Helyi közélet

2016.09.08. 09:33

Ajánlás: ne lakoltassák ki a családokat!

Miskolc - Az EBESZ és a DIEJH tavaly járt Miskolcon, jelentésük most lett nyilvános.

Miskolc - Az EBESZ és a DIEJH tavaly járt Miskolcon, jelentésük most lett nyilvános.

„A miskolci hatóságoknak be kellene szüntetniük a kilakoltatásokat, és tartós lakhatási megoldásokat kellene biztosítaniuk a nemzetközi emberi jogi normákkal összhangban” – ez derül ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (DIEJH) szeptember elsején közzétett jelentéséből.

Üdvözöljük a legfelsőbb bíróság közelmúltbeli ítéleteit. Mirjam Karoly

Utánkövetés

Mindezt azon vizsgálatukra alapozzák, amit tavaly június végén végeztek Miskolcon.

A két szervezet képviselői – Michael Georg Link, a DIEJH igazgatója, és Mirjam Karoly, a DIEJH roma- és szintóügyi főtanácsadója – még tavaly június végén látogattak Miskolcra. Ennek oka az volt, hogy a hírek a miskolci önkormányzat szociális lakhatásra vonatkozó helyi szabályozásának megváltoztatásáról, illetve a számozott utcákban lévő szociális bérlakások roma bérlőinek kilakoltatásáról szóltak. Lapunk azt is megtudta: a látogatás egy korábbi, 2009-es, a romák elleni erőszakos incidensekre összpontosító magyarországi vizsgálat utánkövetéseként is szolgált.

Most lett nyilvános

A tavalyi vizsgálat eredménye a napokban lett nyilvános, ajánlást fogalmaz meg a miskolci hivatal felé: az önkormányzatnak fel kellene hagynia a szociális bérlakások roma bérlőinek szóló kilakoltatási végzések kibocsátásával, és elő kellene mozdítania a célszerű, fenntartható és diszkriminációmentes megoldásokat a lakhatási szegregáció területén. Megjegyzik azt is: Magyarország támogatja a romák társadalmi befogadását, és számos közpolitikai dokumentumot fogadott el erre vonatkozóan. Mindazonáltal, a helyi szinten jelentkező negatív tendenciák, különösen a lakhatás terén, mint például a miskolci kilakoltatások, szintén említést kapnak. A jelentés aggályokat vetett fel a helyi hatóságok által, túlnyomórészt romák lakta településrészeken lefolytatott közös, razziaszerű ellenőrzések kapcsán is. (Ezzel kapcsolatban jelenleg is, jogvédők által indított diszkriminációs per zajlik a miskolci önkormányzat ellen. – A szerk.)

„Aggodalomra okot adó”

– A DIEJH üdvözli a magyarországi legfelsőbb bíróság közelmúltbeli ítéleteit, az alapvető jogok biztosa jelentését, valamint az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozatát a helyi képviselő-testület által hozott jogsértő rendelkezéseket illetően, amelyek a Miskolcon élő romáknak nyújtott lakhatásra vonatkoztak” – fogalmazott Mirjam Karoly. – Aggodalomra okot adónak tartjuk, hogy ezen döntések ellenére 2015 novemberének végén is küldtek kilakoltatási végzéseket és hajtottak végre kilakoltatásokat, amikor is Miskolc roma lakosainak száma már jelentősen csökkent, az eredetileg ott lakó 900 emberről kevesebb mint 400-ra.

Terv: megszólal a polgármester

Megkerestük a miskolci önkormányzatot is, Koczák Szilvia városházi szóvivőtől a következő választ kaptuk: a tervek szerint dr. Kriza Ákos polgármester pénteken sajtótájékoztatót tart a témában.

„Vessenek véget ennek!”

A jelentés arra szólítja fel a helyi és országos hatóságokat, hogy vegyék figyelembe, illetve maradéktalanul hajtsák végre a szóban forgó hatósági döntéseket, szüntessék be a kilakoltatásokat, és vessenek véget a helyszíni ellenőrzéseknek. Emellett – javasolják – a hatóságoknak elő kellene mozdítaniuk a célszerű, fenntartható és diszkriminációmentes megoldásokat a lakhatási szegregáció területén, szorosan együttműködve a roma lakosság és a civil szféra képviselőivel. A DIEJH szintén sürgeti Magyarország kormányát, hogy kísérje figyelemmel a miskolci fejleményeket, és tartsa fenn a lakhatási deszegregációt célzó erőfeszítéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában