Helyi közélet

2016.08.08. 17:12

Lovasnapok és patkolókovács verseny Jósvafőn - Peti és Csilla farán állva

Jósvafő - A lovak szerelmesei valószínűleg Jósvafőn töltötték a hétvégét.

Jósvafő - A lovak szerelmesei valószínűleg Jósvafőn töltötték a hétvégét.

Valószínűleg senki nem unatkozott, aki a hétvégén ellátogatott Jósvafőre, hiszen itt rendezték a VIII. Jósvafői Hucul Lovasnapokat és V. Nemzetközi Patkolókovács Versenyt. A Fedeles Lovaspályán egymást követték a programok. Volt lovasíjász-, pusztaötös- és csikós bemutató. Díjugrató verseny gyerekeknek és felnőtteknek. Huculpóló, ménesbehajtás, huculösvénysport.

Imádom ezt a versenyt, mert nagyon közel áll hozzám a ló. Galambos István

Megannyi patkó

A patkolókovácsok szombaton és vasárnap mutatták meg tudásukat, mi épp akkor értünk Jósvafőre, amikor rész­eredményeket hirdettek. Sokan érkeztek külföldről, de találtunk azért egy magyar patkókovácsot is, Hegedűs Tibort.

– Elfáradtam – vallja be a versenyző. – Nemcsak a munka miatt, hanem azért is, mert nagyon meleg van itt a tűz körül. Legalább 40 fok. Többféle feladat volt. Speciális patkókat kellett elkészítenünk, ügető- és galopp-patkókat például. Volt meglepetéspatkó is, de volt olyan, amit előre tudtunk, tehát fel lehetett rá készülni – sorolja Tibor. Megtudjuk, Kisszállásról érkezett, és a patkolókovácsolás nem a hobbija, hanem a munkája. Otthon főleg sportlovakat, hobbilovakat , de munkalovakat is patkol.

– Nehéz munka, de szeretem csinálni – teszi hozzá.

Különleges versenyszám következik: „Hétköznapi Hősök az üllőnél”. Most olyan emberek fogják kezükbe a kalapácsot, akik még soha nem jártak kovácsműhelyben, de most egy mesterkovács segítségével megismerkedhetnek a szakma szépségével. Bóz Bea kissé félősen áll az üllő mellett, azt mondja, biztosan nehéz lesz ez a feladat. Könyvekből ugyan utánaolvasott, hogy hogyan kell patkót kovácsolni, de hát az teljesen más, mint a gyakorlat.

Ló, tűz, vas

A békéscsabai Galambos István nagyon élvezi az egész programot. Most különösen izgul, mert a lánya barátja is az egyik „hétköznapi hős” lesz.

– Imádom ezt a versenyt, mert nagyon közel áll hozzám a ló, a tűz, a vas, a kovács szakma. Mezőgazdasági gépszerelő vagyok eredetileg, de mozdonyvezetőként mentem nyugdíjba. Nagyon tetszett a lovasbemutató, de érdekes a patkókovács verseny is – meséli István.

A hortobágyi csikósok is nagy érdeklődéssel figyelik az eseményeket, ők délelőtt tartottak bemutatót. Mercs József a puszta ötös hajtója.

– Volt egy bemutatónk, de aztán eleredt az eső, úgyhogy most nem tudjuk a pályát használni. Remélem, holnap kegyes lesz az időjárás – mondja. – Hivatásos csikós vagyok. A Hortobágyra látogató turistáknak tartunk bemutatókat, naponta háromszor, négyszer. Fárasztó ez a munka, de szeretjük. Nem is tudnék mást csinálni. A puszta ötösben a két hátsó ló, Peti és Csilla a legmegbízhatóbb, hiszen azok farán állok. Veszélyes, volt, hogy már leestem, de szerencsére nem lett komolyabb bajom – avat be a hajtás rejtelmeibe bennünket József.

A megmentett huculok

Bacsó Zsolt, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága osztályvezetője lapunknak elmondta: a rendezvény legfőbb célja, hogy a hucul lovak ismertségét, népszerűségét növeljék, a határokon túl is. Hiszen egy olyan lófajtáról van szó, ami a kihalás szélén állt a múlt században. Igazából az utolsó példányokat tudták megmenteni Magyarországon. Ez a törzsménes pedig itt, Jósvafőn található. Megtudtuk, a versenyekre 8 országból több mint 20 kovács érkezett és közel 40 lovas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában