Helyi közélet

2016.09.15. 13:47

Bőséges a búza, nyomott az ára

Borsod-Abaúj-Zemplén - Idén eddig jó eredményt hozott az aratás, bár a kapásnövényeket még csak saccolták.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Idén eddig jó eredményt hozott az aratás, bár a kapásnövényeket még csak saccolták.

Kifejezetten jó termést arathattak a gazdák idén megyénk földjeiről, bár hátráltató tényezők és időjárási nehézségek idén is akadtak. Ezek azonban korántsem voltak olyan súlyosak, mint a tavalyiak, amikor a kukoricának a csapadék hiánya, az őszi vetésnek és munkáknak pedig a sok eső és a belvíz okozott komoly gondot.

Sok a búza

– Általánosságban elmondhatjuk, hogy az időjárás télen és tavasszal is mostohán bánt a vetésekkel, az aratás időszakában pedig a sok csapadék némileg hátráltatta a betakarítást. Ennek ellenére a nyári betakarítású növények hozamai viszonylag kedvezően – az országos átlagnak megfelelően – alakultak – tájékoztatott megkeresésünkre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A búza esetén több mint 63 ezer hektárról takarítottak be Borsod-Abaúj-Zemplénben, a termésátlag pedig jóval öt tonna felett van hektáronként, egészen pontosan 5,68. Ez ugyan kifejezetten jónak mondható, a felvásárlási árakkal ugyanakkor nem lehetnek elégedettek a gazdálkodók. Ugyanis a jó hazai termés mellett a globális terméskilátások is bőségesnek ígérkeznek, a világ búzakészlete soha nem tapasztalt szintre duzzadhat. Ez természetesen lenyomja a nemzetközi és ezáltal a hazai felvásárlási árakat is, tették hozzá a kamaránál.

A becslések is jók

A földeken a nyári aratás keretében learatták már az őszi árpát, rozst, tavaszi árpát, zabot, tritikálét, a repcét és a magborsót is. Az őszi árpa több mint 10 ezer hektáron 6,3 tonna feletti termésátlagot produkált, míg a tavaszi majd’ négyezer hektáron közel négytonnás eredménnyel zárt. 3,5 tonna feletti a zab termésátlaga, a repcéé 3,18, a tritikálé 6,8, míg a rozs 3,2, a magborsó pedig 3 tonna felett van. Ezek átlagos vagy afölötti eredmények.

Lábon van még a kukorica, a napraforgó és a szója is – igaz, a napraforgót a napokban már elkezdték több helyen is aratni a megyében. Így hamarosan a termésátlagok is kiderülnek, addig is a végleges becslések állnak rendelkezésre. Eszerint a kukorica több mint 43 ezer hektáron teremve 7,8 tonna feletti termésátlagot ad majd, ami a tavalyihoz képest kifejezetten jobb eredmény lesz.

A napraforgó közel 41 ezer hektáron termett, és 3,6 tonna a becsült betakarítható termésátlag, míg a szója majd’ négyezer hektáron, közel kéttonnás eredményt hoz majd a becslés szerint hektáronként.

Akadályozott az időjárás

Az idei termésnek egyáltalán nem kedvezett az őszi és a tavaszi időjárás.

A tavaly nyári, rekordokat döntő kánikula után az ősz kifejezetten esős volt, ami nagyban hátráltatta az aratást, a kukorica betakarításának a vége például már november második felére esett. Késtek a talaj-előkészítő munkálatok is, így az őszi vetések sem akkor kerültek a földbe, amikor normál esetben ez meg szokott történni.

Tavasszal sem volt egyszerű a helyzet, a csapadékos tél után ugyanis sokáig borította belvíz a földeket, így április elején a napraforgó és a kukorica vetése még el sem tudott kezdődni.


Vetésterületek

Kalászosok

  • Búza: 63 333 ha
  • Árpa (őszi, tavaszi): 14 476 ha
  • Tritikálé: 4 163 ha
  • Zab: 3 044 ha
  • Rozs: 423 ha
  • Kapások

  • Kukorica: 43 200 ha
  • Napraforgó: 40 790 ha
  • Összes aratási terület: 191 451 ha

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában