Helyi közélet

2016.07.30. 16:55

Sok millió búzaszem, Magyarok Kenyere Szendrőben

Szendrő - Szendrőben tartották a Magyarok Kenyere program megyei akciónapját pénteken, melynek keretében az adományozók több mázsa búzát adtak össze. A gabonából elsősorban a határokon túl élő honfitársainknak sütnek majd kenyeret.

Szendrő - Szendrőben tartották a Magyarok Kenyere program megyei akciónapját pénteken, melynek keretében az adományozók több mázsa búzát adtak össze. A gabonából elsősorban a határokon túl élő honfitársainknak sütnek majd kenyeret.

A szendrői Agroszan Bt. telephelyén tartották pénteken délelőtt a megyei búzagyűjtő napot, melynek keretében köszönetet mondtak az adományozóknak és a felajánlóknak egyaránt. A Magyarok Kenyere mozgalom ötödik éve állami támogatás nélkül, önkéntes adományokra „támaszkodik”. Célja kezdettől fogva karitatív: az elesetteken való segítés, s mindez elsősorban a határokon túl élő honfitársainkon, a Kárpát-medence magyarok lakta részein. Mottója: sok millió búzaszem, egy nemzet.

A kenyérért sokat és keményen kell dolgozni." Szaniszló Máté

Jeles alkalom

– A kenyérért sokat és keményen kell dolgozni – mondta beszédében Szaniszló Máté, az Agroszan Bt. ügyvezetője, majd hozzátette: – A búza a nemzet építésének jelképe, amely segítséget jelent és örvendetes, hogy az akcióhoz nagyon sok gazda csatlakozott.

A gondolatmenetet folytatva Riz Gábor ország­gyűlési képviselő egyebek mellett kijelentette:

– A kenyér az élet része, összefügg a jelenünkkel, a jövőnkkel, ezért ez a nap az életé, a búzáé.

Kenyérben „mérve”

A házigazda szerepet Szaniszló János, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnöke töltötte be és így beszélt: – Az akció a Kárpát-medence minden magyarját eléri. Sok gazda már döntött és adományozott, az akció pedig saját fiatalságomat idézi. Akkoriban sokat jártam a hajdani szendrői pékség mellett, és az ott készült friss, ízes és meleg kenyér illata máig megmaradt bennem. Most egészen augusztus 7-ig várjuk a tételeket, majd az őrlést Tiszapalkonyán végezzük el. A tavalyi adományból négyszáz ezer egykilós kenyeret készítettek, reményeink szerint az idén ezt a mennyiséget is felülmúljuk majd. Ezzel mutathatunk példát az egész magyarságnak: segítőkészségből, megmaradásból.

A zsákokban lévő adományt Ferencz Károly szendrői római katolikus plébános szentelte meg, majd a jelen­lévők baráti beszélgetés keretében méltatták az összefogást.


Jelen voltak

A szendrői ünnepségen többek között jelen volt: Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Hudák Zita, az Edelényi Járási Hivatal vezetője, Tomorszki István, Szendrő polgármestere, Koleszár Gábor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kirendeltségének vezetője, Hajdú László, dr. Orosz Gábor és Zay Adorján, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnökei.

Tíz tonnával kezdődött

A nemzeti összetartozást és a szolidaritást jelképező Magyarok Kenyere kezdeményezés 2011-ben Pécsről indult útjára, az ötlet dr. Korinek László akadémikus-jogászprofesszortól származik. A búzamennyiség növekedése 2011–2015 között: 2011: 10 tonna, 2012: 20 tonna, 2013: 100 tonna, 2014: 220 tonna, 2015: 440 tonna, 2016: ?

Borsod-Abaúj-Zemplén megye – a gazdák és a felajánlók révén – 2015-ben 15 ezer 680 kilogramm búzát adományozott, és a szervezők azt remélik, hogy az idei mennyiség ezt felülmúlja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában