Helyi közélet

2016.08.13. 15:24

Nevek a járdában Miskolcon, a felejtés ellen

Miskolc - Tizennégy helyszínen 25 darab botlatókövet helyezett el Miskolcon Gunter Demnig.

Miskolc - Tizennégy helyszínen 25 darab botlatókövet helyezett el Miskolcon Gunter Demnig.

Nemrég Miskolcon járt Gunter Demnig német szobrászművész, aki 25 darab, úgynevezett botlatókövet helyezett el a belvárosban. A botlatókövek a nemzetiszocializmus áldozatai előtt tisztelgő, macskakőre rögzített 10-szer 10 centiméteres réz emléktáblák, amelyeket az áldozatok egykori lakhelye előtt helyez el a szobrász a járdába süllyesztve. Minden kis emléktábla az „Itt lakott” szöveggel kezdődik, melyet a név, a születési idő, valamint az illető sorsának alakulása követ.

Megálltak, kérdeztek

A német művészt elkísérte Miskolcra Takáts Annamária, a Magyar Zsidók Kulturális Egyesület (Mazsike) ügyvezetője, akitől megtudtuk: Miskolcon 14 helyszínen állítják majd meg a botlatókövek a járókelőket. Elmondta azt is, a művészt 2007-ben kérte meg a 2B Kulturális és Művészeti Alapítvány, hogy Magyarországon is helyezze el az emlékezés köveit, ami akkor el is kezdődött. Majd 2015-ben a Mazsike a Miniszterelnökségtől kapott ehhez támogatást, ezért van most lehetőség még több botlatókő letételére. Miskolcon a mostaniak az elsők. Tavaly 76, az idén pedig 95 követ helyezett el a szobrászművész országszerte: Budapesten, Nyíregyházán, Debrecenben, Miskolcon, Győrben és Abonyban.

– Különleges és figyelemfelhívó holokauszt-emlékműről van szó. A botlatókövek mögött egyéni sorsok rejlenek, nem tömegesítenek, mint más emlékművek. A miskolci munka során sokan megálltak a főutcán, kérdezgették, mit csinálunk, érdekelte az embereket – mesélte az ügyvezető.

A felejtés ellen

Megtudtuk: Gunter Demnig azt vallja: „egy embert csak akkor felednek, ha neve feledésbe merült.” Ezért elkezdte gyűjteni a német nemzetiszocializmus ideje alatt üldözöttek és deportáltak adatait. Múzeumokkal, iskolákkal, túlélőkkel és az áldozatok családjaival együttműködve kutatott az archívumokban. Amikor megszerezte egy-egy személy halálának hiteles adatait, elkészítette a „felejtés útjába állított” macskaköveket, és azokat az áldozatok egykori lakhelye előtti közterületen a földbe süllyesztette. A kövek telepítése minden esetben az érintett utolsó, szabadon megválasztott lakhelyén történik. Ezek a kövek a lakóhelyek mindennapjaiban teszik láthatóvá és kézzelfoghatóvá a történelmet. Nevükhöz híven rövid időre megállítják és – a személyes történetek bemutatásával – emlékezésre, elgondolkodásra késztetik az arra járókat, a véletlenül „beléjük botlókat”. A projekt révén egy folyamatosan növekvő, az egyes kövek hálójából összeálló decentrális óriás „emlékmű” jön létre.

- ÉM-HE -


Hol látható Miskolcon?

  • Szemere utca 8., 17.
  • Csengey utca 1., 15.
  • Széchenyi utca 3., 56., 60.​
  • Kazinczy utca 15.
  • Horváth Lajos utca 16., 26.
  • Vörösmarty utca 23.
  • Zsolcai kapu 32.
  • Lenke utca 10.
  • Bocskai utca 10.
  • Már 2007 áprilisa óta

    Gunter Demnig 2007. április 27-én helyezte el az első botlatókövet Budapesten, a Ráday utca 5. szám előtt. Ezt április és augusztus között több is követte Budapesten és vidéken egyaránt.

    2013 októberéig több mint 42 500 botlatókő került ki az utcákra Németországban, majd Ausztriában, Svájcban, Belgiumban, Franciaországban, Csehországban, Hollandiában, Horvátországban, Lengyelországban, Luxemburgban, Magyarországon, Norvégiában, Romániában, Olaszországban, Oroszországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában