Helyi közélet

2016.08.18. 11:43

A borsodi lakásárak is elszálltak?

Miskolc - A tavalyi év végén egy kisebb visszaesés jelentkezett az ingatlanpiacon, az idei év első negyedévében azonban újabb lendületet vett.

Miskolc - A tavalyi év végén egy kisebb visszaesés jelentkezett az ingatlanpiacon, az idei év első negyedévében azonban újabb lendületet vett.

Az időszak alatt a használt lakások átlagos négyzetméterenkénti árai mintegy 5,6%-kal emelkedtek, a tendencia Budapesten és Közép-Magyarországon érvényesült a leglátványosabban. Az új építésű lakások átlagos Ft/m2 árai kisebb mértékben – mintegy 4,7%-kal- változtak. A lakáspiaci kereslet idén májustól mérséklődést mutatott az év elejéhez képest, a júliusi forgalom mintegy 20%-kal maradt el a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, az ősz azonban ismét élénkülést hozhat.

Idén beindulnak az építkezések

A második negyedévben új erőre kapott a lakásépítési kedv, a magánerős építkezők és a fejlesztők is aktivizálódtak. A kiadott építkezési engedélyek száma az év elejétől kezdve hónapról hónapra emelkedett, májustól kezdve a növekedés látványos lendületet vett. Amennyiben ez a trend folytatódik, a kiadott engedélyek száma év végére megközelítheti a válság előtti szintet. A kedvező tendencia mögött meghúzódó tényezők közé tartozhat az év elején módosításra kerülő csok, illetve az új lakások áfájának 5%-ra csökkentése. A szakértők szerint idén mintegy 10-12 ezer, a következő időszakban évi 15-20 ezer új lakás épülhet.

Mérséklődés az ingatlanpiaci boom után

2015 a lakáspiacon az árak felívelését hozta magával, ez azonban eltérő mértékben érvényesült hazánk egyes területein. Országos szinten mintegy 30%-kal emelkedtek az átlagos négyzetméterenkénti árak, a 2015 januárban tapasztalt 190 ezer Ft/m2 árak év végére átlépték a 250 ezres nagyságrendet. Hajdú-Bihar megyében egy év alatt ugyan csak 6%-kal drágultak a lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai, azonban így is megközelítették az országos szintet. A pest megyei ingatlanárak 11%-kal bővültek, ezzel 2016 januárban átlépték a 200 ezres átlagos Ft/m2 árat. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye lakásárai az év elején jelentősen – 35-56%-kal - elmaradtak az országos szinttől. Az év első hét hónapjában az árak visszafogott ütemben -4-5%-kal –változtak, ez a tendencia a kiemelt megyékben is érvényesült. Az árak tekintetében továbbra is számottevőek a különbségek, a nógrádi lakóingatlanok 70%-kal, a borsodi lakhelyek 57%-kal olcsóbbak az országos átlaghoz viszonyítva, míg a pest megyei átlagos Ft/m2 árak ehhez képest mindössze 19%-kal alacsonyabbak. Egyes elemzések szerint a lakáspiaci felívelés a következő években sem hanyatlik, a nagyvárosok központjaiban éves szinten 5-10%-kal emelkedhetnek az átlagos Ft/m2 árak.

Olcsó borsodi ingatlanok

A családi házak 17%-kal, a panel-, és a téglaépítésű lakások több mint 55%-kal olcsóbban érhetőek el Miskolcon az országos átlaghoz képest. A többi vidéki nagyvároshoz viszonyítva a város ingatlanárai alacsonynak számítanak, az egyes ingatlantípusok Debrecen és Nyíregyháza árainál 17-50%-kal kedvezőbbek, a budapesti árakhoz viszonyítva 50-68%-kal alacsonyabb áron vásárolhatóak meg.

Ingatlanárak az ország egyes vidéki nagyvárosaiban (Ft/m2)

Az év elejével módosításra kerülő csokot az év első félévben több mint tízezren igényelték, az ehhez felvett hitelek átlagosan 6 és 10 millió forint között alakultak. Az érdeklődők számának további növekedését 2017-től, az új lakások számának bővülésével várják. A Miskolcon elérhető 10+10 milliós feltételeknek megfelelő ingatlanok már rendelkezésre állnak, melyek megvásárlásához a csok mellé kedvezményes hitel vagy önerő megléte szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában