Helyi közélet

2016.08.16. 08:51

Fél nap alatt „fogyott el” az Otthon Melege

Borsod-Abaúj-Zemplén - Milliós állami támogatást kaphatnak a családi házak tulajdonosai hőszigetelésre.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Milliós állami támogatást kaphatnak a családi házak tulajdonosai hőszigetelésre.

Az Otthon Melege Program családi házak energetikai felújítására vonatkozó alprogramja hétfőn reggel indult, de a rendelkezésre álló forrás kimerülése miatt a pályázatbenyújtást ma délután 4 órától határozatlan időre felfüggesztették– tudatta lapunkkal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Információnk szerint országosan több mint 3500 pályázó jelentkezett az ügyfélkapun keresztül a családi házak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítését segítő alprogramra. A pályázatot benyújtó magánszemélyek jellemzően 1,2-1,6 millió forint támogatást igényeltek otthonaik energetikai felújításához. A tenderen kizárólag a hagyományos technológiával 1996 előtt épült, és 1995. december 31-éig kiadott építési engedélyű, legfeljebb 135 négyzetméter fűtött alapterületű, egylakásos házak magántulajdonosai vehettek részt.

Ötmilliárd az otthon melegére

Hétfő reggel 8 órakor startolt el az Otthon Melege Program, egészen pontosan azon alprogramja, amely a 20 évesnél idősebb családi házak energetikai korszerűsítéséhez ad állami támogatást. Az igénylők nyílászárócserére, fűtési rendszerek modernizálásra és megújuló energiarendszer kiépítésére pályázhattak, háztartásonként maximum 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak hozzá. Azért csak pályázhattak, mert alig fél nap alatt kimerült a forrás, délután 4 óráig ugyanis 3500-an jelentkeztek a vissza nem térítendő támogatásra.

Szigeteléssel akár 20 százalékot is spórolhatunk. Pocsai Tibor

Támogatás

Az Otthon Melege Program keretében meghirdetett pályázat tervezett keretösszege 5 milliárd forint. Azok kérhették az állami támogatást, akiknek a háza 1996 előtt épült, maximum 135 négyzetméter a lakóterülete. A támogatás mértéke az elszámolható költségek 55 százaléka, de maximum kétmillió ötszázezer forint, ha a pályázó a hőszigetelés mellett további egy energiahatékonysági fejlesztést és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert épít ki. Azok, akik hőszigetelést és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert építenek ki, 50 százalékos, maximum kétmillió forintos támogatást igényelhetnek. A támogatás 45 százalékos, maxi­mum egymillió ötszázezer forintos, ha a jelentkező egy energiahatékonysági fejlesztést és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert épít ki, vagy két, illetve több energiahatékonysági fejlesztést valósít meg megújuló energiát hasznosító rendszer kiépítése nélkül. A 40 százalékos, maximum egymillió kétszázötvenezer forintos támogatás akkor kapható, ha a pályázó egy típusú fejlesztést valósít meg.

– Az idei évre terveztük a házunk hőszigetelését, de szerencsére nem kezdtük el, még idejében értesültünk a pályázatról és kivártuk – kezdte Ágota. Azt is elmondta, hétfő reggel 8 órakor startra készen várta a pályázat megnyitását, és egy szakembert is maga mellé ültetett, ha elakadna a pályázásban. „Így könnyebb dolgom volt, lehet, egyedül nem ment volna” – tette hozzá.

Elegendő kell, hogy legyen

A szakemberek szerint az elnyerhető összeg plusz az önrész, ha nem is luxus szinten, de elegendő egy családi ház energetikai korszerűsítésére.

Pocsai Tibor épületgépész szerint is 4-5 millió forintból kihozható egy ilyen felújítás. Ő azonban úgy véli, ha a korszerűsítéssel valós megtakarítást szeretnénk elérni, akkor elsőként a szigetelést kell elvégezni – magyarázta érdeklődésünkre. Javaslata szerint a falra minimum 10 centis, a tetőre minimum 20 centis szigetelés kerüljön, illetve a nyílászárók cseréje is szükséges. Ha ezek megvannak, akkor akár 20 százalékot is spórolhatunk a fűtésnél, míg a fűtéskorszerűsítés csak 5–10 százalékot ad a számlacsökkentéshez.

Cserélhettünk hűtőt is

Két évvel ezelőtt indult az Otthon Melege Program. Igaz, akkor kicsit nehézkesen, a kezdésnél ugyanis informatikai akadályok voltak, de végül is beindult a hűtőgépcsere-program. Az indulás óta már volt mód kazáncserére, mosógépcserére és többszöri hűtőgépcserére. A legutóbbi alprogram esetében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Otthon Melege Program hűtő- és fagyasztógép-csere legutóbbi lezárt pályázatának 500 millió forint eredeti keretét 1 milliárd forinttal 1,5 milliárd forintra emelte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában