Helyi közélet

2016.08.31. 13:37

SUMP: A legfejlettebbekben sem valósult (még) meg

Miskolc - Tíz civil szervezetet hívott meg a miskolci önkormányzat néhány napja a SUMP-pal kapcsolatos konzultációra.

Miskolc - Tíz civil szervezetet hívott meg a miskolci önkormányzat néhány napja a SUMP-pal kapcsolatos konzultációra.

Azonban mindössze kettő képviseltette magát, köztük Braun János, a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesületének elnöke.

Fejlődik a világ, fejlődni kell nekünk is! Braun János

– Fejlődik a világ, fejlődni kell nekünk is! – jelentette ki Braun János. – Amikor szóba kerültek nemzetközi jó gyakorlatok és azok miskolci honosítása. Erre azért oda kell figyelni! Voltak nálam nemrégiben a Városgazdától, illetve a Városfejlesztéstől. Akkor is arról beszéltünk, hogy Olaszországban voltam és ott egy kisvárosban el tudták érni azt, hogy nulla legyen a szintkülönbség a járdák, bicikliutak és az utak találkozásánál. Félve említem meg, de ha már a civil szervezetek között inkább a fogyatékosokat képviseljük, elmondom: elmentünk a fogyatékos emberek mellett… Viszont tudomásul kell venni, hogy a lakosság létszámának – településtől függetlenül – 6–8 százaléka fogyatékossággal élő ember.

Braun János szerint az is tény, hogy minél idősebbé válik valaki, annál korlátozottabb számára a világ. Úgy vélte: nemcsak azzal a 6–8 százalékkal kell számolni, hanem azokkal is például, akik ezekkel az emberekkel egy háztartásban élnek, hiszen rájuk is vonatkozik az akadálymentesség.

Törekedni kell rá

– A legfejlettebb országokban sem valósult meg a teljes akadálymentesség – fogalmazott. – Persze törekedni kell rá. Azok az idős és fogyatékos emberek, akik az elmúlt időszakban egyre korszerűbb eszközökhöz jutottak és jutnak hozzá, egyre többen lesznek. Van olyan közlekedési vállalat az országban, amely kitiltotta buszokról az el-go (elektromos meghajtású) mopedeket. Szerencsére a miskolci közlekedési vállalatnál ez fel sem merült. Figyelembe kell venni, hogy súlyosan fogyatékos emberek egyre korszerűbb eszközökkel jelennek meg a mindennapokban, a városokban és annak intézményeiben.

A valós igényekhez

Európa-szerte elfogadott módszertan szerint Fenntartható Városi Közlekedésfejlesztési Terv (SUMP – Sustainable Urban Mobility Plan) készül Miskolcnak szeptember 15-ig. Ez a terv az ígéretek szerint az érintettek bevonásával „a jelen és a jövő valós mobilitási igényeihez igazodva arra törekszik, hogy javuljon az életminőség a városban és környékén” egyaránt. Célja, hogy „olyan fenntartható városi közlekedési rendszer jöjjön létre, amely elsősorban a közösségi közlekedésre építve biztosítja a munkahelyek és szolgáltatások jobb elérhetőségét, fokozza a közlekedés biztonságát, ezzel együtt környezetkímélőbb.”


Miskolc - Miskolc város továbbra is lobbizik az intermodális csomópont megépüléséért és az Y-hídért is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában