Helyi közélet

2016.07.29. 17:44

Szombaton vb-megnyitó, vasárnaptól „nagyüzem” Miskolcon

Miskolc - Három évtizedet követően, július 30. és augusztus 4. között ismét Miskolc és a Miskolci Egyetem lesz a házigazdája a Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságnak, melyen 35 ország közel 300 versenyzője áll rajthoz, hogy öt versenyszámban eldöntsék az érmek és helyezések sorsát.

Miskolc - Három évtizedet követően, július 30. és augusztus 4. között ismét Miskolc és a Miskolci Egyetem lesz a házigazdája a Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságnak, melyen 35 ország közel 300 versenyzője áll rajthoz, hogy öt versenyszámban eldöntsék az érmek és helyezések sorsát.

Az eseménysorozat július 30-án, szombaton este, a Diósgyőri Várban, a megnyitó ünnepséggel veszi kezdetét. Másnap, július 31-én, Lillafüreden a sprint versenyszámot rendezik meg. Augusztus 1-én, hétfőn egy, a fizikailag is nehéznek ítélt pályán, a hosszú távú versennyel folytatódnak a küzdelmek a Csanyikban.

Miskolc belvárosában „sprint-váltóznak”

A rendezvény leglátványosabb versenyszáma augusztus 2-án, kedden lesz, amikor a résztvevők Miskolc centrumát veszik birtokukba, a sprint-váltó verseny keretében. Ennek a számnak az érdekessége, hogy minden nemzet 1-1 váltót indíthat, melyeket két-két női és férfi versenyző alkot. 17 órától sorakoznak majd fel a résztvevők a Szent István téren, hogy ezt követően nekivágjanak a belvárosi pálya teljesítésének. A verseny ideje alatt – várhatóan este fél hétig – a legváratlanabb helyeken akár egyik kapualjból, a másikon be - bukkanhatnak fel a sportolók, annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb idő alatt teljesítsék a trükkös pályát. A versenyzők biztonsága érdekében a sprint váltó ideje alatt a belvárosban a villamos közlekedés szünetelni fog. A szervezők ezúton is kérik a gyalogosokat, hogy nagyobb odafigyeléssel közlekedjenek, ezzel is segítve a futók haladását. A versenyt „élőben” lehet majd figyelemmel kísérni a Szent István téren található óriás kivetítőn.

A belváros után a mezőny a Bükk egyik legtechnikásabb részére, Jávorkútra költözik, ahol augusztus 3-án a középtávú versenyen, majd augusztus 4-én a klasszikus váltóban mérik össze tudásukat.

Világbajnokok, érmesek, elit menők

A világbajnokságon a nemzetközi felnőtt élmezőny közvetlen utánpótlása vesz részt, akik nagy eséllyel lehetnek a következő évek elit kategóriás sztárjai. A több egyetemi és junior világbajnok közül a legjobb eredményekkel a dán Emma Klingenberg rendelkezik, aki junior világbajnoki címei mellé tavaly 2 felnőtt világbajnoki címet, 2014-ben pedig két vb második helyet szerzett a váltó és sprint váltó versenyszámokban. A július elején Svájcban megrendezett junior világbajnokság Miskolcra látogató menői közül a finn Anna Haataja emelkedik ki, aki világbajnok lett a nők hosszú távú versenyén, bronzérmet nyert a sprinten, az orosz Anna Dvoranskaja mögött, aki itt is ellenfele lesz. Haataja fantasztikus futásának köszönhetően a váltó versenyen a 6-ról a 2. helyre hozta be Finnországot.

A férfiak között a legjobb felnőtt eredménnyel Jan Petržela rendelkezik, aki idén tavasszal bronzérmes, 2014-ben pedig ezüstérmes lett a cseh váltóval az Európa-bajnokságon. Szintén kiemelkedik a mezőnyből a háromszoros junior világbajnok Johan Runesson (Svédország).

Erős magyar csapattal

Hazánkat is erős csapat képviseli a világbajnokságon. Az együttes tagja lesz az idei svájci junior világbajnokságon a sprint számban 4. helyen végzett Weiler Virág, aki a szintén VB csapattag Viniczai Csengével a váltóban 6. helyezést ért el. A „leghazaibb“ környezetben - a Semmelweis Egyetemen tanuló, de sokáig a Diósgyőri Tájékozódási Futó Clubot erősítő Bertóti Regina mellett – a Miskolci Egyetem hallgatója, a Diósgyőri Tájékozódási Futó Club versenyzője Tugyi Levente lesz, aki az előzetes tervek szerint a sprint és a hosszútáv mellett, valamint a két váltó számban indul, és próbál minél jobb eredményt elérni.

A rangos világesemény kísérő versenyeként, azonos időpontban és helyszínen rendezik meg a legnagyobb hazai tájfutó viadalt, a Hungária Kupa Nemzetközi Tájékozódási Futóversenyt, melyen 700 – 800 sportoló indulása várható.

- Szűcs István -


A világbajnokság hivatalos versenyprogramja:

Július 31., vasárnap: 10:00 – 14:00, sprint távú egyéni verseny -Lillafüred

Augusztus 1., hétfő: 9:30 – 14:30, hosszútávú egyéni verseny - Csanyik

Augusztus 2., kedd: 17:00 – 18:00, sprint-váltó - Miskolc belvárosa

Augusztus 3., szerda: 10:00 – 14:15, középtávú egyéni verseny - Jávorkút

Augusztus 4., csütörtök: 10:00 – 13:00, váltó - Jávorkút


Bővebb információ a www.wuoc2016.hu weboldalon, illetve a https://www.facebook.com/wuoc2016/ facebook oldalon található.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában