Helyi közélet

2016.07.29. 17:30

Pokémon őrület Miskolcon - Szörnyek a centrumnál

Miskolc - Jól telik a szünidő. Fiatalok és idősek is pokémonokra vadásznak.

Miskolc - Jól telik a szünidő. Fiatalok és idősek is pokémonokra vadásznak.

Napok óta egyébről sem hallani, minthogy új őrület vette kezdetét. A fiatalok, de az idősebb korosztály képviselői is, mobiltelefonjukkal a kezükben róják az utcákat, és pokémonokra vadásznak. Viccesen hangzik, de valóban így van. Kedden délelőtt kilátogattunk Miskolc főutcájára, és kiderült, nálunk is hódít az újfajta szórakozás.

Ha rezgett a telefonom, akkor elkaptam a szörnyeket.” Mády Milán

Zoltán és Dávid az ebédidőt használták fel arra, hogy a Centrum áruháznál elkapjanak egy-két zsebszörnyecskét.

– Ott van egy épp! – mutatja telefonját izgatottan Zoltán. Á, sikerült elkapnom! Egy patkány volt! De a másik elszökött – teszi hozzá csalódottan Dávid.

Elárulják, labdát kell dobni a telefonon megjelenő szörnyecske felé. Így lehet begyűjteni. És hogy mire jó ez az egész? Zoltán röviden fogalmazza meg a lényeget:

– Van, aki bélyegeket gyűjt, más meg pokémonokat.

Nevetnek. Hozzáteszik: szóval az a lényeg, hogy minél többet összegyűjtsenek. Aztán a pokémonok megküzdhetnek más szörnyekkel.

Dávid azt is tudja, hogy a pokémon kezdetben játéksorozat volt, aztán lett belőle rajzfilmsorozat, aminek a ’90-es években nagyon sok gyermek rajongója volt, most pedig itt a mobiljáték. A vadászat egyelőre Zoltánnak megy jobban, neki van több szörnyecskéje. A fiatalemberek szerint azért tudta meghódítani a világot a játék, mert gyűjtögetni mindenki szeret, és érdekes, hogy ki kell menni az utcára. De azért úgy tűnik, kicsit szégyellik, hogy felnőttként ebédidőben pokémonokra vadásznak, mert kérték, teljes nevüket ne írjuk meg.

Rákattantak

Az egyik kávézó előtt három fiú üldögél, ők csak mosolyognak, amikor a pokémonokat emlegetjük. Martin azt mondja, amikor megjelent a játék, akkor ők is letöltötték, gondolták, unaloműzőnek jó lesz, de mára már megunták. Egy hetet, ha játszottak vele. Robi ad magyarázatot: már nem érdekel, mert mindig ugyanazt kell csinálni. Menni az utcán, és elkapni a szörnyecskét.

– Az elején még nagyon rá lehetett kattanni – magyarázza Balázs. – Akkor összegyűjtöttem vagy 30–40 pokémont. De aztán annyira nem foglalt le, hogy folytassam.

A fiúk azon szörnyülködnek, hogy az időseket is hatalmába kerítette a pokémonláz.

– Valamelyik nap egy 70 éves körüli nőt láttam, aki annak örült, hogy elkapott egy pokémont. Egy 50 év körüli férfi meg arról beszélgetett a fiával, hogy milyen szörnyet talált – meséli Martin és Robi.

Barátjuk később érkezik, ő a teljes nevét is elárulja: Mády Milán.

– Én is letöltöttem a játékot, mert mindenki ezt játszotta, és kíváncsi voltam rá, hogy hülyeség-e. Kiderült, hülyeség. Összegyűjtöttem vagy 20 szörnyet, de nem mentem értük sehova, csak ha valamelyik a közelembe került, rezgett a telefonom, és akkor levadásztam. Ma már nem érdekel – osztja meg velünk rövid történetét Milán.

Csalogató

De miért tudta meghódítani a fél világot a pokémonozás? – tudakoltuk Szögedi Dalma klinikai szakpszichológustól. Mint mondta, ennek egyik oka, hogy a játék rendkívül érdekes, újszerű. Kicsalogat az utcára, a természetbe, együtt is játszhatják a barátok vagy akár az egész család. A játék reklámja is jó, hallani róla a tévében, olvasni lehet róla az újságokban, az interneten. A játék másik sikerének az a titka, hogy igazából mindenki szeret játszani, emelte ki a szakember. Hiszen a felnőttek is megőriznek valamit a gyermeki lelkükből (ami nagyon jó), még akkor is, ha olykor belefeledkeznek a komoly munkájukba.

A szakember szerint lehetséges, hogy a nyári szünet után nem lesz ennyire népszerű a játék, mivel a diákok iskolába mennek, a felnőtteknek pedig letelik a szabadságuk. Az viszont lehetséges, hogy továbbra is kedvelt időtöltés marad, hiszen vannak olyan számítógépes játékok is, amelyek évek óta hódítanak. Szögedi Dalma figyelmeztetett: azonban ezt is, mint minden játékot, nem szabad túlzásba vinni, hiszen függőséget okozhat. Hozzátette: ő egy Miskolc melletti kis településen lakik, és ott is látja, hogy a fiatalok a telefonjukat lesve vadásznak a pokémonokra.


Csak óvatosan velük!

A Pokémon Gót július elején dobták a piacra, és villámgyorsan sláger lett szerte a világon. A mobilos játék lényege, hogy össze kell gyűjteni a fura kis állatokat, amelyekkel aztán idővel megküzdhetünk mások állataival. A Pokémon Go annyiban előrelépés a korábbi hasonló játékokhoz képest, hogy ki kell mozdulnunk az utcára, ahol a mobilunk által létrehozott, kiterjesztett valóság segít minket az állatkák felkutatásában.

Azonban veszélyei is vannak: Amerikában több balesetet is okoztak már a figyelmetlen pokémonvadászok.


Csak két hete jelent meg, de máris a feje tetejére állította a világot a Pokémon GO mobiljáték, amit azok is letöltöttek, akik egy hónapja még azt sem tudták, hogy a zsebszörnyek (a Po­cket Monsters szavak összerántásából) léteznek.

Egy tinédzser betört egy házba, hogy elkapjon egy virtuális állatkát, de lelőtték.

Az egész világot letaroló játék már a futballpályákra is beszivárgott, a finn bajnokságban játszó RoPS játékosai örültek így egy góljuknak.

Mutatunk 150 pokémont, de csak a sziluettjeit. Döntse el, hogy melyik rejtőzik az árnyak mögött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában