtunk, mert úgy gondoltuk, ez most egyfajta alkotói időszak, szeretnénk új számokat írni – mondja.

A CineFesttel azonban kivételt tettek. Pénteken este főként az első lemezük anyagából hallhatók majd dalaik, amelyeket a ska (egyfajta jamaikai zene) és a reggae műfaj jellemez egyedi megközelítésben, dzsessz- és ro­ckos-funkys elemekkel.

Nagy örömmel érkezik Miskolcra pénteken este a Pannonia Allstars Ska Orchestra (rövidebb néven PASO), akik este 7 órától lépnek fel a Szent István téren, a Jameson színpadon. Tóth Kristóf, azaz KRSA, a zenekar vezetője és énekese lapunknak elmondta, nem első alkalommal vesznek részt a CineFesten, úgyhogy tudják, mire számíthatnak: egyébként is szeretik a társművészeteket, így a filmművészetet is, a miskolci fesztiválnak pedig nagyon jó a hangulata.

– Műsorunkban a legújabb lemezünket mutatjuk be, amelynek címe Ghost Train (Szellemvonat), első alkalommal játsszuk itteni fesztiválon – magyarázza KRSA. Megtudjuk, ha Miskolcon nem is, de több fesztiválon, valamint Európa sok-sok országában jártak már vele – többek között Angliában, Írországban, Csehországban, Hollandiában, Németországban, Romániában, Szlovákiában – és mindenhol nagy sikert arattak.

Egységet alkotnak

Hogy milyen a lemez stílusa? – kérdezzük, hiszen tudjuk, a PASO a tradicionális ska, a dancehall és a reggae stílusjegyei mellé olykor a népzene és a dzsessz elemeit is párosítja.

– Rendkívül eklektikus – válaszol KRSA. – Az előző lemezünkön, a Lovemonsteren szinte csak szerelmes dalok vannak, így úgy gondoltuk, váltunk, és egy stíluskísérletekkel gazdagított anyagot adunk ki. Balkáni, népzenei, western, dzsessz és karibi dallamok is megtalálhatók a dalokban, de mégis egységet alkotnak.

22 európai országban

A PASO egyébként 2003-ban, azaz 13 évvel ezelőtt alakult. Jó helyen voltak jó időben, vallja a zenekar vezetője, így azóta töretlen a népszerűségük. Klubokban kezdték, ma már fesztiválról fesztiválra járnak, és külföldön is nagy a rajongótáboruk.

KRSÁtól tudjuk, 22 európai országban jártak, de a tengerentúlra is kaptak meghívást, a többi között Dél-Amerikába, az USA-ba, Japánba.

– A siker kulcsa a bulis hangulat és maga a műfaj – mondja KRSA. Akitől azt is kérdezzük, mire utal a különleges név. Elárulja, sok mindenre: egyrészt arra, hogy több zenekarból érkeztek annak idején a tagok, és a műfajra is. Az orchestra szó pedig a nagyzenekari jellegre, mivel 10–15 zenész van folyamatosan a színpadon. A Pannónia szó pedig a külföldi fesztiválokon is iránytű a hallgatóknak: be tudják azonosítani, milyen országból érkeztek a fiúk.

Műhelytitkokra is kíváncsiak vagyunk, például hogy ekkora zenekarban ki írja a számokat, s hogy bonyolult-e egyeztetni a próbákat, fellépéseket. Az előbbi kérdésre egyszerű a válasz, hiszen mindenki hozza az ötleteit, az alapján közösen dolgoznak. A fellépéseket pedig roppant nehéz egyeztetni, komoly logisztikai feladat, jegyzi meg a zenekar vezetője.

– De imádunk együtt dolgozni, így mindenki igyekszik alkalmazkodni – mondja.


A fellépő zenekarok

Jameson színpad, Szent István tér

Szeptember 9., péntek

  • 17.00: Sky Fanatic

  • A Sky Fanatic 2012 augusztusában alakult Miskolcon. Először 5 taggal indult az együttes, majd később, 2013-ra nyolc főre gyarapodott a zenészek létszáma. A ska és reggae műfaj mellett más zenei stílusok ötvözése teszi egyedivé a zenekar hangzásvilágát.

  • 19.00: Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO)

  • A PASO 2003-ban alakult Budapesten, skazenekar: a Csizmáskandúr, a The Deadbeats, a Kevés, a Böiler és a MeSKAlin tagjaiból állt össze. A tradicionális ska és a dancehall, reggae, dub stílusjegyei mellé olykor a magyar népzene és a jazz elemeit is párosítja.

  • 21.00: Vad Fruttik

  • A Vad Fruttik egy magyar alternatív rockegyüttes. 1996-ban alapították Várpalotán, 2005-ben tettek szert országos hírnévre. 2009-ben és 2011-ben Fonogram-díjra jelölték őket.

    Szeptember 10., szombat

  • 17.00: Mary Popkids

  • A Mary PopKids zenekar Budapesten alakult 2010-ben. Saját definíciójuk szerint „jövőzenét” játszanak és energikus, a soul-, funk- és az elektronikus zene határait elmosó élő koncertjeikkel szereztek maguknak hírnevet.

  • 19.00: Kerekes Band

  • A Kerekes Band egy magyar népzenei alapokat funk-, dzsessz-, rock- és elektronikus műfaji elemekkel feldolgozó magyar zenekar, az ethno funk képviselője. 1995-ben alakult Egerben, azaz 21 évesek.

  • 21.00: Paddy&the Rats

  • A Paddy and the Rats nevű ír punk rock kocsmazenét játszó miskolci zenekart Paddy O’Reilly (dalszerző, énekes) alapította Vince Murphyvel (basszusgitár) és Joey MacOnkayval (elektromos gitár) 2008-ban.


    Miskolc - Filmek, verseny, zsűri, sztárok, bővülés és helyhiány. Hagyomány és újdonság: kezdődik a CineFest. Interjú: Bíró Tiborral, a CineFest nemzetközi filmfesztivál igazgatójával.

    Miskolc - Tizennyolc versenyfilm száll ringbe a szeptember 9-én pénteken kezdődő miskolci filmfesztiválon. A 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál tíz napon át várja a mozirajongókat, akik – ez már megszokott – nemcsak megyénkből, hanem az ország-világ sok tájáról is érkeznek.

    Budapest/Miskolc - Makk Károly Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a magyar filmtörténet egyik legjelentősebb alakja kapja az idén a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában