Helyi közélet

2016.07.07. 13:56

Sajóbábonyban otthonra lelt a napelemes energia

Sajóbábony - Mintegy 500 kilo­watt teljesítményű naperőmű kezdte meg működését Sajóbábonyban.

Sajóbábony - Mintegy 500 kilo­watt teljesítményű naperőmű kezdte meg működését Sajóbábonyban.

A Solarpark-Bábony Kft. 200 millió forintos beruházásában elkészült napelemrendszer ünnepélyes átadásán Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára emlékeztetett, Magyarország azt vállalta, hogy megújuló energiaforrások bruttó energiafogyasztáson belüli részarányát 14,65 százalékra emeli 2020-ig. „Ez az arány már 2013-ban elérte a 9,81 százalékot, ezzel az ország a 2016-ra előirányzott részarányt is teljesítette.

Uniós kötelezettségünk

Az államtitkár elmondta: a kormány egyaránt elkötelezett az EU 2020 Stratégia és a 2030-as klíma- és energetikai keret közös céljainak elérésében, a magyar vállalások betartásában.

Megjegyezte azt is, hogy a vállalások csak úgy teljesíthetők, ha mindvégig garantálni tudják a villamosenergia-rendszer zavartalan, biztonságos és hatékony üzemeltetését.

A szakpolitikus emlékeztetett arra, hogy 2014-ben 1016,5 megawatt kapacitású megújuló villamosenergia-erőmű termelt Magyarországon, az előzetes adatok szerint tavaly 0,7 százalékkal nőtt ez a kapacitás. 2015-ben állt rendszerbe a Mátrai Erőmű 16 megawatt beépített teljesítményű, az ország első engedélyköteles naperőműve, idén pedig megkezdte működését Pécsett az MVM Hungarowid Kft. 10 mega­watt kapacitású fotovoltaikus erőműve is. Évről évre pedig megduplázódik a háztartási méretű kiserőművek beépített kapacitása.

Eladják az áramot

Sajóbábonyban egyébként az 1,2 hektáros területen 1930 darab, egyenként 265 watt teljesítményű napelemmodul által termelt egyenáramot váltakozó árammá alakítják át, majd értékesítik és betáplálják az áramszolgáltató hálózatba.

A sajóbábonyi naperőműben megtermelt évi 550–580 ezer kilowattóra áram 200 családi ház éves fogyasztásának megfelelő mennyiség. A 200 millió forintos beruházást a Solarpark-Bábony Kft. saját forrásból és banki hitelből fedezi, uniós támogatást nem vett igénybe a cég.

Versenyképes portfólió

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi államtitkára közölte: a karbonszegény energiatermeléshez szükséges mind az alaperőműként működő Paks, mind a megújuló energiaforrások rendszerbe állítása. „Ahhoz, hogy hazánk képes legyen megfelelni az egyre szigorúbb klíma- és környezetvédelmi feltételeknek, kizárólagosságot nélkülöző modern technológiájú és versenyképes erőművekből álló energiaportfóliót kell kialakítania és működtetnie” – hangsúlyozta a szakpolitikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában