Helyi közélet

2016.07.19. 12:39

Van rá igény

<em>A Liget jó, a fa is, a fakivágás meg nem jó. Tiltakozni nem értelmetlen</em>. <strong>Bujdos Attila írása</strong>.

A Liget jó, a fa is, a fakivágás meg nem jó. Tiltakozni nem értelmetlen. Bujdos Attila írása.

Egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest projekt építkezései miatt a Városliget területén, az érintett fákat átültetik. A tiltakozások hatására született a döntés, tudjuk meg a hírekből. Az illetékes még azt is hozzáteszi: emögött nincs szakmai érv, sokkal többe kerül, és sokkal több idő is, de ha erre van igény, hajlandóak ennek megfelelni.

Elképedve olvasom a hírt. Ez: ennyi? Bármekkora pluszköltséget, bármennyi csúszást elbír a projekt, ha „erre van igény”? Nem mellékesen: régóta lehet tudni, mire van igény, pontosabban, hogy mire nincs. És nem csak a Liget átszabásával szembeni ellenállásban tevőleges szerepet vállalt Ligetvédőkre kell gondolnunk: bizonyos közvélemény-­kutatási adatok szerint a fővárosiak igen nagy többsége utasítja el ezt a projektet. Ragaszkodnak a közparkhoz. Mire jó akkor, ha hergelik őket? Ha rendőröket és izomembereket küldenek rájuk.

Tegyük hozzá: Magyarországon hagyománya van a civil véleményeket az úgynevezett szakma szempontjaival szembeállítani. Előbbi mindig a laikus okvetetlenkedés, mi közük hozzá. Utóbbi mindent visz. Hiszen az állítólag a tudással, felkészültséggel és tapasztalattal megalapozott elgondolás.

Tisztelve és elismerve tudást, felkészültséget, megszerzett és megszenvedett tapasztalatot, megjegyezném azért: most ebben az esetben is ismert olyan szakmai álláspont, amely szerint lehetetlen ekkora fákat átültetni, egyszerűen nincs is hozzá megfelelő technika. Tehát ilyet ígérni szakmailag sem megalapozott. Aztán vagy így van vagy nem.

Az is kérdés, minek szakmát emlegetni ott, ahol végül aztán állítólag nem szakmai érv alapján születik a megoldás. Mert lássuk be: ezt a helyzetet megoldani szintén szakma, nem kellene leszólni tehát azokat, akik kikényszerítik a változást, még ha a változás a nyilatkozó meggyőződése ellen való is.

Ha tanulságokat keresnénk, kínálkoznának ezek: a szakma nem maga a törvény, hanem a megoldás eszköze, olyankor is, amikor az embereknek a legfőbb érvük, hogy egyszerűen jót akarnak. A Liget jó, a fa is, a fakivágás meg nem jó. Tiltakozni nem értelmetlen. Minden projektet érdemes azzal kezdeni, hogy kiderüljön: mire van igény. Ha nem arra, amire gondoltak volna, lehet tárgyalni, egyezkedni és így tovább. Tudom, hogy ez nem gyakorlat, de nem túl bonyolult. És mindenki érezheti magát jobban tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában