Helyi közélet

2016.08.11. 09:43

Heliport a Csillagpontban - Sürgősen változtatni szeretnének…

Miskolc - Épült új heliport a megyei kórházban, de a működtetés költségeit nem finanszírozza a biztosító. Miért is?

Miskolc - Épült új heliport a megyei kórházban, de a működtetés költségeit nem finanszírozza a biztosító. Miért is?

A B.-A.-Z. Megyei Kórházban uniós beruházásként épült meg a sürgősségi betegellátó központ, amelyhez az épület tetejére mentőhelikopter-leszállót is terveztek. Arról többször is írtunk, hogy menet közben a heliportra vonatkozó jogszabályok megváltoztak, az 5. osztályba sorolt repülőtérnek nyilvánították az ilyen leszállókat. Ez egy sor változást, szigorodást jelentett a feltételrendszerben is, ami miatt változtatni kellett a terveken, új tendert kellett kiírni, mindez nyújtotta a kivitelezést, növelte a beruházás költségét is. (Erről lapunkban többször írtunk.)

Működtetni muszáj

A sürgősségi betegellátó központokat felszereltség és szakember-ellátottság szerint 3 szintre sorolják. Ezen belül csak a legmagasabb szintű, 3-as kategóriával rendelkezőknek kötelező fenntartaniuk a heliportot, ahonnan a beteg közvetlenül a sürgősségi osztályra kerülhet. A megyei kórház központja azonban csak 2-es besorolást kapott, jóllehet a tárgyi feltételeket illetően megfelelnének a 3-as szintnek is, de a személyieket illetően nem. Ugyanakkor nem tehetik meg, hogy a heliportot nem működtetik, egyrészt mert az uniós szerződésben hosszú időre vállalták a fenntartását, másrészt a sürgősségi ellátás új rendszerének szerves része az épület tetején kialakított heliport, ahonnan ha kell, a lifttel egyenesen a műtőbe juttathatják a beteget.

Átcsoportosítás, felvétel

Csakhogy a heliport működtetése havonta mintegy 3 millió forintjába kerül a kórháznak, miközben külön pénzt a heliport fenntartására csak a hármas fokozatú sürgősségi betegellátó központnak utal a társadalombiztosító. Ahhoz tehát, hogy hozzájussanak ehhez a finanszírozási összeghez is, a hármas fokozatú besoroláshoz szükséges személyi feltételeket kell(ene) teljesíteni.

A kórház átcsoportosításokkal, illetve felvételekkel igyekszik kiküszöbölni a különbséget, tudtuk meg a kórház illetékeseitől.

ÉM-SzK


Van különbség!

A 2-es progresszivitási szintű sürgősségi betegellátó osztály fix havi díjazása: 11 761 200 Ft

A 3-as progresszivitási szintű sürgősségi betegellátó osztályhavi fix havi díjazása 15 500 500 Ft

Forrás: a 16. számú melléklet a 9/1993. (IV. 2.) NM rendelethez


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában