Helyi közélet

2016.07.22. 16:12

Küldjön hírt - Csokvaományért Baráti Kör: Negyedszer

Csokvaomány - "A technika csodájáért nem győzök elég hálát adni Istenemnek, a tudománynak, amivel gondolatainkat embertársaink felé azonnal továbbítja. Számomra ez még ma is olyan csoda, amivel az emberek közötti kapcsolat elmélyülhet. Megcáfolom azt a nézetet, miszerint elgépiesedik az emberiség. Sőt!" 

Csokvaomány - "A technika csodájáért nem győzök elég hálát adni Istenemnek, a tudománynak, amivel gondolatainkat embertársaink felé azonnal továbbítja. Számomra ez még ma is olyan csoda, amivel az emberek közötti kapcsolat elmélyülhet. Megcáfolom azt a nézetet, miszerint elgépiesedik az emberiség. Sőt!" 

Immáron negyedik alkalommal találkoztunk országunk minden szegletéből - a Facebook segítségével, mi földiek – otthon, Csokvaományban. A lap létrehozója, a gödöllői Pap-Klára Márta tanárnő, akinek gondolatába ötlött, milyen jó lenne, ha gyermekkora falujával, a még ott élő rokonokkal, az otthoniakkal napi kapcsolatba kerülhetnénk. Csatlakoztunk mindenfelől, gyarapodtunk, a lapon találkoztunk, ezáltal résztvehettünk falunk mindennapi életében. Négy évvel ezelőtt dr. Kaló Emil miskolci főorvosunk ötlete alapján, Mustos Tiborral, a falu polgármesterével, Mártával, a faluban élő családokkal, barátokkal karöltve megrendezésre került az első fészbukos találkozó. Hatalmas, ablakos sátort építettek a falu közepén lévő vendéglő mellé. Éliás Gábor tanár úr vállalta föl a helybeni főszervezést. Barna László és Barta György helyi vállalkozók anyagilag besegítettek, hogy a bográcsokban friss hús, az asztalokra finom italok kerüljenek. A sütemények, pogácsák is helyben készültek. Már az első alkalommal több, mint százan voltunk – a negyedik alkalomra már százötven főre gyarapodtunk.

Öröm volt találkozni Bárdi Gyula volt tanárunkkal, volt szomszédokkal, osztálytársainkkal, a fiatalokkal, az otthoniakkal és azokkal, akiket az élet útja országunk más tájaira szólított. Összekovácsolódtunk. Élőben is.

A negyedik találkozót megelőzően örökre elbúcsúztunk Bárdi Gyula tanár úrtól, akivel még az elmúlt évben találkoztunk. A csokvaományi templom megtelt gyászolókkal, amikor résztvettünk dr. Kaló Emil gyászmiséjén, aki a negyedik találkozónkra hagyott utolsó üzenetével arra kért bennünket, hogy vigyük tovább az általa kiötlött találkozót. Csokvaományért Alapítványt hozott létre.

Bízott abban, hogy Mustos Tibor polgármester, Éliás Gábor a falu képviselője, tanár, Pap-Klára Márta, a rokonok és barátok akaratát egyként fogják kezelni. A negyedik találkozón emlékeztünk rájuk, akik alapkövei voltak ennek a találkozónak. A Csokvaomány könyv mellett – amely a falu történetét, a bányászathoz kötődő emlékeit őrzi – a falu közepén megépült Szent Borbála embernagyságú szobra, aki a bányászok védőszentje - az emléküket őrzik. A Csokvaományért Baráti Körré változott találkozón a vendéglátás mellett olyan műsorok is szerepeltek, amely még szebbé varázsolta a találkozót. A főszervező köszöntése, Papné Fürjes Katalin Vidróczki betyárról mondott meséje, a polgármester ismertetése falunk mindennapi életéről, Éliás Dániel: Azért vannak a jóbarátok… csodás éneke, a Miskolci Nemzeti Színház énekeseinek előadása, a fórumban szereplők, falunkhoz kötődő emlékeik – mind-mind gazdag tartalommal töltötték meg a délutánt. Számomra Zvada László fiam – aki gyermekkora nyarait töltötte ebben a faluban – most ZANUBIA trilógiáját mutattam be és ajándékoztam a falu könyvtárának. Éjszakába hajlott az idő, mire a töltött káposzta vacsorát elfogyasztottuk, miközben a Tardonai zenekar hangjai táncra csábítottak. A másnapi vasárnapon még falunk csodás templomában is résztvehettem a szentmisén, ahol névnaposokra adott áldást plébános úr, köszönthettük őket, akik finom süteménnyel, üdítővel vendégeltek meg bennünket. Számomra ez az esemény is csodával határos volt.

Emlékek, könyvek, szobor, képek és az élő Csokvaományért Baráti Kör, a Csokvaományért Alapítvány olyan példa lehet a mai technikai csodák világába, amely jó szívvel követhető. A Bükk lábánál elterülő csodás falunkban minden évben örömmel találkozunk. Köszönet azoknak, akik ezt életben tartják, sokat tesznek e cél érdekében. Mert „Azért vannak a jóbarátok, hogy az elveszített álmot, visszahozzák majd egy szép napon…”

- Zvadáné Farkas Erzsébet, Kazincbarcika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában