Helyi közélet

2016.07.02. 12:51

"Sokat ártott nekünk ez a segítség"

Sárospatak - A Zemplén Help Alapítvány vezetője aggódik a menhelyükért.

Sárospatak - A Zemplén Help Alapítvány vezetője aggódik a menhelyükért.

Állatvédők indítottak petíciót az interneten azzal a céllal, hogy tiltsák el az állattartástól a sárospataki, Mandulás-hegyi Kutyaotthont üzemeltető Zemplén Help Alapítványt – mondja Törő Gábor, az alapítvány vezetője. A történet két évvel ezelőtt szintén egy petícióval kezdődött, amit Törő Gábor, a Zemplén Help alapítója indított „Ne legyen kutyaholokauszt Zemplénben!” címmel. Az a petíció sikerhez vezetett, nagy része volt abban, hogy a térség sintértelepe bezárásra került.

Mi soha nem teszünk különbséget a kutyák között.” Törő Gábor

Súlyos örökség

– Ekkor örökölt meg az alapítvány több mint 50 települést, amelyeknek a polgármesterei és lakossága a sárospataki menhelyet hívta, ha kóbor kutya jelent meg a településen vagy a környező országutak mentén – mondja Törő Gábor.

– Két évig álltuk a sarat nagy területen, gyakorlatilag egyedül, mert a közeli és távolabbi menhelyek telt házra való hivatkozással elhárították a hívásokat. Idén májusban jeleztük közösségi oldalunkon, hogy rendkívüli állapotot vezettünk be, minden kennel megtelt, már csak a közös udvaron felállított sátrakban van hely a létszám fölötti kutyáknak. Olyan a helyzet, mint földrengés után vagy mint háborúban, mikor a kórház folyosóján is ágyak vannak. Ekkor érkezett a „segítség”.

Nincs járvány

– A közelmúltban segítséget kaptunk más állatotthonoktól, mert szinte elviselhetetlenné duzzadt nálunk a létszám – mondja Gábor. – 250 férőhelyünk van, ennyi állatot tudunk nagy biztonsággal ellátni, de nemrégen 400 fölé emelkedett a szám.

Többen mondták már nekem, tanuljak meg nemet mondani, de akkor képtelen vagyok erre, amikor tudom, ha nem fogadom be a kutyát, még aznap örökre elaltatják. A kutyák is megérdemlik az esélyt az életre. Ennek a 400 kutyának a döntő többsége ilyen közvetlen életveszélytől megmentett állat. Rengeteget küzdöttem azért, hogy megszűnjön a sintértelep, ahol minden gondolkodás nélkül elaltatják a kóbor kutyákat, ha egy adott ideig nem jelentkezik értük senki.

A segítségkérés Törő Gábor szerint balul sült el.

– Több állatotthonból jöttek hozzánk segíteni és kutyákat is vittek el – mondja Gábor. – Voltak, akik fényképeket is készítettek, de akkor még nem gondoltam azt, hogy ez egy lejárató propaganda kezdete lesz. A nálunk járt állatvédők elárasztották a sajtót azzal, hogy nálunk egymást ölik a kutyák, járványok tombolnak, és ezt a menhelyet minél előbb be kell zárni.

Január elejétől napi 24 órás felügyeletben vannak a kutyák, magam is minden éjjel kint alszom a telepen és a legkisebb zajra is felébredek. Egyetlen olyan eset sem fordult elő, hogy a közös udvaron lévő kutyák komolyabban egymásnak estek volna. Járvány sem volt, csak a rühességgel küzdöttünk, de mára már azt is sikerült felszámolnunk. Elhullott állataink is vannak néha, azokat az elszállításukig hűtőládában tároljuk, mert nekünk nincs temetési jogunk.

A pénzről szólna?

– Szerintem az egész kampány két dologról szól. Az egyik a köztünk lévő eltérő filozófia. Azt vallom, minden állatnak meg kell adni az esélyt, de amióta megszűnt a sintértelep, öt járást lát el a menhelyünk. Többen hívtak azzal, itt van az út szélén egy elütött kutya, más menhelyek nem fogadják be arra hivatkozva, hogy már nincs náluk hely, ezért mi vagyunk a környéken az utolsó esély.

Ilyenkor soha nem mondtunk nemet, viszont más menhelyek ezt megteszik és ezért sem tetszik nekik az, ahogy mi csináljuk. A másik pedig a pénz. Nagy segítség volt, hogy sok kutyát elvittek tőlünk, viszont a lejárató kampánnyal gyűjtött adományokat a saját számlájukra utaltatják.

A külföldi támogatóinkat is el akarták venni, a németek viszont azt mondták, ez csak megerősíti őket abban, hogy továbbra is minket támogassanak, mert mi nem teszünk különbséget a kutyák között, azokért is felelősséget érzünk, amik a menhelyen kívül vannak.

Vizsgálatok

– A hatóságok körbejárnak, vizsgálódnak, megteszik az észrevételeiket, amelyeket kivétel nélkül teljesíteni tudunk és ezzel be is érik, nincs okuk arra, hogy bezárják a menhelyet – mondja Gábor. Mostanra normalizálódni látszik a létszám, 280 kutyánk van, amely létszámot 250-re kell levinnünk. A megoldás az lenne, ha minden járásban lenne egy kutyamenhely. Ha csak a saját járásunkat kellett volna ellátni, mi is mintaszerűen tudtunk volna dolgozni.


Petíció

Az állatvédők egy petíciót indítottak a Manduláshegyi Kutyaotthont üzemeltető Zemplén Help Alapítvány ellen: http://www.peticiok.com/zemplen_help_alapitvany_-_tiltakozas.


Zemplén Help Alapítvány

2009 nyarán vetették fel a Sárospatak honlap fórumán az ötletet, hogy egy saját kutyamenhely kellene, túlnyomó többségben kedvező fogadtatásra talált a lakosság körében.

A Mandulás-hegyi lőtér előtti területet említették meg lehetséges helyszínként. A tulajdonos sportszövetség hajlott a bérbeadásra úgy, hogy 6 évig nem kell bérleti díjat fizetni, ha a kutyamenhelyesek vállalják, hogy körbekerítik és az épületeket rendbe hozzák.

De ki legyen a bérbevevő? Ehhez valamilyen szervezet kell, ráadásul nem egy friss alapítvány. Ekkor jött az ötlet, hogy a Törő Gábor által tíz évvel korábban létrehozott Zemplén Help nevű alapítvány alkalmas lehet erre, ha a tevékenységi körét bővítik.

Ennek az alapítványnak bővítették a tevékenységi körét, új kuratóriumi tagokat is bevonva.


Sárospatak – Kutyatetemeket tárolnak a sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthon hűtőjében – erről a hvg.hu írt. A menhely körül nagyjából egy hónappal ezelőtt robbant ki a botrány, a sajtó információi szerint ugyanis a kutyák egymást tépték, és több állati tetem is volt az udvaron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában