Helyi közélet

2016.07.08. 12:13

Nyári ingyenebéd Miskolcon - Májgaluska és tészta hússal

Miskolc - Nekünk minden segítség jól jön, mondta egy édesanya, aki ingyen­ebédért állt sorba.

Miskolc - Nekünk minden segítség jól jön, mondta egy édesanya, aki ingyen­ebédért állt sorba.

A nyári ingyenebéd jól jön a nehéz helyzetben lévő családoknak, de életük legnagyobb problémáit ez természetesen nem oldja meg. Szomorú sorsú édesanyákkal ismerkedtünk meg csütörtökön, amikor ellátogattunk a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény Arany János utcai épületébe.

Öt megállót jöttünk gyalog az ebédért. Egy édesanya

„Gyalog jöttünk”

Itt sorakoztak ételhordójukkal azok az édesanyák, akiknek gyermekeik jogosultak a nyári ingyenebédre.

– Nekünk minden segítség jól jön – mondja egyikük, aki fiával állt be a sorba az ennivalóért. – Mi soha nem panaszkodunk, örülünk mindennek. Mert anyagilag nagyon rosszul állunk.

Az édesanya kéri, nevét ne írjuk meg. Csak így mer beszélne életükről.

– Én most otthon vagyok, mert kétszer is műtöttek. A fiammal problémák vannak, rá mindig vigyázni kell. A férjem? Ő meg csak alkalmi munkákra jár el. De hát hol van ma tartós munka? – kérdezi úgy, mint aki jól tudja a választ. – De különben itt finom ebédet adnak – tereli másra a szót. – A kisfiam azt mondja, itt jobb az étel, mint az iskolában. Egyébként elég válogatós a gyerek. Egy baj van csak, hogy öt megállóra lakunk innen. Gyalog jöttünk, mert nem tudtam bérletet venni. De majd veszek azt is. Persze egy kis séta azért nem árt – vigasztalja magát az anya.

A fiú fagylaltot majszol.

– Fagyiért nyafogott, hát vettem neki – néz szeretettel a gyerekre az asszony. Elköszönnek.

Egyedül maradt

Egy fiatal anya babakocsit tol be az intézmény udvarára, három gyerekkel érkezik. Kiderül, az ő élete sem könnyű. Négy gyermeke van, csak a nagyobbik fia most nincs itthon. A férje elhagyta őket, „lelépett” külföldre a jobb élet reményében, mert „neki ez már sok volt”. Mármint a négy kisgyerek. Most az anya teljesen egyedül maradt a kicsikkel, nincs semmilyen segítsége. Se nagymama, se testvér, senki. Csak ez az ingyen­ebéd.

– Ez egyébként nagyon jó, mert elég a gyerekeknek, és így hétköznap nem kell főznöm, csak hétvégén. A másik haszna, hogy nem megy el a délelőttöm a főzéssel és így sokkal több időm jut a gyerekekre. Egy probléma van csak, hogy napi 600 forintba kerül az utazás. De jó lenne, ha ezt is meg tudnák valahogy oldani! – sóhajtja. – Legalább arra az időre biztosítanának kedvezményes utazást, amíg jár az ebéd. A bérlet olcsóbb lenne, de az a helyzet, hogy a férjem kéthetenként küld csak pénzt a gyerekekre, kisebb összegeket, abból pedig egyszerre nem tudok ötezer forintot kiadni bérletre. Így marad a jegy.

Közben megkapják az ebédet, a két nagyobb gyerek rögtön kéri az almát, jóízűen kezdik el majszolgatni.

Miskolcon négy helyen

Miskolcon közel ezer rászoruló gyermek kap a nyári szünetben ingyenesen ebédet, július 4-től augusztus 31-ig, minden hétköznap – tudtuk meg az önkormányzat szociális osztályán. A kormány ezt kötelezővé tette az önkormányzatok számára és biztosítja hozzá a forrást. A megyeszékhelyen a volt Központi Leánykollégium konyháján főznek és négy helyszínre szállítják az ételt. Innen vihetik el a szülők vagy a nagyobb gyerekek ételhordóban az ebédet, ami a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű általános és középiskolásoknak jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában