Helyi közélet

2016.08.30. 15:40

A tokaji színpadon a legendás énekesnő

Tokaj - Koncz Zsuzsa koncertje zárja szeptember 3-án 20 órától a Tokaj Fesztiválkatlan nagyszínpadi programját.

Tokaj - Koncz Zsuzsa koncertje zárja szeptember 3-án 20 órától a Tokaj Fesztiválkatlan nagyszínpadi programját.

Koncz Zsuzsa a magyar popzene egyik legnagyobb, a mai napig aktív, folyamatosan koncertező legendája, akin nem fog a kor, aki mindig aktuális és hiteles. Örök érvényű dalain generációk nőttek és nőnek fel. Nagyszerű zenekarának kíséretében adja elő legutóbbi, Tündérország című lemezének dalait, de felcsendülnek majd a mindenki által ismert slágerek is, a Ha én rózsa volnék-on át az Ég és Föld között-ig és a Jöjj, Kedvesem-től a Valaki kell, hogy szeressen-en át a Miért hagytuk, hogy így legyen-ig. Koncertje méltó zárása lesz a tokaji nyárnak.

A nagy generációval

Minden 1962-ben, a Ki mit tud-on kezdődött. Koncz Zsuzsát és gimnáziumi osztálytársát, Gergely Ágit az egész ország megismerte és a szívébe zárta. A vetélkedő után Koncz Zsuzsa a nagy generáció sztárzenekaraival énekelt; előbb az Omegával, majd az Illéssel és rövid időre csatlakozott a Metróhoz is. Főleg egyetemi klubokban tartották a bulikat, a fiatalok körében zajos sikereket arattak, miközben az életre is készültek; mérnöki, orvosi vagy közgazdasági tanulmányokat folytattak, a közös zenélések máig tartó baráti és munkakapcsolatokat eredményeztek.

Ez volt az ártatlanság kora, az „igazi szép idő”, amiről a később híressé vált dal is szól: „64-ben épp hogy elindultunk / 64 nyarán még csak álmodtunk…”

Koncz Zsuzsa számára – anélkül, hogy ez különösebben ambicionálta volna, hiszen ő a jogi egyetemre járt – az Illés zenekarral felvett, Rohan az idő című dal jelentette a „nagy áttörést”. Szörényi Levente szerzeménye (a szövegíró S. Nagy István) a magyar nyelvű rockzene első felvétele lett. A korong minden eladási rekordot megdöntött, és ezzel megnyitotta a hazai hanglemezipar új korszakát.

Bródy János szövegeiben megtalálta azt, ami számára igazán izgalmas volt: a zene segítségével elmondani mindazt, ami a világban érdekelte. A politikai szigor, az alkalmi cenzúra sem fogott ki rajta, ha Bródy szövegei nemkívánatosak voltak, verseket énekelt; Arany Jánostól József Attilán át Kányádi Sándorig, többek között Bródy János zenéjével is. A sikeres verslemezek is bizonyítják, a kedvenceket nem lehet elzárni a közönségüktől.

Egyre bővült

A ’80-as évektől kezdve Koncz Zsuzsa dalszerzőinek népes társasága egyre bővült: Bródy János és Tolcsvay László mellett Bódi László Cipő, Lerch István, Bornai Tibor, Gerendás Péter, Závodi Gábor is beállt a sorba. A szövegírók, költők között megjelent a fiatal generáció: Tóth Krisztina és Karafiáth Orsolya is.

A művésznő jelenleg éppen stúdióban dolgozik, legújabb lemezének megjelenése őszre várható!

Jegyek, információk: www.fesztivalkatlan.hu.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában