Helyi közélet

2016.08.13. 10:31

Arnót: csomópont nem lesz, zajvédő fal talán

Arnót - Tervezési, engedélyezési szakaszában van a leendő M30-as autópálya.

Arnót - Tervezési, engedélyezési szakaszában van a leendő M30-as autópálya.

Miskolcot elhagyva Arnót az első olyan település, amelyet érint – pontosabban elkerül – a megyeszékhelyet Tornyosnémetin át a szlovákiai oldalon már megépült autópályával összekötő M30-as. A gyorsforgalmi út tervezési, engedélyezési szakaszban van, és – ha minden jól megy – jövőre a tényleges útépítés is elkezdődhet.

Nagyon megnőtt volna az átmenő forgalom. Dr. Üveges István

Péntek délután az arnóti művelődési házba várták a településen élőket, hogy lakossági fórumon tájékozódhassanak a részletekről a tervezőmérnökség szakembereitől.

Nagy dilemma

Dr. Üveges István, a település polgármestere elmondta, hogy nagy dilemma előtt állt a képviselő-testület, hogy kérje csomópont építését a falu számára. Jogos ellenérv volt, hogy nagyon megnőtt volna az átmenő forgalom és az komoly gond lett volna a lakosság számára. Később kiderült, hogy technikailag kivitelezhetetlen lett volna a lehajtó megépítése, így a kérdést elvetették.

Ugyanilyen probléma a falut óvó zajvédő fal, amelyet azonban jelen esetben nem ír elő semmilyen jogszabály. Ugyanis a sztráda több száz méterrel a lakott terület mellett vezet majd el.

„Több egyeztető megbeszélésen vettünk részt eddig, képviselő-testületünk is kérte a nyomvonal minél inkább Sajópálfala irányába történő kijelölését – hangzott el a fórumon. – Hosszas egyeztetések után a nyomvonal hídon vezet a sajópálfalai országos közút felett, az önkormányzati termőföldön halad át, majd a buskai domboldali szőlőkön át megy a Cserák felé, s ott a dombtetőn éri el Szikszó területét. Két átjárót is kialakítanak, a régi eperfasornál és a mostani tyúktelep közelében.

ÉM-SZB


Arnót - Két szintbeli átjárót is kiépítenek az autó­pálya ezen szakaszán.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A kormányhatározat szerint „csak” az M30-as megépítését ígérik biztosra ebben az uniós ciklusban.

Miskolc - Vajon megépül-e a Miskolcra tervezett út és az Y-híd? Van-e rá forrás?

Tornyosnémeti - Jövő év végére készül el az M30-as Tornyosnémeti és az országhatár közötti szakasza.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában