Helyi közélet

2016.08.28. 08:49

Fiatalítana huszonhat év után az ötletgazda

Hejce - A hejcei művésztábor története a rendszerváltoztatás idején kezdődött.

Hejce - A hejcei művésztábor története a rendszerváltoztatás idején kezdődött.

Az idén 26 éves hejcei művésztábor történetét Mester András fafaragó mester meséli el nekünk, akiről kiderül, hogy tulajdonképpen ő volt a tábor ötletgazdája. A rendszerváltozás éveiben önkormányzati képviselőként dolgozott, és egyszer azon tanakodtak a képviselő-testülettel, hogy merre induljon a falu.

Olyan év is volt, amikor 100 fiatal alkotott a faluban." Mester András

– Diszkót nem akartunk, gyorséttermet nem akartunk, ugyanúgy, ahogy füstös, piszkos üzemet sem. Javasoltam, legyen itt nyáron művésztábor, hiszen Hejce természeti és épített értékei egyedülállóak. Volt, aki kételkedett a sikerében, de én felkerestem a Nyíregyházi Főiskola rajztanszékét, és meg is született az egyezség. Azokban az időkben a rajz szakos hallgatóknak Hejce volt a nyári bázisuk. Olyan év is volt, amikor 100 fiatal nyüzsgött és alkotott a faluban. Más években pedig Kazincbarcikáról és Nyíregyházáról érkeztek profi fotósok hozzánk, hogy itt alkossanak. Az elmúlt években 20–25 művész gyűlt itt össze nyaranta az ország minden részéből és a határon túlról. Az idei év nem sikerült olyan jól, mert sokan betegek lettek, a tábor fiatal szakmai vezetőjének felesége pedig épp szül, úgyhogy én most csak beugrottam helyette – meséli András.

Beugrott

Elmondja: 25 évig ő volt a tábor szakmai vezetője, szervezője, aztán amikor átadta a stafétabotot, megint csak ráhárult a feladat. Nem bánja persze, mert a művészek mind kedves jó barátai. Most kevesen vannak ugyan, főleg az erdélyi művészek jöttek el, de már megvan a terv a fiatalításra. András szeretné felvenni a kapcsolatot a megye művészeti szakközépiskoláival, hogy újra a diákok bázisa is lehessen Hejce.

Az idei művésztábor augusztus 7-től 17-éig tartott. Az önkormányzat biztosította az alkotók szállását, étkezését és programjait. A művészek cserébe az önkormányzatnak ajándékoznak egy-két, itt készített alkotást.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában