Helyi közélet

2016.07.20. 14:41

Madármentők akcióban - Fecskék Siófokról Mályiba

Mályi - A viharos időjárás miatt a frissen kirepült fecskefiókák nagy bajban voltak, de a Mályi Madármentő Állomás felhívására akcióba lendültek a természetvédők, számos fióka került biztonságba.

Mályi - A viharos időjárás miatt a frissen kirepült fecskefiókák nagy bajban voltak, de a Mályi Madármentő Állomás felhívására akcióba lendültek a természetvédők, számos fióka került biztonságba.

A viharos, hideg, szeles, esős időjárás miatt a frissen kirepült fecskefiókák nagy bajban voltak – nyilatkozta Lehoczky Krisztián, a madármentő állomás vezetője. – A közösségi oldalunkon megírtuk a tudnivalókat és bizony ilyen mértékű megosztásunk nem is volt eddig: több, mint 13 ezren osztották meg a fecskékről való tudnivalókat és fotókat.

Az összes fiókára nézve biztosan nagy az elhullás. Lehoczky Krisztián

Több helyről is jelezték, hogy az ablak párkányaira húzódva találtak menedéket a fiatal madarak. Volt, ahol 80 fecske lógott fürtökben a ház sablondeszkái alatt azért, mert a fészkek már megteltek ázott, kihűlt kis fecskékkel.

Tegyük meleg helyre

Ilyenkor azt kérik a madármentők, hogy aki ilyet tapasztal, nézzen szét az épület környékén, hogy nincsenek-e leperegve fecskék. Ha ázott, kihűlt fecskét találunk, tegyük őket dobozba, aminek az alján legyen több réteg papírtörlő kendő. A doboz oldalára fúrjunk szellőző lyukakat. Vigyük be a lakásba és tegyük meleg helyre őket. Ha a papírtörlő átázott, cseréljük ki alattuk. Ha a mentett fecskék között találunk ájult, haldokló, állásra, járásra képtelen madarat, akkor alacsony fordulatú hajszárítóval is átmelegíthetjük, ügyelve arra, nehogy megégesse a madarat a forró levegő. Ne kezdjük el etetni őket magokkal, csontkukaccal, kenyérrel, ropival, parizerrel, hasonló felvágottakkal! Etetésükkel és további ellátásukkal kapcsolatban keressék a Mályi Madármentő Állomást a 30/689-2727-es telefonszámon.

De vissza a hétvégéhez! Vasárnap is folyamatosan érkeztek a bajba jutott kis fecskék: volt, ahol a fészek szakadt le, de volt, hogy ázott-fázott kis fecskéket találtak.

– Volt, aki Siófokról hozott fecskefiókákat, bár mondtuk, hogy messze vagyunk, de akkor is hozzánk akarta hozni – beszélt a nem mindennapi történetről Lehoczky Krisztián.

– Ez a hétvége elég kemény volt, de nem csak a fecskéket érintette. Persze a fecske a magyar ember szívéhez rendkívül közel áll.

Lehoczky Krisztiántól megtudtuk, hogy ugyan szombat délutánra csillapodott az eső, de ezzel párhuzamosan a „szülő”fecskék az utak mentén 50 centiméter és 1 méter között repkedtek százával, mert ott voltak a rovarok. Mint kiderült, rengeteget elütöttek, amivel a kicsik is veszélybe kerültek.

A fecskék mellett balkáni gerlefiókák is potyogtak a fákról a szél miatt. A Mályi Madármentő Állomás vezetője hangsúlyozta, hogy érdemes a kertekben lévő, főleg fenyőfák alatt szétnézni, nincs-e leesve pici gerlefióka. Ha a kutya folyamatosan csahol a fa alatt vagy izgatottan ugrál, akkor van rá esély, hogy gerlefióka lapul a földön. De gólya is érkezett Mályiba: nem tud felállni, valószínűleg májrepedése vagy gerincsérülése van.

– Összességében nagyon nem mondható jónak a mi olvasatunkban a múlt hétvége… Az összes fiókára nézve biztosan nagy az elhullás – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában